Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Robot Gazeteciler İş Başında

GAZETECİLİK, otomasyon ve yapay zekanın ele geçireceği ilk grup meslekler arasında yer alıyor. Bu alanda geliştirilen yapay zeka algoritmaları o kadar hızlı yol alıyor ki, borsa ve futbol maçı skorları yazmakla başlayan “algoritmanın gazetecilik kariyeri”, bugün anlamlı hikayeler yazma aşamasına kadar geldi.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, Heliograf isimli yazılımı kullanarak 2014 yılından bu yana yerel spor, borsa ve seçim sonuçlarından oluşan 500 kadar haber yazmıştı. Son olarak Tobi isimli bot ise, İsviçre’deki Kasım 2018 seçimlerin-.de-Tamedia medya grubu için sadece 5 dakikada 40 bine yakın kısa haber yazdı. Tobi, İsviçre’nin 2 bin 222 adet belediyesinin seçim sonuçlarıyla ilgili Fransızca ve Almanca haberler “kaleme aldı.”

Botların özellikle bolca rakamsal veriden çok hızlı bir şekilde sonuç çıkarması, geçtiğimiz günlerde Miami’de düzenlenen “Bilişim+Gazetecilik” isimli konferansta masaya yatırılmış. Her iki tarafın da uzmanları hem gazetecilik mesleğinin nereye gittiği hem de yapay zekanın gazetecilikte neler yapabileceğini konuşmuş. Konuyla ilgili gelişmeleri takip eden Oregon Üniversitesinden Damian Radcliffe, “Dünyanın dört bir yanındaki haber merkezlerinde yapay zeka kullanımlarının veya başka bir deyişle robo-gazetecili-ğin giderek daha çok kabul edildiğini görebiliyoruz. Bu sistemler özellikle küçük haber merkezleri için daha çok hız, daha kesin ve hatasız işler çıkarılmasını sağlıyor. Böylelikle bu yazılımlar gazetecilerin üzerindeki yükü de alıyor” şeklinde düşüncelerini özetlemiş.

AJANSLAR KULLANMAYA BAŞLADI

The Washington Post’un Stratejik Girişimler Direktörü Jeremy Gilbert ise, kullandıkları Heliograf isimli uygulamanın, çalışan editör ve muhabirlerin yerini almasını amaçlamadıklarını belirterek, bot’un olayları daha hızlı haberleştirip güncellediğini, böylece gazetecilerin başka işlere konsantre olabildiğini söylüyor. Çalışanların genel olarak Heliograf ile ilgili tepkilerinin olumlu olduğunu da ekleyen Gilbert, “Hatta çalışanlarımızdan şöyle teklifler aldık: ‘Ben aynı haberi her hafta yazıyorum. Otomasyona bağlayabilir miyiz?7 Şu ana kadar otomasyona bağladıklarımız zaten artık kimsenin yapmak istemediği işlerdi” diye konuşuyor.

Merkezi deprem bölgesi olan Kaliforniya’da bulunan The Los Angeles Times, bölgedeki depremlerle ilgili haber dağıtımı yapan “Qua-kebot” isimli bir yazılımı kullanıyor. The Associated Press haber merkezi 3 bin şirketin mali çeyrek yıl raporlarını haberleştirmek üzere bir yazılım kullanıyor. Reuters’dan Bloomberg’e, Fransız Le Monde’dan Norveç’teki NTB Haber Ajansı’na dünyanın dört bir yanından yayıncılık şirketleri, bir süredir botların hızlı, çevik ve kesin sonuçlar veren analitik haberlerine yer veriyor.

“Türkiye yeni çağa hazır”

Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifı’nin (TRAl) İkincisini geçen hafta düzenlediği Türkiye Yapay Zeka Zirvesi, ülkemizde özel sektörün yapay zekayı bir rekabet unsuru olarak kabul ettiğini gösterdi. UNIQ İstanbul’da, “Algoritmaların Liderleri Buluşuyor” sloganıyla gerçekleşen zirvede alanında uzman 50’den fazla yerli ve yabancı konuşmacı, perakende, sigortacılık, moda, pazarlama, iş dünyası gibi alanlarda yapay zekanın geleceğini resmederek örnek olaylar ile yapay zekanın nasıl daha etkili kullanılabileceğini aktardı.

TRAl Kurucusu Halil Aksu açılış konuşmasında, algoritma çağının başlamış olduğunu vurgulayarak artık kurumların ve hatta ülkelerin veri ve algoritmalarıyla rekabet edeceğini, bu nedenle yapay zeka stratejisi ve yol haritası ile birlikte gerekli yetkinlikleri kazanmayanların oyun dışına itileceğini ifade etti. “Bu zirvede ülkemizin yapay zeka çağına hazır olduğunu görmüş olduk” diyen Aksu, “Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi sayesinde herkesin bir araya geldiğini, müthiş işbirliklerinin yapıldığını, şirketlerin bu teknolojiye inandığını ve yatırım yaptığını görmüş olduk. Daha zeki yarınlar bizi bekliyor’’ mesajını verdi.

START-UP VE YATIRIMCI BULUŞMASI

Zirvede Microsoft, Google Cloud, Amazon, SAP, IBM, HPE, Dentsu Aegis gibi küresel teknoloji devleri yapay zeka vizyonlarını ve başarı öykülerini anlattı. Artivvise çözümü ile Borusan Otomotiv projesi, Aksigorta’nın yapay zeka başarıları, Sorun’un öne çıkan chatbot projeleri, Oredata’nın dijital karar projeleri, Bunsar teknolojisi ile Hopi’nin moda çözümleri, Faladdin yapay zeka ile kahve falına kadar pek çok ilham veren başarılı proje de zirvede paylaşıldı. Türkiye’nin otomotivden sigortacılığa bankacılıktan dijital pazarlamaya pek çok sektör ve iş alanından önde gelen firmaları yapay zeka alanındaki uygulamalarını ve hedeflerini anlattı.

Etkinlikte ayrıca, “Müşteri Deneyiminde Yapay Zeka ve Doğal Dil İşleme Gücü”, “Sigortacılıkta Yapay Zeka”, “Moda ve Giyim Perakendesinde Yapay Zeka; Dün, Bugün ve Yarın”, “Beyin, Yapay Zeka, Genetik ve İnsanın Geleceği Üzerine”, “Diyalog Bazlı Yapay Zeka Sektörleri Nasıl Dönüştürüyor?”, “Yapay Zeka, Perakendede Neleri Değiştirecek?”, “Yapay Zeka: Yetenek Havuzunda Neredeyiz?” gibi birçok önemli başlıkta konuşma ve sunumlar gerçekleştirildi.

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifı’nin global iş ortakları olan ABD merkezli Al Collaborator’ın kurucularından James Briggs ve Kuveyt merkezli Kuvvait.ai’nin kurucusu Jasem Al Mutawa da yapay zekanın kullanımıyla ilgili gelişmeleri, kendi coğrafyalarından esinlenerek anlattı. İki konuk da bu alanda küresel işbirliklerinin ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. TRAl zirvesi, yerli yapay zeka girişimcilerini yatırımcılarla buluşturan bir platformla sona erdi. Bu amaçla etkinlik kapanışında TRAl Start-Up Demo Night düzenlendi. Yatırımcı arayan TRAl girişimcilerinde sekizi yerli yatırımcılardan oluşanjüri karşısında sunumlarını yaptı ve yatırım almak için yarıştı.

Yeni mönünüz yapay zekâdan

ABD’deki McCormick&Company isimli baharat, sos ve terbiye ürünleri üreten gıda şirketi, müşterilerine daha farklı tatlar sunmak üzere IBM VVatson ile birlikteliğe giderek yapay zeka teknolojisini kullanmaya karar verdi. Şirket, 130 yıldır hizmet verdiğini ve insanların beğeneceği yeni tatlar bulmak konusunda artık zorlandığını düşünerek, yeni ürünler geliştirmek üzere bir algoritmayı “görevlendirdi.” Firmanın CEO’su Lavvrence Kurzius bir ilke imza atan bu gelişmeyle ilgili şöyle konuşuyor:

“İnovasyona olan bağlığımızla ileriye dönük teknolojileri kullanarak ürün yelpazemizi genişletmek amacıyla yapay zekadan yararlanmak istedik. Bu, söz konusu teknolojileri kullanacağımız ilk proje. Yenileri de gelecek.”

IBM Endüstri Araştırmaları Bölümü Başkan Yardımcısı Kathyryn Guarini ise bu birlikteliği, “Bu proje, inovasyonun her sektörde kullanılabileceğini, hem müşterilerimiz hem de partnerlerimize bu anlamda yardımcı olacağımızı gösteren bir birliktelik oldu” sözleriyle açıkladı.

Peki, algoritma yeni tatları nasıl yaratacak? Et, tavuk, balık gibi her bir yemeğe ayrı tatlar üretecek olan algoritma, McCormick’in veri tabanı, sos formülleri, satış rakamları, trend ürünler, müşterilerin test ettiği ürünlere dayanarak çalışacak. Tüm bu verileri harmanlayacak olan yazılım, en iyi ve en çok satacak tatları ortaya çıkaracak. Bu sürecin altı ayı bulacağını belirten yetkililer, bu süreç sonunda 50-150 yeni tadın ortaya çıkacağını tahmin ediyor. Bu tatların nihai olarak sensör uzmanlan ve müşteriler tarafından test edilmesinden sonra ürüne dönüştürüleceği belirtiliyor. McCormick, bu projeyle yeni tatlar elde etmekle kalmayacak. Ürün geliştirme sürecini yaklaşık üçte iki oranında azaltacak. En azından hedefi bu…

Şule Güner

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu