Haberler

Perakende Sektöründe Şirketler Farklılaşma Adına Çiftlik Kurdu

Rekabetin giderek kızıştığı gıda perakende sektöründe şirketler farklılaşmak için kendi üretim tesislerini kurarak kendi markalarını yaratmaya başladı. Pek çok perakendeci et ve taze meyve ve sebze gibi ürünleri kaliteli bir şekilde sunup müşteri kapabilmek için çiftlik sahibi oldu. Bu alanda yeni yatırımlara soyunan perakendecilerin sayısı da giderek artıyor.

Perakende sektöründe rekabet her yıl biraz daha zorlu hale geliyor.. Özellikle de gıda perakendesinde Anadolu Grubunun Migros’u satın alması ve BlM’in File isimli yeni bir süpermarket konseptiyle pazara girmesi, 2015’te de rekabetin yoğun olacağının sinyallerini veriyor. Bu ortamda farklılaşmak ve pazardaki gücünü artırmak isteyen perakendeciler çeşitli stratejiler geliştiriyor. Bunlardan biri de kendi üretim tesislerini kurarak kendi markalarıyla üretici olarak da hizmet vermek. Makro, Beğendik, Mopaş, Hakmar gibi zincirler, et, sebze meyve, unlu mamuller gibi taze ürünlerde dışandan tedarikçilerle çalışmak yerine kendi üretimlerini yapmayı tercih ediyor.

Şirketlerin yatırım yaparak üretime girmelerinin birkaç önemli nedeni var. Bunlardan biri hizmet kalitesini artırmak. Discount marketlerin fiyat rekabetinden kurtulmak isteyen perakendeciler, bol ürün çeşidini kaliteli bir şekilde sunmak adına üretime yöneliyor. Diğer önemli konu ise kâr marjını ve dolayısıyla kârlılığı artırmak. Standart ambalajlı ürünlerin kâr marjının yoğun rekabet baskısı nedeniyle oldukça düşük olduğuna dikkat çeken danışmanlık şirketi Management Time’in kurucusu Hamit Akçay, “Süpermarketler indirim marketlerinin satamadığı taze ürünleri daha yüksek kâr marjlanyla satarak kârlılıklarını yüksek tutmaya çalışıyorlar” diyor.

ciftlik

MÜŞTERİ SADAKATİ SAĞLIYOR

Şirketlerin kendilerinin üretim yapmayı seçmesinin arkasındaki nedenlerden biri de müşteri sadakati sağlamak. Unlu mamuller, işlenmiş et ürünleri, meze gibi ürünlerin doğrudan damak tadına hitap ettiğini söyleyen Akçay, bu tip ürünlerin müşterinin güvenini ve ardından sadakati sağlayabileceğini belirtiyor.

Migros Genel Müdür Yardımcısı Cem Rodosluya göre, üretim trendinin önemli nedenlerinden biri de, sağlıklı yaşam bilinciyle birlikte tüketicinin yeme içme tercihlerinde tazeliği ve iyi beslenmeyi öne çıkarması. Migros bu trendi görerek ilk yatınm yapan perakende markalarından biri. 2014’te İzmir Menderes’te 30 milyon TL yatırımla kendi et tesisini baştan kuran Migros’un ayrıca 10 bin ton üretim kapasitesine sahip bir diğer et tesisi de İzmit Gebze’de bulunuyor. Migros, yılda 21 bin ton taze kırmızı et üretiyor. Rodoslu, uygulamaları sayesinde taze ürün sepetini yüzde 32 büyüttüklerini söylüyor.

BEĞENDİKTEN YATIRIM

Kendisi üretimi tercih eden markalardan biri de Metro Group’a ait Real’i satın alan Beğendik Marketleri. Şirketin Ankara’da unlu mamuller, Kayseri’de et parçalama ve et ürünleri üretim tesisi bulunuyor. Şirketin yine Kayseri’de yıllık 15 milyon 552 bin kilogram kapasiteli bakliyat ve baharat paketleme tesisi var. 2015 yılında Ankara’da bir unlu mamul tesisi kuracaklarım ifâde eden Beğendik Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Duran Beğendik, bu projeye 15 milyon TL’lik yatının yapacaklarını söylüyor.

Geçen yıl Sabancı Grubu’nun yönetimi devraldığı ve yeniden yapılan ma sürecine giren Carrefoursa’nın 2 hipermarketinde pasta, ekmek giunlu mamuller, market içinde yer alan üretim alanlarında üretiliyor. Günlük olarak 300’ün üzerinde ürün ve yıllık 500 bin adet organik ekmek üretildiğini söyleyen Carrefoursa Kategori Direktörü Nedim Erdal, “Bu stratejimizin en büyük avantajı sadık müşteri yaratması” diyor.

Türkiye genelinde 100 mağazası olan Mopaş’ın ise ‘Mopasta’ markasıyla üretimini yaptığı bir unlu mamuller şirketi ve domates yetiştirdiği bir serası var. 10 milyon dolarlık yatırıma mal olan Manisa Salihli’deki serada, 72 bin metrekare alanda, örtü altı üretim ve yeşil enerji kullanılarak domates üretimi yapılıyor. Yıllık 2 bin-2 bin 500 ton civarında domates elde ettiklerini söyleyen Mopaş Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Narman, “Seramızın yanında 100 dönümlük bir arazimize de yeni sera yatınmı yapmayı planlıyoruz” diyor.

MEYVE SEBZE ÜRETECEK

Discount konseptiyle 310, süper market olarak ise 23 mağazası bulunan Hakmar, Pendik’teki tesislerinde günlük 10 tonun üzerinde baklava, 8 bin yaş pasta üretiyor. Bakliyat ve et ürünlerini yine Pendik’teki tesislerinde işleyip paketleyen şirket, Yozgat’ta 5 bin 600 dönüm arazi üzerinde armut ve kiraz başka olmak üzere meyve ve sebze yetiştiriciliği yapıyor. 20l6’da tam kapasiteye ulaşacaklarını belirten Hakmar Yönetim Kurulu Üyesi İsa Albayrak, böylece üretimin 30 bin tona ulaşacağını söylüyor.

Kiler’in entegre et ve unlu mamuller tesisleri bulunuyor. Et tesisi, günlük 30 bin kilo dana, 20 bin kilo kuzu ve 20 bin kilo tavuk eti işleyip 250 mağazaya sevkiyat yapma kapasitesine sahip. Unlu mamuller ise lojistik anlamda sorun yaşamamak için farklı şehirlerde kurulan özel imalathanelerde üretiliyor. Bu ürünlerin satışının toplam sa-tışlan içindeki payının yüzde 4 civarında olduğunu söyleyen Kiler Genel Müdürü Nihat Özdemir, “Kilerim, Kırkpare, Davay gibi farklı markalanınız var. 2015’te tesislerin modernizasyonuna yönelik yatmmlanmız olacak” diyor.

ÖZDİLEK’TEN YENİ YATIRIM

Özdilek de farklı alanlarda üretim yapmayı tercih eden bir şirket. Özdilek, unlu mamuller ve lokum üretimi yapmanın yanı sıra meyve ve büyükbaş hayvan da yetiştiriyor. Şirket, 2015’te büyükbaş hayvan yetiştiriciliği işinde yeni bir yatmma hazırlanıyor. Bursa’da yılda 5 bin büyükbaş hayvan kapasiteli tesise ilave olarak 2015’te bin büyükbaşlık hayvan yetiştirme ünitesi kurulması planlanıyor. Özdilek Perakende Grubu Başkanı Sertaç Ünal, bu tesis için yaklaşık 1 milyon 300 bin TL’lik yatırım yapacaklarını söylüyor.

112 mağazası bulunan Happy Center’ın üretim yaptığı alan unlu mamuller. Günlük 20 bin tonun üzerinde 45 farklı çeşitte üretim yapan şirket, bu alandaki kapasitesini artırmak için yeni bir yatırıma hazırlanıyor. Haramidere’de bir arsa aldıklarını söyleyen Happy Çenter Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Altun, “Tesisi iki yıla kadar tamamlamayı planlıyoruz. Üretim kapasitemiz yüzde 200’ün üzerinde artacak” diyor.

HAZIR YEMEK ÜRETECEK

Makro Market, Ankara Saray’da 60 bin metrekarelik bir alan üzerinde unlu mamuller, et ürünleri işleme, petek bal ve toz şeker paketleme tesislerine sahip. Şirket, Ankara’da Pasterya markasıyla yıllık bin ton baklava, 750 ton tulumba ve 150 ton börek üretiyor. Yıllık 5 bin tonun üzerinde et işleyen şirketin tesisinde, yıllık 120 tonun üzerinde çiğ köfte üretiliyor. Makro Genel Müdürü Mustafa Songör, “Yatırımlara devam edeceğiz. En önemlisi hazır yemek kategorisine gireceğiz. 2015’te üretime 2 milyon dolar civannda bir yatırım planlıyoruz” diyor.

Yıldız Holding ise perakende markaları Şok ve Bizim Market’e hizmet vermesi için Mevsim Taze Sebze ve Meyve Sanayi isimli bir şirket kurdu. İleride otel, restoran ve catering şirketlerine de hizmet vermesi planlanan şirket önümüzdeki birkaç yılda 1-2 milyar TL arasında büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor.

11 MARKANIN ÜRETİM RAPORU

  1. Migros: İzmir ve Gebze’deki tesislerinde yılda 21 bin ton kırmızı et üretiyor.
  2. Makro: Unlu mamullerin yanı sıra yıllık 5 bin tonun üzerinde et işleyen şirketin tesisinde yıllık 120 tonun üzerinde çiğ köfte üretiliyor.
  3. Beğendik: Ankara’da yıllık 5 milyon 883 bir kilogram kapasiteli unlu mamuller, Kayseri’de yıllık 800 bin kilogram kapasiteli et parçalama ve 320 bin kilogramlık et ürünleri tesisi bulunuyor.
  4. Özdilek: Yılda 222 bin kilo tatlı, 3 Hmilyon 100 bin adet ekmek, 126 bin kilo kuru pasta, 246 bin kilo mayalı ürün, 180 bin kilo lokum, 200 bin kilo meyve üretirken 5 bin büyükbaş hayvan yetiştiriyor.
  5. Happy Çenter: Üretim ayağında unlu mamullere odaklanan Happy Çenter, günlük 20 bin kilogramlık 45 farklı unlu mamul üretiyor.
  6. Onur Marketleri: 2 bin metrekare üzerinde sucuk, köfte gibi ürünlerin üretildiği entegre et tesisleri ve Rapata isimli bir unlu mamuller markası var.
  7. Mopaş: Mopasta markasıyla üretimini yaptığı bir unlu mamuller tesisi ve domates yetiştirdiği bir serası var. Seradan yıllık 2 bin-2 bin 500 ton civarında domates elde ediliyor.
  8. Hakmar: Pendik’te bulunan tesislerinde günlük 10 tonun üzerinde baklava, 8 bin yaş pasta üreten şirket, Yozgat’ta 5 bin 600 dönümlük arazide meyve ve sebze yetiştiriciliği yapıyor.
  9. Kiler: Günlük 30 bin kilo dana, 20 bin kilo kuzu ve 20 bin kilo tavuk eti işleme kapasitesine sahip entegre bir tesisi bulunuyor. Belli merkezlerde unlu mamul üretiyor.
  10. Carrefoursa: 27 hipermarketinde pasta, ekmek, çörek, kurabiye, pizza gibi 300’ün üzerinde ürün üretiyor.
  11. Uyum: Şirket, yıllık bin 500 ton I Ikemikli et, bin 300 ton piliç üretiyor. Baklava, pasta gibi ürünleri üreten şirket, unlu mamüllerde günlük 500 adet pasta, 15 bin adet poğaça, 3 bin adet çeşit ekmek üretimi yapabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu