Girişimcilik Haberleri

Paylaşım ekonomisi girişimi

Her gün aynı yolu gidip gelen kişileri buluşturan araç paylaşım ağı ‘yolyola.com’, farklı bir girişim başlattı. Site, Türkiye’nin herhangi bir şehrinde bir yerden başka bir yere giderken birbirine yakın yolları kullananları aym adreste buluşturuyor.

yolyolaUlaştırma Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de karayolu kullanım oranı yüzde 91,8. Bunu yüzde 5,5 ile havayolu, yüzde 2,2 ile demiryolu, yüzde 0,6 ile denizyolu ulaşımı izliyor. Bu da ulaşımın büyük bir kısmının karayolu üzerinden yapıldığının göstergesi… Trafik sorununun yanı sıra her gün akaryakıta harcanan para da cabası…

Doğal olarak paylaşım ekonomisi kültürünün benimsenmesi tek çare olarak önümüzde çıkıyor. Bu anlamda bir girişim olan ve internet üzerinden hizmet veren bir yolculuk paylaşım sitesi olan ‘yolyola.com’, İstanbul’dan sonra tüm Türkiyeye açıldı. Trafikte geçen hayatların yanı sıra çevreye verilen zararlan da göz önünde bulunduran yolculuk paylaşım platformu yolyola.com, tüm Türkiye’de trafiğe çare olmayı hedefliyor. Artık İstanbul’dan Ankara’ya ya da Erzurum’a gitmek isteyenler internette buluşup otomobille yolculuk yapabilirken, tasarruf ediyorlar, yolyola.com’un kurucusu Banş Akbaş, hem şehir içi ve hem de şehirlerarası yolculukların yolyo-la.com’da güvenle paylaşıldığım söylüyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir yolculuk paylaşım sitesi olan yol-yola.com, İstanbul’da ya da Türkiye’nin herhangi bir şehrinde bir yerden başka bir yere giderken birbirine yakın yolları kullananları aynı adreste buluşturuyor. Sürücüler yolyola.com’da öncelikle yaptıkları yolculuğu tanımlıyor ve kendilerine uygun olan yolculuklara rezervasyon yapıyorlar. Anlaşan yolcular beraber yolculuk yaparak Ekopuan kazanıyorlar ve puanlarını kullanarak çevre dostu markalardan indirim ve hediyeler alıyorlar.

MELEK YATIRIMCIYLA GORUŞUYOR

Türkiye’nin yolculuk paylaşımına hazır olup olmadığı tartışmaları arasında sıkça değinilen güvenlik konusu da yolyola.com’un yeni güvenlik adımlarıyla cevaplanmış görünüyor. Facebook’la bağlanma kriterinin ardından eklenen bilgi doğrulama adımları, kullanıcılara mecburi değil gönüllü katılımın kapısını açıyor. Profil ve güvenlik skorunu artıran yolyola.com kullanıcılan, binlerce yol arkadaşının arasından öne çıkıyor. Şu ana kadar 3 binden fazla yolculuk yapıldığını, bunların bin civarında olanının bayram tatilleri zamanında gerçekleştiğini ifade eden Akbaş, ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Trakya ve Güney sahillerinde yer alan illerin siteyi yoğun olarak kullandıklarını belirtiyor.

Yaptıkları hesaplamalara göre, bin aracın yola çıkmaması durumunda 400 bin ağacın kurtulacağını kaydeden Akbaş, “İstanbul’da yaşayan bir kişi ömrünün üç yılını trafikte geçiriyor. Bizim hedefimiz bir yıl içerisinde 800 bin kişinin yolyo-la.com’u kullanarak yolculuk yapmasını sağlamak. Siteye her gün ortalama 250 kişi katılıyor. Kullanıcı sayısını 60 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. Şu an bir melek yatınmcıyla görüşmelerimiz sürüyor. Organik büyüyerek hedeflerimize ulaşmayı planlıyoruz” diyor.

3.1 milyar dolar maliyet

İstanbul’da trafik sıkışıklığının yarattığı yakıt ve zaman maliyetinin sadece bir yılda 3 milyar 120 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Sadece bir otomobil ise yaptığı kilometre başına 250 gram karbon salımı gerçekleştiriyor. Büyük şehirlerdeki karbonmonoksit salımınının en az yüzde 70’i, azotoksit salımınının en az yüzde 40’ı, hidrokarbon saliminin tam yüzde 50’si ve kurşun saliminin tamamı motorlu taşıtlar tarafından üretiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu