Pazarlama Reklam

Pınar-Kahve Dünyası işbirliği

‘YBP’ (Yaşar Birleşik Pazarlama A.Ş) ülkenin yıldız markalarından ‘Kahve Dünyası’ ürünlerini dağıtım portföyüne kattı.

YAZILI basında bu haberi galiba ilk kez seslendirenlerden biriyim. Bir ayrıcalığım var: Süreci başından sonuna kadar heyecanla izledim. Bahsedeceğim işbirliği değişen tüketim kültürümüzde yeni bir sayfa açacak gibi görünüyor.

Bilenler bilir; pazarlama edebiyatında orijinal seslendirmesiyle kullanılan batı kaynaklı iki kelime vardır; Türkçe imlasıyla ‘penetrasyon’ (penetration) ve ‘difüzyon’ (diffusion) sözcükleri… Pratik olarak biri dikey; diğeri yatay anlamda reel pazara girip yayılmayı betimler.

Ürün için ‘bulunabilirlik’ ve ‘ulaşılabilirlik’ her zaman yaşamsal öneme sahiptir. Eğer bir ürün grubu yukarıdaki tılsımlı sözcüklerin imbiğinden geçmemişse ciddi dağıtım zorlukları yaşanır. Özellikle de bunlar birer gıda ürünü ise…

Tüketici cephesinden bakınca lezzet ve kaliteye ilişkin yargılar ancak bilinçli bir dağıtımla pekişmektedir. Böylece toplumun kolektif algısında dağıtıma konu olan marka kendine özel bir yer edinir. Dağıtım dediğimiz eylem bir bakıma pazarlama teorisinin pratiğe dönüşme sürecidir.

Pınar-Kahve Dünyası

‘YBP’ VE KAHVE DÜNYASI

Burada hemen sadede gelmek isterim: İçinde bulunduğumuz aydan itibaren Türkiye’nin önemli pazarlama ve dağıtım örgütlerinden birisi olan ‘YBP’ (Yaşar Birleşik Pazarlama A.Ş.) son 10 yılın yükselen markalarından birini, ‘Kahve Dünyası’ ürünlerini dağıtım portföyüne almış bulunuyor.

Yurdun her yerinde aksiyona başlanmış. Elde edilen ilk sonuçlar ‘YBP’nin asli ürünleri olan ‘Pınar Süt’ ve ‘Pınar Et’ ürünlerinin yarattığı kulvar içinde ‘Kahve Dünyası’ ürünlerinin de mükemmel yol alabileceğini gösteriyor.

‘Kahve Dünyası’ndan kısaca bahsedeyim önce: Metropol kentlerimizin neredeyse tümünde tanınan ‘Kahve Dünyası’ küresel devlerle rekabete soyunmuş sıra dışı bir Türk markası. Kahve, çikolata ve kaplamalı ürünlerde baş döndürücü bir gelişme grafiğine sahip. Son yıllarda dondurma işine girmesi hayli dikkat çekiyor. Üretim tesisleri laboratuvar titizliği içinde kurgulanmış hijyen, kalite ve inovasyon odaklı yerler…

‘Hepimizin Ortak Noktası’ sloganıyla oluşturulan mağazaları ise modernist anlayışla dizayn edilmiş ‘cafe / chocolatier’ görünümündeki mekânlar. Biraz Fransız, biraz İngiliz ve Amerikan… Ama büyük ölçüde de Türk…

Öyle ‘ki, bu pırıltılı mağazalar rekabetin dilinde uzun bir zamandır gezinip duruyor. Çünkü yurtdışma açılmada anahtar rol oynayıp, o iyi bilinen ünlü uluslararası markaları bile temellerinden sarsacak konsepte sahipler.

‘Kahve Dünyası’ yöneticileri perakende ürünlerinin tümünde lezzet fonksiyonunu kaliteyle bütünleştirerek büyümüşler. Ambalajlarında ‘optik algı’ya hayli önem verdikleri görülüyor. Çalışmaları hem sanatsal hem de bilimsel. Renk, desen ve ürün içerikleri arasında tüketim psikolojisi açısından duygusal bağlar kurulmuş.

Logoları ise geleneksel ama oldukça dinamik…

İNOVASYON KÜLTÜR HALİNE GELMİŞ

Başarı öyküsünün temelinde girişimi başlatan Altınkılıç Ailesi’nin sıra dışı vizyonu var. Tam anlamıyla görülemeyeni görme becerisi bu. Yıllık ciroları uluslararası rakipleri bile şaşırtacak boyutta…

Buluşsal girişimlerin patenti ise -kısa bir sohbette tanışma fırsatı bulduğum- Alev Altmkılıç ve Dilara Altınkılıç’a ait. Mağazalar tümüyle Alev Altınkılıç’m eseri. Bu uyumlu şirketler orkestranın maestrosu ise Birol Altmkılıç…

Aile şirketlerinin yurtdışında kahve ve kakao plantasyonları var.

Son örnek Afrika’nın yetiştiricilikte öne geçmiş ülkelerinden Gana ve Fildişisahili… Yurtdışmdan kakao çekirdeklerini getirip ‘kakao yağı’, ‘kakao tozu’, ‘kakao likörü’ elde ediyorlar.

Uluslararası arenada önemli oyunculardan biri…

Ara mamuller yalnız kendi ihtiyaçları için değil, dünyanın en büyük üreticilerine kakao ürünleri satmak üzere planlanmış. ‘Kahve Dünyası’nın üretici şirketi küresel ölçekte en büyük ikinci endüstriyel çikolata üreticisi.

‘Kahve Dünyası’nda perakende ürün çeşitlerinin sayısı hızla artıyor. Inovasyon burada bir kültür haline gelmiş. Buluşsallık ve kalitede ilk sıradalar. ‘Kahve Dünyası’nm CEO’su Alev Altmkılıç bu buluşsal kültürün baş mimarı.

‘YBP’ SEÇİCİ BİR DAĞITIM ÖRGÜTÜ

Tam da burada ‘Kahve Dünyası’ markasıyla onlarca kahve ve çikolata çeşidinin yurt sathında dağıtımını üslenen ‘YBP’ (Yaşar Birleşik Pazarlama A.Ş)’den de bahsetmek isterim. Tabiri caizse perakende dağıtım ordusu! Teknolojinin nimetlerinden yaralanarak market raflarım sürekli denetleyen dinamik bir satış örgütü…

Kurumsal çatısı altında bulunduğu ‘Pınar’ ürünlerini satmakla kalmıyor; onların en dikkat çekici biçimde teşhirinde de aktif rol alıyor. Sayıları yüzlerle ifade edilen ürün teşhir ve tanzim ekibiyle tüm marketlerde raf düzenlemesi yapmayı dağıtım sürecinin vazgeçilmez unsuru haline getirmiş ilk firma…

Ve bazı katı kuralları bulunuyor: Eğer dağıtım amaçlı bir işbirliği yapılacaksa, kaliteden ödün vermeyen dünya markalarını tercih ediyorlar. Şirketin tarihsel geçmişinde tıpkı ‘Kahve Dünyası’ ürünlerine özdeş kimi uluslararası markalar var. Pınar ürünlerinin gücüne yakışır markaları büyük duyarlılıkla seçip Türk tüketicisine sunmayı başarmışlar.

‘YBP’ 1983 yılında kurulmuş.

Çalışanların tümü sorumluluk alanlarında deneyim kazanmış dinamik bir ekip. Kendi içinde uzmanlık alanlarına ayrılmış perakende grubu yüzlerce kişiden oluşuyor.

Profesyonel ev dışı ürünleri satan ayrı bir ekibe de sahipler. Yerine göre catering, yemek fabrikaları, zincir otellerin yer aldığı toplu tüketim kanalında pazar payları giderek büyüyor. Özellikle hijyenik dağıtım konusunda çok titizler.

‘Pınar’ markasıyla süt, tereyağı, ayran, peynir, yoğurt, gibi tüketicinin gönlünde taht kurmuş ürünlerin yanı sıra; lezzet ve kalitesiyle ünlü salam, sucuk gibi şarküteri ürünlerini de yurt sathında dağıtıyorlar. 20 ayrı ürün grubunda 750’yi bulan ‘Pınar’ ürün çeşidiyle; pratik yemekler, işlenmiş deniz ürünleri, meyve sularıyla da hemen her yerdeler.

Dağıtmakla yükümlü oldukları ‘Pınar’ markalı ürün sayısı hızla artıyor. Kendine bağlı yaygın bayi örgütü ve sayısı 700’ü aşan teknik donanımlı araç filosuyla yaklaşık 200 bin satış noktasına ulaşmayı hedefliyorlar. Dağıtım araçlarının tümü iki yaşın altında. Her şeyden önce çevreci bir kültüre sahipler. Dağıtım elemanları satış tekniği başta olmak üzere gıda ürünleri konusunda çok iyi eğitilmişler.

‘YBP’ İÇİN DİSİPLİN GÜÇ DEMEK

Peki, ‘Kahve Dünyası’ ürünlerinin satış portföyüne katılmasıyla ‘YBP’ nasıl bir strateji izleyecek? Bunu geçen hafta İstanbul ‘Radisson Blu Conference Oteli’nde gerçekleşen lansman toplantısında öğrendim.

‘YBP’nin organize ettiği toplantıda işbirliğinin sonuçlarına ilişkin ciddi ipuçları vardı. YBP Genel Müdürü Suat Özyiğit konusuna hâkim bir yönetici. Kahve ve kakao ürünlerinin tümünü adeta içselleştirmiş. Anlattıkları akademik tez konusu olacak kadar ayrıntıya sahip. Kahvenin kültür hayatımızdaki yerinden başlayarak kahve ve kakao dünyasının gizemli tarihini esprili bir dille aktarması konuya verdikleri önemi gösteriyor.

Bana göre verilen mesaj şu: “Gücümüzün farkındayız! Biz bu ürünleri iyi biliyoruz ve ümit edilenin ötesinde bir başarıyla sonuca ulaşacağız.” Doğrusu bilinçli ve ince bir taktik. Tepedeki yönetici işi böylesi bir kavrayış gücüyle ele alırsa alkışlarla konuşmasını bölen satış ekibi sahada kim bilir neler yapacak. Önemli olan satış ekibini bu heyecana ortak etmek…

Bence konu sonuçta gelip şuraya dayanıyor: Amerikalı ünlü yönetim koçu Warren Bennis’in dediği gibi: “Liderlik güç kullanmak değil, altında çalışanları güçlü kılmaktır!” Ben, Genel Müdür Suat Özyiğit’in eğitim ve motivasyon odaklı çalışma üslubundan büyük bir başarının ortaya çıkacağına inanıyorum.

Nur Demirok / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu