Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Piyasa Yorumları Eylül 2014

Borsada riskili döneme giriliyor

Siyasetteki belirsizlikler azalmış olsa da burada ileriye dönük beklentilerin olmaması, FED’in faiz artış takviminin her geçen gün yaklaşması, enflasyon ve büyümede güzel bir hikaye yakalanamamış olması, cari açıktaki düşüşün sonuna yaklaşıldığı algısı, mevcut cari açıkla ve enflasyonla büyümenin arzu edilen seviyelere ulaşmaması, etrafımızdaki jeopolitik risklerin her an oyuna girmeye hazır olması gibi birçok neden ileriye bakış açımızı olumsuz etkiliyor.

piyasa

Avrupa Merkez Bankası’nın niteliğini bitmediğimiz genişleme programı dışında olumlu bir bakış açısına neden olacak bir etken bulamıyoruz. Bu nedenle de BIST için tedirginliğimiz artıyor. Teknik olarak baktığımızda endekste oluşmaya devam eden Omuz-Baş-Omuz formasyonu dikkat çekiyor. Grafikteki görünümle birlikte hacmin de formasyonla uyumlu seyretmesi, formasyon bozulana ya da tamamlanana kadar temkinli olunmasını gerektiriyor. Bu süreçte makro çerçeve ve teknik görünümdeki olumsuz tabloyu değiştirecek önemli bir gelişme olana kadar temkinli olmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

Bu nedenle 81.500 üzerinde 83.000-84.000 civarındaki hedef hala canlı olsa da yavaş yavaş pozisyon azaltarak izlemeye geçilmesinin faydalı olacağı bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Bu durum “Endeks bundan sonra yükselmeyecek ve hemen bir düşüş başlayacak” şeklinde yorumlanmamalı. Birkaç bin puanlık bir alan İçinde zirvelerde dalgalanma olabilir. Düşüşün zamanlamasını gün ve saat olarak tahmin etmek de mümkün değildir. İlerleyen günlerde bu senaryomuzdan vazgeçmemize neden olacak bir gelişme olursa bunu sîzlerle paylaşacağız.

Altın fiyatında 1.240 ve 1.275 dolar kritik seviyeler

Altın zaman zaman tepki denemelerinde bulunsa da kırdığı desteklerin tekrar üzerine çıkmada başarısız kalıyor. Son olarak 1.275 dolar desteğini kıran altında sonraki günlerdeki tepkiler de burada sonfandı. Ana trendin ve ekonomilerdeki ana beklentilerin altını biraz daha baskılayabileceğim söyleyebiliriz. Bu nedenle veri ve habere bağlı gelişmelerle ani yükselişler olacak olursa ilk paniğin atlatıldığı seviyeler yeni satış fırsat} olabilir.

Buna karşın mevcut durumda aşağı yönlü pozisyonlarda beklediğimiz kar potansiyelinin de azaldığını belirtmekte fayda var. 1.240 doların ilk kademede güçlü destek olduğunu ve burası kırılmadan bu seviyeye yakın yerlerden kısa vade için yeni aşağı yönlü pozisyon almanın riskinin arttığını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Dolar/TL’de destekler daha da güçleniyor

Dolar/TL geçen hafta bir kez daha aşağı yönlü hareketlerin kalıcı olmayacağını gösterdi. Avrupa Merkez Bankası karan sonrası 2.15’in altını da gören kur, cuma günü itibariyle 2.17 sınırına dayanmış durumdaydı. Cuma günü ABD’den gelen tarım dışı istihdam rakamı sonrasında bir miktar düşüş olsa da bu durum görünümü değiştirecek boyuta ulaşmadı.

Kur ilerleyen günlerde 2.17 üzerinde kapanışlar yapacak olursa daha önce güçlü direnç oluşturan 2.19’un ilerleyen günlerde aşılma ihtimali artar.

Kurda 2.15 altına olacak geri çekilmelerin alım fırsatı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Öte yandan anlık haber akışına bağlı olarak geri çekilmeler olabilir. Ancak biz trendin yukarı döndüğünü ve 2.17’nin aşılmasıyla 2.19 ve yılsonu hedefi olarak da 2.23-2.25 aralığının görülebileceğini düşünüyoruz.

Euro/dolarda daha dalgalı bir döneme giriyoruz

Euro/dolar paritesinde uzunca bir süredir aşağı yönlü baskının davam ettiğini ve her yükselişin yeni bir satış fırsatı olacağını belirtiyorduk. Bu durum devam etmekle birlikte artık temkinli olmakta fayda var.

Beklentilerin büyük oranda fiyatlara girmiş olduğu göz önünde bulundurulmalı.

Bu nedenle paritede bu haftadan sonra daha kalıcı tepki yükselişleri görebiliriz. Bu yükselişler bir trend dönüşüne neden olmayacak ancak eskisi kadar da zayıf olmayabilir.

Artık dalgalı bir döneme hazırlıklı olunması gerektiğini ve işlemlerde stop loss mekanizmasına daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aşağıda 1.27-1.28 aralığı güçlü destek bölgesi olarak duruyor. İlerleyen günlerde bu bölgenin test edilme ihtimali de göz ardı edilmemeli.

Yukarıda ise kısa vadede 1.3050 ilk önemli dirençken, bu seviyenin üzerinde önümüzdeki haftalarda 1.3250’ye kadar olabilecek hareketler gündeme gelebilir. Yılın geri kalanı içinse 1.30 civarı orta nokta olmak üzere 1.2700-1.3250 bandında dalgalanma bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu