Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Robotlar Kendini Kopyalama Yerine Hayatı Model Alıp Üreyeceklermi?

Robotlar Kendini Kopyalama Yerine Hayatı Model Alıp Üreyeceklermi?

YANIT: Michael Bay’in Transformers serisindeki devasa uzaylı robotlar fabrikalardan çıkmıyor. Yumurtayı andıran kozalardan çıkıyor, “hatchling” (yumurtadan yeni çıkmış yavru) olarak adlandırılıyor ve akla seri üretimden çok biyolojik üremeyi getiren bir fiziksel / davranışsal çeşitlilik gösteriyorlar. Nasıl ki insanlar birbirinin aynısı değilse (ikizler hariç) her Autobot ve Decepticon da karakter ve biçim bakımından benzersiz (ister şakadan anlamayan bir tır olsun ister gözü dönmüş bir Tiranozor).

dinobot

Bir başka deyişte Transformers denilen robotlar biyolojik ilkeleri robotların yaratımına ve davranışlarına uygulayan yepyeni bir araştırma alanı olan evrimsel robotiğin ürünlerine benziyor. Belli bir görevi yerine getirecek robot tasarlamak yerine araştırmacılar bu hedefi bir bilgisayar programına dönüştürüp genetik algoritmaların bir dizi tasarım geliştirmesini sağlıyor. Bu algoritmalar mutasyon, seçilim ve diğer biyolojik süreçleri örnek alarak doğayı taklit ettiği için de ortaya çıkan tasarımlar genelde şaşırtıcı.

“Bilgisayarlar bizim için, hayal bile edemeyeceğimiz biçimlerde makineler evrimleştiriyor,” diyor Vermont Üniversitesi’nde evrimsel ro-botikçi olan Josh Bongard. Çok az parça ve motor kullanılsa bile bu algoritmalardan doğan robotlar, sürünen piramit ya da dalgalanan balık gibi değişik formlarla etkili hareket edebiliyor.

Bir diğer deyişle, yumurtalardaki gebelik süresinde ya da genetik algoritmalarla evrim-leşen robotlar, kimi canlıları dirençli kılan aynı çeşitlilikten ve yararlı mutasyonlardan faydalanabiliyor. “Fakat kontrolsüz Transformer üremesi nasıl arada kalması kaçınılmaz insanlar için kötü haberse, makineler de sıkı gözetim altında evrimleş-mezse insanoğlu için tehlikeli olabilir” diye uyarıda bulunuyor Bongard. “Kendini üreten robotlar tanım itibariyle, daima bir sahipsiz süreç olacak,” diyor. “Bizi hiç de hoş olmayan biçimlerde şaşırtabilirler.”

ESİN KAYNAĞI
Transformers: Age of Extinction

Filmin konusu: Transformers serisinin dördüncü bölümü kendi içlerinde savaşan robot ırkını anlatmaya devam ediyor.

Bu bitmeyen savaşa robot türünün en egzotik örnekleri olan Dinobotlar da katılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu