Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Piyasalardaki konsolidasyon devam ediyor

Yılın ikinci çeyreğinde BIST-100 endeksinde 79 bin-84 bin aralığında konsolidasyon olabilir. Ardından yeni bir pozitif hikaye bulunamazsa endekste 74 bin 500-76 bin 500 bandına kadar bir düzeltme görebiliriz. Bu gerçekleşirse orta vadeli alım için fırsat oluşur…

FED sonrası yön tayin etmekte zorlanan global piyasalara paralel bir şekilde BIST’te de son haftalarda konsolidasyon süreci yaşanıyor. Piyasalar yakın bir zamanda pozitif havayı destekleyecek yeni bir hikaye bulamazlarsa bu konsolidasyon süreci sert bir düzeltmeye dönüşebilir.

Geçen haftalarda da ifade ettiğimiz gibi bu konsolidasyon sürecinin ne kadar süreceğini tahmin etmek zor. Bu süreçte birbirini izleyen günlerde hatta aynı gün içinde ters yönde sert hareketler görülmeye devam edilebilir. Bu nedenle stratejisi olmayan anlık hareketlere göre alınacak pozisyonlar hata yapma olasılığını artırır.

Piyasalar

RİSKLER HATIRLANMAYA BAŞLADI

Şubat ve mart ayında yaşanan bahar havasının ardından nisan ayında sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada riskler hatırlanmaya başlandı. Yeni pozitif hikaye bulmakta zorlanan piyasalarda, bu durum biraz daha uzayacak olursa eski defterlerin tek tek açılma ihtimali oldukça yüksek.

Avrupa’da bankacılık sektörü, Japonya’da değerli yen, Çin’de yavaşlayan ekonomi gibi birçok konu tekrar su üstüne çıkmak için bekliyor. Türkiye tarafında ise yaklaşan TCMB Başkanlık seçimi, jeopolitik ve siyasi riskler ile uluslararası kurumlardan gelen açıklamalar takip ediliyor. Son olarak geçen hafta kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in yavaşlayan ekonomi ve artan fonlama maliyetleri nedeniyle bankacılık sektörünün görünümünün negatif olduğuna dikkat çekmesi piyasalar üzerinde negatif etki yarattı. Bu yazı yazıldığı saatlerde Moody’s henüz kredi notu hakkındaki değerlendirmesini açıklamamıştı. Cuma günü yapılacak bu değerleme öncesinde gelen açıklamalar, notun ve görünümün değişmeyeceği beklentisini artırmakla birlikte, değerlendirme yapılmama ihtimalini de yükseltmişti. Bu nedenle cuma günü piyasa üstündeki stresin azaldığını gördük. Biz de haftaya ilişkin tahminlerimizde notun ve görünümün sabit kaldığı varsayımından yola çıktık.

TCMB BAŞKANLIK SEÇİMİ ÖNEMLİ

TCMB başkanınm değişip değişmeyeceği, değişecekse yeni başkanın ve ekibinin piyasa görüşünün ne olacağı, bu ay daha fazla konuşulmaya başlandı. Sürecin kurlar ve dolayısıyla da piyasalar üzerinde etkisi olacağı bir gerçek. Bu nedenle bundan sonraki süreçte siyasi erkten ve ekonomi yönetiminden TCMB politikalarına yönelik gelecek açıklamalar, çok daha sert fiyat hareketlerine neden olabilir.

Geçen hafta da Moody’s açıklamaları ile birlikte Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın faizlerin radikal bir şekilde düşürülmesinin tam zamanı olduğu yönündeki açıklaması kurlarda yukarı yönlü harekete neden olmuştu. İlerleyen günlerde ortaya çıkacak başkan ve kurul üyesi adayları ve bu çerçevede TCMB’nin sonraki dönem için izlemesi muhtemel politikalara yönelik varsayımlar, piyasada spekülatif hareketlere neden olabilir.

Bizim tahminimiz son güne kadar başkan ve kurul üyelerinin isimlerinin netleşmeyeceği, daha doğrusu kamuoyuyla paylaşamayacağı yönünde. Bu nedenle ortaya atılan isimlere temkinli yaklaşmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİ

Geçen hafta açıklanan enflasyon rakamı ardmdan TCMB’nin üst bantta indirim yapması beklentisi kuvvetlenirken, çekirdek enflasyondaki katı görünüm TCMB’nin likidite koşullarında gevşemeye gitmesini engelliyor.

Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetini (AOFM) yüzde 9’a yakın seviyelerde tutan TCMB, böylece sıkı duruşunu koruduğunu gösteriyor. AOFM göz önüne alındığında, üst bantta indirim olsa dahi piyasa faizlerinde de aşağı yönlü maıjın azaldığını düşünüyoruz. TCMB Başkanlık seçiminin ardından nasıl bir politik duruş hakim olur bilmemekle birlikte mevcut durumda gösterge tahvilde bir süre yüzde 9.5 ile 11 aralığında dalgalanma bekliyoruz.

BISTte düzeltme riski

BIST-100’de 83.500-84.500 aralığındaki güçlü direnç bölgesi ile 500 günlük ortalama ve mart ayındaki FED toplantısı sonrası oluşan boşluğun dolacağı 79.500’lerde oluşmasını beklediğimiz konsolidasyon süreci devam ediyor. Bu kanal içinde sert dalgalanmalar olmasını oldukça normal karşılıyoruz. İlerleyen günlerde endeksi bu kanal dışına çıkarmaya yetecek, yeni bir hikâye oluşturulamaz ise sert bir düzeltme süreci görebiliriz. Bu nedenle bu kanalın içinde özellikle de kanalın üst bandına yaklaşıldıkça yeni alım yapmayı riskli buluyoruz.

Beklentimiz, bir süre daha bu kanalın içinde dalgalanma devam ettikten sonra aşağı yönlü hareketin sertleşmesi yönünde. Özellikle 79.500 altında olacak bir kapanışın paniği tetikleyebileceğini düşünüyoruz. BIST-100 için uzun vadede yukarı yönlü potansiyelin devam ettiğini düşünmekle birlikte, son aylardaki sert yükselişin ardından yaşanacak bir düzeltmenin BIST’teki yükseliş için daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.

2016 ikinci çeyreğinde BIST-lOÛ’de 79-84 bin aralığında olacak konsolidasyonun ardından yeni bir pozitif hikaye bulunamazsa 74.500-78.500 bandına kadar olacak bir düzeltme riski doğabilir. Bu düzeltme gerçekleşirse orta vadeli alım için fırsat oluşacağını düşünüyoruz.

Dolar/TL’de düşüş son buldu mu?

Son haftalarda euro, TL karşısında daha güçlü bir görünüm sergilese de orta vadede doların aradaki farkı terse çevireceğini düşünüyoruz. Dolar/TL’de yaşanan düzeltme ile 2.85 altına gerileyen fiyatların, orta vade için kademeli alım fırsatı oluşturduğunu düşünüyoruz.

Zaman zaman ihlaller olsa da kurun 2.80-3.07 bandındaki hareketinin yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğini düşünüyoruz. Dip görüldü mü ya da 2.80 veya altı bir kez daha test edilir mi tahmin etmek zor. Buna karşın bu test tekrarlansa dahi 2.85 altında kalıcı bir düşüş trendi yaşanma ihtimalini düşük görüyoruz.

Bu nedenle önceki haftalarda ifade ettiğimiz gibi dolar/TL’de düşüşlerin birkaç aylık vade için alım fırsatı oluşturduğunu düşünüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu