Girişimcilik Haberleri

Roche’un zirvesinden girişimciliğe atladı

İsviçreli ilaç devi Roche’taki 36 yıllık kariyerini zirvede bırakan Tuygan Göker, girişimci oluyor. Rus ortaklarıyla Türkiye ve İsviçre’de ilaç sahasmda inovatif ürünlere yatırım yapacaklarım belirten Göker, “Hem geliştirme hem de faz çakşmalarmı başlatarak ileride araştırma safhasma geçmek, çok sofistike ürünleri Türkiye’de Ünal etmek istiyoruz” diyor.

Roche

Tuygan Göker, dünya liginde bir profesyoneldi. İsviçreli ilaç devi Roche’taki 36 yıllık kariyerine kısa süre önce nokta koyan Göker, Bitmeyen enerjisini yeni girişimlere yönlendiriyor. Gazete ilanıyla ‘junior ürün müdürü’ olarak başladığı kariyerini 110 ülkeyi ve 3 milyarlık nüfusu kapsayan Orta ve Doğu Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Hindistan (CEMAI) Bölgesi başkanlığına kadar yükselten Göker, 2013 sonu itibariyle Roc-he’tan emekli oldu. Göker, ilaç sektöründeki birikimini inovatif ürünlerle yine aynı sahada girişimci olarak değerlendirecek.

Roche’un 2013 sonuçlarını paylaşmak üzere İsviçre’de düzenlediği toplantı günlerinde karşılaştığımız Göker, yüksek enerjisini koruyor. Siyasi ve ekonomik belirsizliğin yükseldiği son dönemde tartışma konusu olan “Türkiye’ye yabancı yatırımcı gelir mi?” sorusunu Göker’e de yöneltiyoruz. Göker, “Türkiye’ye her zaman yatırımcı gelir. Türkiye’de yatırımları körükleyecek teşvik programlarının uygulanması gerek ki, böylece gerek Türk yatırımcılar, gerekse çokuluslu şirketler Türkiye’yi aktif bir pazar olarak görsünler” diyor.

KNOW HOW’U ÇEKMEK GEREK

Göker, sürdürülebilir değer yaratan yatırımın geliştirilmesinin önemli olduğunu söyleyerek, “Asıl hedefimiz Türkiye’nin know how (yapma bilgisi) kazanması. AR-GE faaliyetleri her zaman el ele gitmez. Araştırma safhası için ülkenin büyük tecrübesi olması gerekli. Bu yüzden önce geliştirmeyle başlamak, sonra araştırmaya geçmek gerek. Bizim yapmak istediğimiz hem geliştirme hem de faz 3, 2 hatta 1 çalışmalarını başlatarak ileride araştırma safhasına geçmek. Türkiye’de değerli bir üretim ünitesi kurmak istiyoruz. Çok sofistike ürünlerin Türkiye’de imal edilebilmesini istiyoruz” diyor.

Göker, gelişen pazarlara yatırımın her zaman aklında olduğunu, Türkiye’deki Teşvik Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle bu düşüncesinin desteklendiğini belirtiyor. Yatmmın 3-5 yıl içinde somutlaşacağını belirten Göker, ruhsatlandırma sürelerinin uzunluğunu şöyle ifade ediyor: “Ruhsatlandırma sonrası diğer ülkelerde en fazla üç ayda yapılır. Türkiye’de ise 210 gün diyorlar ancak bazen 2-3 yıla çıkabiliyor. Her şeyden önce know-how’u çekelim. AR-GE’ye yönelik çaba ve yatırımları yerine getirelim” diyor. Ancak Göker Rus ortaklarıyla birlikte yapacağı girişimle ilgili daha fazla ayrıntı vermiyor. https://www.isfikirleri-girisimcilik.com/kategori/girisimcilik

KIVANÇ ÖZVARDAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu