Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Piyasalar yön bulmakta zorlanıyor

Piyasalar

Yoğun gündem nedeniyle haber akışındaki hızlı değişimler gün içinde kısa vadeli destek ve direnç seviyelerinin önemini azaltıyor. Bu dönemde teknik görünüm hedeflerinden ciddi sapmalar görülebileceği göz önünde bulundurulmalı…

ÖNCEKİ haftalardan devam eden seçim sürecine ilişkin gelişmeler, S400 – F35 alımlarına yönelik oluşan haber akışı, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon söylemi piyasa genelinde etkili olmaya devam ederken geçtiğimiz hafta yurtdışı basında TCMB rezervlerine yönelik çıkan haberler haftanın ikinci yarısında TL varlıklar üzerinde etkili oldu. Bu hafta TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı ve açıklanmaya başlayacak ilk çeyrek finansal sonuçları ‘öiıemli olmakla birlikte, başta bahsettiğimiz konuların tamamının hala gündemde olduğunu ve fiyatlamalar üzerinde bu konularda gelecek haberlerin etkili olmaya devam edebileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

GEÇEN HAFTA ÖNE ÇIKANLAR

Pazartesi günü işsizlik oranı ve bütçe dengesi rakamları açıklandı. 2019 Ocak döneminde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3.9 puanlık artış ile yüzde 14.7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik son 10 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Mart ayında bütçe açığı yıllık bazda yüzde 21.0 oranında artış kaydederek 24.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Ocak-mart döneminde bütçe açığı 36.2 milyar TL oldu. Ekonomideki yavaşlama ve bazı sektörlere yönelik devam eden vergi indirimleri kaynaklı olarak vergi gelirleri görece zayıf kaldı. Böylece mart ayı ve 12 aylık bütçe açığında son aylarda gözlenen artış devam etti. Pazartesi günü açıklanan ekonomik verilerin fiyatlamalar üzerinde önemli bir etkisi olmadı. Sah günü ise sanayi üretimi verisi takip edildi. Sanayi üretimi (arındırılmış) şubatta aylık bazda yüzde 1.3 artarken, yıllık bazda yüzde 5.1 oranında daraldı. Konsensüs beklentiler aylık bazda yüzde 0.3’lük artış, yıllık bazda ise yüzde 6.2 oranında daralma yönündeydi. Açıklanan verinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve dipten dönüşün devam ettiğinin görülmesi TL varlıkları destekleyen bir gelişme oldu.

Geçen hafta yurtiçinde ekonomik veri akışlarının yanında seçim sonuçları ve ABD-Türkiye ilişkilerine dair gelişmeler yakından takip edildi. IMF-Dünya Bankası ve G-20 toplantıları için ABD’de bulunan Hazine vc Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray’da görüştü. Görüşme sonrasında gelen olumlu açıklamalar, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın temasları ve ABD tarafındaki açıklamalarda da önceki haftaya göre söylem dilinin yumuşama kaydetmesi, ABD-Türkiye ilişkilerine dair endişeleri azaltan bir gelişme olurken TL varlıkları destekledi. Yine Maltepe’deki sayımın bitmesinin ardından Ekrem tmamoğlu’na mazbatanın verilmesi de seçime ilişkin belirsizlikleri azalttı. Bununla birlikte İstanbul ve Büyükçekmece’de seçimlerin tekrarlanmasına yönelik itirazlar ve YSK’nm bu konudaki kararı piyasaların takibinde yer almaya devam edecek. Sah ve çarşamba günü TL varlıklarda değer kazanımları gözlendi. Ancak perşembe günü yurtdışındaki haber kaynaklarında TCMB’nin rezervlerine yönelik yer alan haber akışları rezervlere yönelik endişeleri tekrar gündeme taşınırken kurdaki yükseliş TL varlıkların genelinde satış baskısını artırdı. Yurtdışmda ise haftanın ilk yarısında veri akışı sakin seyrederken haftanın ikinci bölümünde Çin’deki büyüme rakamları ve Avrupa ile ABD’de PMI verileri izlendi. Çin’de açıklanan büyüme rakamı beklentilerin bir miktar üzerinde gelirken risk iştahını destekledi. Perşembe günü ise Avrupa ve ABD’de açıklanan nisan ayı öncü PMI verileri beklentilerin altında kalmasına karşın önemli bir fiyatlamaya neden olmadı.

Yurtdışında şirket bilançoları takip edilirken küresel risk iştahının ticaret görüşmelerine ilişkin olumlu beklentilerin katkısıyla gücünü koruduğu görüldü. Cuma günü ise ABD ve Avrupa borsaları tatil nedeniyle işlem görmezken küresel likidite oldukça sığ seyretti.

YENİ HAFTADA NE KONUŞACAĞIZ?

Yeni haftanın ilk işlem gününde Paskalya nedeniyle Avrupa piyasaları kapalı olacak. Haftanın ikinci işlem gününde ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasalar kapalı olacak. İçeride en önemli gündem maddesine dönüşen 31 Mart yerel seçimlerinin ardından İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’na mazbata verildi, ancak son sözü söyleyecek olan YSK’nın kararı bekleniyor. Önceki hafta öncü rakamları açıklanan ve sert düşüş gösteren tüketici güveninde nihai rakamı hafta başında görüyor olacağız. Nisan ayına ait bu veri mart ayının son 15, nisan ayının ise ilk 15 gününe yönelik olarak hazırlanan bir anket çalışması. Dolayısıyla seçim öncesi ve seçim sonrası belirsizlikleri içeren önemli bir veri olacak. Bu nedenle nisan ayına ilişkin diğer veriler için de oldukça önemli bir gösterge olacak. Perşembe günü saat 14:00’da TCMB PPK toplantısı sonuçlanacak. Geçtiğimiz hafta çok cüzi miktarda da olsa geç likidite penceresini kullanmasına rağmen TCMB’den bu toplantıda faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Haftanın son işlem gününde ABD’de l.çeyreğe ait öncü GSYH verisi saat 15:30’da açıklanacak, çeyreklik bazda büyümenin yüzde 2 psikolojik rakamının altında yüzde 1,8 büyümesi bekleniyor. Tüm bunlarla birlikte içeride 25 Nisan Perşembe günü TAV ve Tekfen devamında 26 Nisan’da Akbank’ın açıklanması beklenen finansal sonuçları ile 2019’un ilk çeyrek sonuçlarına odaklanacağız.

BIST-100 kararsız bekleyişte

Borsa İstanbul’da içeride İstanbul seçimlerine yönelik gelişmeler ve yurtdışı basında yer alan TCMB rezervlerine yönelik haberlerle dalgalı bir seyir izlendi. Son dönemde İstanbul seçimleri başta olmak üzere, Fırat’ın doğusuna operasyon söylemi, ABD ile S-400 ve F35 gerilimi gibi konuların baskıladığı endekste, mevcut seviyelerdeki ıskonto olası geri çekilmelerin ardından sert dönüşler yaşanmasını sağlayabiliyor. Bu nedenle riskler ağır bassa da zaman zaman sert yükselişler yaşanabiliyor. Geçtiğimiz hafta da bahsettiğimiz gibi yukarıda bahsettiğimiz konular Türkiye’nin CDS primlerinin yüksek seyrine neden olurken, TL tarafındaki dalgalı görünüm de Borsa İstanbul üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Son bir hafta da teknik göstergelerin yataylaştığı ve kararsız bir görünüm sergilediği endekste bu 95.900 altına sarkılacak olursa 93.850 ve devamında önce hafta görülen dip seviyeler yeniden gündeme gelebilir. Bu nedenle bu seviyeyi referans noktası olarak izlemeye devam ediyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde ise ilk direncimiz hafta başında son düşüş trendinin bulunduğu 97.600 iken üzerinde son haftalarda görülen zirvelerin bulunduğu 98.650-99.250 ara!:ğı en önemli direnç bölgesi olacaktır. Geçtiğimiz hafta da bahsettiğimiz ve bu haftaya da sarkan yoğun gündemimiz nedeniyle haber akışındaki hızlı değişimler gün içinde kısa vadeli destek ve direnç seviyelerinin önemini azaltmaktadır. Bu dönemde teknik görünüm hedeflerinden ciddi sapmalar görülebileceği göz önünde bulundurulmaya devam edilmelidir.

Dolar/TL’de volatilite devam ediyor

Bir süredir seçimlere ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ve ABD-Türkiye ilişkilerine dair önceki hafta yer alan haber akışları ve söylemlerin Türkiye’nin risk primini yükseltmesi Türk Lirası’nı baskı altında bırakırken kurlarda yukarı yönlü bir seyre neden olmaktaydı. Geçen haftaya 5.7605 seviyelerinden başlayan dolar/TL kuru haftanın ilk günlerinde 5.80’li seviyeleri test etti. Ancak IMF-Dünya Bankası ve G-20 toplantıları için ABD’de bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Aibayrak’ın ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray’da görüşmesi ve görüşme sonrasında gelen olumlu açıklamalar, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın temasları ile ABD tarafındaki açıklamalarda da önceki haftaya göre söylem dilinin yumuşama kaydetmesi, ABD-Türkiye ilişkilerine dair endişeleri azaltan bir gelişme oldu. Aynı zamanda çarşamba günü Çin’de beklentilerin üzerinde açıklanan ekonomik veriler ile Maltepe sayımının ardından İmamoğlu’na mazbatanın verilmesi seçime ilişkin belirsizlikleri azaltırken TL varlıkları destekledi.

Tüm bu gelişmelerle çarşamba günü dolar/TL kurunda düşüşler hız kazandı ve en düşük 5.70’li seviyeler test edildi. Ancak bu seviyelerde kalıcılık sağlanamadığı görülürken perşembe günü yurtdışmda çıkan haber akışlarının etkisiyle TCMB’nin rezervlerine yönelik endişelerin tekrar gündeme gelmesi kurda voiatiliteyi artırırdı ve 5.85’li seviyeler test edildi. Cuma günü yurtdışı piyasalardaki tatil ve düşük likidite ile daha sakin fıyatlanan dolar/TL 5.80’ii seviyelerin üzerinde tutunma gösterdi. Yeni haftada ABD-Türkiye ilişkilerine dair haber akışları piyasaların izlediği konu başlıkları arasında yerini korumaya devam edecek. Ancak İstanbul ve Büyükçekmece seçimlerinin tekrarlanmasına ilişkin itirazlar ve YSK’nın kararı kısa vadede TL varlıkların seyri ve volatilite üzerinde belirleyici olacaktır. Kısa vadede YSK’nın kararının izlenmesi önem arz etmektedir. Aynı zamanda bu hafta 25 Nisan Perşembe günü TCMB’nin nisan ayı PPK toplantısı gerçekleşecek. Faizlerde değişim beklenmezken toplantıdaki kararlar ve açıklamalar kurun seyri üzerinde etkili olacaktır. Kurda teknik olarak aşağıda 5.78-5.75-5.70 ve devamında 5.65 önemli destekler konumunda iken yukarıda 5.85-5.88 ve en son 12 Ekim’de test edilen 5.96 önemli direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor.

ÜZEYİR DOĞAN

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu