Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Petrolün ateşi düşük

Crude fiyatları, 2016’ya yoğun ve sancılı bir ‘merhaba’ dedi. Ocak ayında yaşanan küresel gelişmeler, Crude fiyatlarının sert yön değişikliği yaşamasına neden oldu. 2016 Ortadoğu’da çok kritik bir krizle başladı. Suudi Arabistan, 2012’den bu yana ülkedeki monarşi rejimini eleştirdiği gerekçesiyle hapiste tuttuğu Şii din adamı Şeyh Nembi Bakır En Nemr başta olmak üzere 14 kişiyi idam etti. Bu duruma İran’dan sert tepki geldi. Dünyanın en önemli petrol üreticileri arasında patlak veren bu kriz, petrol arzını negatif etkileyebilir düşüncesiyle petrol fiyatlarını kısa süreli yükseltse de tarafların birbirine zarar vermek için petrol fiyatlarında değişikliğe gitmeleriyle Crude fiyatları tekrar aşağı yönde işlem görmeye başladı. Suudi Arabistan, Avrupa’ya sattığı Crude fiyatlarında büyük indirime giderek İran’ın petrol piyasasındaki gücünü azaltmaya çalıştı.

Petrol fiyatları

İRAN AMBARGOSUNA SON 2015’te

İran’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke ve Almanya ile nükleer müzakerelerde anlaşmaya varmasıyla, taraflar İran’a uygulanan çeşitli yaptırımlar ve ambargoların kaldırılmasında uzlaşmıştı. Ocak aymın ortalarında ABD Uluslararası Atom Enerji Ajansı, İran’ın nükleer anlaşmada istenen adımları tamamladığını ve bu doğrultuda İran’a yönelik yaptırımların kaldırıldığını duyurdu. Halihazırda küresel arz fazlası problemi sebebiyle aşağı yönlü trendini koruyan Crude fiyatları, piyasalara İran’ın geri dönmesiyle 2003’ten bu yana görmediği seviyelere geriledi.

RUSYA’DAN ŞAŞIRTAN GİRİŞİM

İran’a uygulanan ambargonun kaldırılmasının ardından, Rus haber kaynağı Interfax OPEC’in şubat ayında üye olmayan petrol üreticilerini de kapsayan bir toplantı düzenleyerek, üretim kesintisini tartışmaya açacağını duyurdu. Haberin ardından Suudi Arabistan ve Rusya’nın bu teklifin görüşülebilir fikrinde olduğu haberi geldi. Rus yetkililer bu haberi ilk başta yalanlasalar da Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak’tan gelen açıklamalar, Rusya’nın bu teklife sıcak baktığını gösterdi. Novak, petrol üreticilerinin yüzde 5’lik kesintiyi tartışabileceklerini söyledi.

ÇİN FAKTÖRÜ

Çin ekonomisindeki negatif gidişat da petrolü direkt etkiliyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve en büyük petrol ithalatçısı Çin’de ekonomik yavaşlama anlamında sular durulmuyor. Negatif açıklanan ekonomik veriler, Çin ekonomisindeki zayıflamaya işaret ederken, Çin borsalarında sert satışlara neden oldu. Ocak ayının ilk haftasında piyasadaki satışların önüne geçmek için Çinli regülatörlerin müdahaleleri bir işe yaramadı.

Petrol trendi güçlü bir şekilde düşüşünü sürdürürken gecen haftalarda kanalı yukarı yönlü kırma denemesi de başarısız oldu. Geçen ay test edilen 25 dolara tekrar yaklaşan petrol fiyatlarında bu seviyenin de altına inme ihtimali yükseliyor. Düşen kanalı yukarı yönlü kırma denemesinin başarısız olmasının ardından fiyatların düşüş yönündeki momentumu artıyor. Fiyatların düşüşe devam etmesi halinde kanal alt bandı olan 24 dolara kadar geri çekilme sürebilir. Kanal üst bandı 30.70 dolar kırılmadığı müddetçe trendin aşağı yönde devam etmesi beklenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu