Şirket Haberleri

Perakendede gözler yine Migros’a döndü

CarrefourSA’da çoğunluk hisselerinin Sabancı Grubu’na geçmesiyle tüm gözler Migros’a çevrilmiş durumda. BC Partners’m bu yıl Migros’u elden çıkarmasma kesin gözüyle bakıhyor. Siyasi gelişmeler nedeniyle süreç yavaşlaşa da geçtiğimiz günlerde perakende sektöründeki fırsatları değerlendin! iğini açıklayan Anadolu Grubu’nun Migros’u satm almak için son aşamaya geldiği konuşuluyor.

Perakende sektörü 2013’te satm alma ve birleşmeler açısından hareketli bir yıl geçirdi. Sık sık Türkiye pazarından çıkması gündeme gelen Carrefour-Sa’da çoğunluk hisselerinin Sabancı Grubu’na geçmesi bu cephede sula-nn durulmasına neden olsa da şu an tüm gözler Migros’a çevrilmiş durumda. Ana hissedar BC Partners’m bu yıl Migros’u elden çıkarma konusunda kararlı olduğu konuşuluyor.

migros

Migros’u almaya en yakın isim ise Anadolu Grubu. Geçtiğimiz günlerde Anadolu Grubu’nun Migros ile görüştüğü gündeme gelmiş ve Anadolu Grubu ortaklarından Yazıcılar Holding konuyla ilgili bir açıklama yaparak perakendede yeni iş fırsatlarını değerlendirdiklerini açıklamıştı. Türkiye’deki siyasi gerilimler nedeniyle süreç uzasa da ‘Ekomini’ konseptiyle perakende sektörüne giriş yapan Anadolu Grubu’nun Migros’u almaya en yakın aday olduğu ve son aşamaya geldiği konuşuluyor.

Aynı zamanda bünyesinde Efes’i bulunduran Anadolu Grubu’nun Migros konusundaki ısrarının arkasında ise şirketin son dönemdeki alkol kısıtlamaları nedeniyle ürünlerini satacak bir mecra araması olduğu düşünülüyor. Zira Anadolu Grubu perakende işine 2011’de discount kon-septi Ekomini markasıyla giriş yapmıştı. Ekomini 865 mağazasıyla en yaygın 6’ıncı perakende zinciri konumunda. Anadolu Grubu gibi perakendede büyümek isteyen diğer bir kuruluş Sabancı Holding. Carrefour-sa’nın yönetimini alan Sabancı’nm son dakika sürprizi yapıp Migros’a teklif verebileceği konuşuluyor.

CARREFOURSA ETKİSİ

2014 yılının en önemli gelişmesi bu satış gibi görünse de sektör genel olarak yeni gelişmelere gebe. Öncelikle CarrefourSA’da hisselerin Saban-cı’ya geçmesinin ardmdan şirketin nasıl bir atılım yapacağı merak konusuydu.

Mehmet Nane’nin genel müdürlük koltuğuna oturmasının ardından stratejilerini belirleyen Carrefo-urSA, 2014’te ciddi bir atılım yapmayı planlıyor. Hatta stratejilerinin olumlu sonuçlarını da almaya başlamış durumda. Teknolojik altyapısından lojistiğe kadar pek çok konuda yenilikler yapan şirket, 2014 yılı içerisinde 110 milyon TL yatırım ile 100 yeni konsept mağaza açmayı planlıyor. CarrefourSA ‘Gurme’, ‘Mini’ ve ‘Süper’ isimleriyle üç farklı konsept geliştiren şirket, mağazaların konseptleri ile beraber tasarımlarını da değiştiriyor.

CanefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane, “Yaptığımız ve yapacağımız yatırım ve yeni mağaza konsept-lerimizle doğru orantılı olarak müşteri sayısında da 2014 yılı içerisinde çift haneli bir artış göreceğiz” diyor. CarrefourSA’nın büyüme atağı henüz sektörde rakipleri arasında büyük bir etki yaratmış değil. Sektör temsilcileri CarrefourSA’nın güçlü bir etki yaratabilmesi için zamana ihtiyaç olduğu görüşünde.

YERELDE ALIMLAR SÜRECEK

Son yıllarda hızlı bir büyüme gösteren yerel perakende kanadında da 2014’te önemli gelişmeler bekleniyor. Yerel perakendeciler, yüzde 5 civarında olması beklenen kâr oranlarının yüzde 2-3’lere kadar gerilemesi, bazı şirketlerin tedarikçi ilişkilerinin iyi olmaması, altyapıyı iyi oturtamaması ve borçlarının giderek artması gibi pek çok sorunla karşı karşıya. Bu da sektör içinde konsolidasyonu kaçınılmaz kılıyor.

2013 yılında Memar ve Efeler Marketi şubeleriyle birlikte bünyesine dahil eden KİM, 2014’te Bağcılar’da faaliyet gösteren Aygün Marketi satm aldı. Geçen hafta 11 şubesi bulunan İzmirli Denmar’ı bünyesine katan şirket, İstanbul’da arayışlarını sürdürüyor. KİM Genel Müdürü Hamit Akçay, “Gmp olarak 80 şubeye ulaştık. Yıl sonuna kadar 100 şube hedeflemiştik. Yaptığımız satm almalarla birlikte hedeflerimize ulaşacağız” diye konuşuyor.

Tüm soranlara rağmen 2014’te yüzde 15 büyümesi beklenen sektörün yabancıların iştahını açtığını söyleyen Özdilek Perakende Operasyonları Genel Müdürü Sertaç Ünal, hem yerel hem de ulusal perakendede büyümenin, birleşme ve satm almaların devam edeceğini belirtiyor.

AI0I BEKLEMEDE

Discount kanadında ise dengelerde ciddi bir değişiklik beklenmiyor. Pazarın en güçlü oyuncusu BİM’in 2013 net satışları yüzde 20 artışla 11,8 milyar TL’ye, mağaza sayısı ise 4 bine ulaştı. Böylece BİM hem ciro hem de mağaza sayısı bakımından perakende sektöründe liderliğini devam ettirdi. Üstelik, 2013 yıl sonu rakamlarına göre Migros, Carrefoursa ve Tesco Kipa’nın toplu cirolarını geçti. 2014’te konsolide bazda 400 milyon TL’ye yakın yatırım yaparak 500 yeni mağaza açmayı planlayan şirket, organik büyüme stratejisi sürdürüyor. İç pazardaki potansiyelin azalma ihtimaline karşı ise yurtdışmdaki büyümesine hız veriyor.

Aynca şirketin bugüne kadar olan hızlı büyüme temposunu sürdürmek için ikinci bir perakende formatı arayışında olduğu söyleniyor.

Sık sık satışı gündeme gelen, 2 bin 800 mağazasıyla ikinci en büyük hard discount markası olan AlOl’de değişim ocak ayında başladı. Şirketin yüzde 21,84’üne sahip olan Bank Asya hisselerinin yüzde 18’lik kısmını birden fazla yatırımcı grubuna 298 Milyon TL bedelle sattı. Şirketi zaman zaman satacağı konuşulan büyük hissedar Aydın Ailesi’nin ise kâra geçmeye başlayan A101 için şimdilik beklemede olduğu için söyleniyor.

YILDIZ SESSİZ BÜYÜYOR

Şok’un ardından geçen yıl Dia’yı satm alarak discount pazarındaki gücünü artıran Ülker’in çatı kuruluşu Yıldız Holding ise sessiz bir büyüme stratejisi izliyor. Şok’u alarak tedarikçilerine rakip olduğu için eleştirilen Yıldız Holding’in UCZ’yi alacağı konuşuluyordu. Kısa bir süre önce şirketin yüzde 60 hissesini Ülker’e yakınlığıyla bilinen Ergün Bodur, Ertan Acar, İsmet Or, Ahmet Özaktaç ve Veysel Taşkın aldı.

Genel tabloya bakmca son derece hareketli geçmesi beklenen 2014’te piyasaların durumuna göre yerli veya yabancı fonların perakende pazarına girerek dengeleri değiştirmesi yönünde beklentiler var.

TRANSFERLER j BEKLENİYOR

Perakendedeki büyüme süreci sektörde insan kaynağı konusunda i sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Sektörde personel sirkülasyonu yüzde 60 seviyelerinde. Şirketler hem eleman yetiştirmek hem de yetişmiş elemanlarını elde tutabilmek için ciddi bir çaba sarf ediyor.

Personel bağlılığını artırmak amacıyla yaklaşık dört yıl önce KİM Akademi’yi I kurduklarını söyleyen KİM Genel . t Müdürü Hamit Akçay, yaptıkları çalışmalarla sirkülasyonu yüzde 20 civarında düşürdüklerini söylüyor. Sektörün büyükleri arasında yer alan Kiler de eleman ihtiyacını karşılamak için bir perakende akademisi kurmaya hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu