Haberler

Paten Sporu Yapın

Çocukken kendi kendine deneyip başaramayınca bırakanlar, hevesiniz içinizde kalmasın!.. Tekerlekli paten için geç kaldığını düşünenlere artık profesyonel eğitmenler yardımcı oluyor. Paten fiyatları 30-40, ders fiyatları ise ortalama 50 TL…

ÇOĞUMUZUN çocukken ilgi duymaya başladığı tekerlekli paten, artık çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgisini çekiyor. Öyle ki, gerek İstanbul’da gerekse İstanbul dışında paten eğitimi veren birçok eğitmen ve okul bulunuyor. Çocukların ve yetişkinlerin paten eğitimi talebinin yarı yarıya olduğunu söylemek mümkün. Eğitimler üç yaşından 70 yaşına ve hatta daha ileri yaşlara kadar alınabiliyor. Birçok okulun 60 yaş çok sayıda kursiyeri bulunuyor. Eğitim ücretlerinin saati ise ortalama 50 TL. Alman paketlerle ücretler daha da düşebiliyor.

paten

HER FİYATA PATEN VAR

Eğitmenler sakatlanmaların önüne geçmek için en çok temel eğitim ve ekipmana dikkat çekiyor. Paten kalitesi ise büyük önem taşıyor. Paten fiyatları 30-40 TL’den başlayıp bin TL’nin üstüne çıkıyor. Eğitmenlerin tavsiyesi, ‘kırtasiye pateni’ olarak tanımlanan düşük kaliteli patenlerin tercih edilmemesi yönünde. Fiyatları 100 TL’nin altında olan bu patenler genelde kırtasiye benzeri yerlerde satıldığı için bu şekilde adlandırılıyor. Ancak uzmanlar patenlerin spor malzemeleri satan mağazalardan ve web sitelerinden alınmasını tavsiye ediyor. Genelde ABD menşeli olan paten markaları arasında Rollerbla-de, Powerslide, Seba, Oxello’yu saymak mümkün. Daha çok profesyonellerin tercihi olan Seba’mn fiyatları 1000 TL ve üstüne çıkarken, diğer markaların ürünleri ortalama 150 ile 500 TL arasında değişen fiyatlara sahip.

3 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERDİ

İki buçuk yıldır paten eğitimi veren Paten 34 bünyesinde 12 eğitmen bulunuyor. Bugüne kadar 3 bini aşkın kişiye paten eğitimi veren kursun öğrencilerinin üçte birini 30 yaş üstü yetişkinler oluşturuyor. Paten 34’ün kurucularından Volkan Ülker, gelen taleplerin her geçen gün artarak devam ettiğini söylüyor. Paten 34, dileyenlere paten kiralama hizmeti de veriyor. Üç yaşından büyük herkese paten eğitimi verebildiklerini belirten Ülker, riskler konusunda da uyarıyor: “Paten yaparken ekipman çok önemli. 100 TL’nin altına satılan, ‘kırtasiye pateni’ dediğimiz ürünler ciddi risk oluşturuyor. Yanlış ekipmanlar sakatlanmalara nenden oluyor. Öğrenmeyi zorlaştırdığı için insanları paten sporundan tümden soğutabiliyor.”

EKİPMANA DİKKAT!

İstanbul Buz Sporları Kulübü, buz hokeyi ve buz pateninin yanı sıra tekerlekli paten eğitimleri de veriyor. Kulübün eğitmenlerinden Cansu Güney bu eğitimleri ağırlıklı olarak çocuklara verseler de son dönemde yetişkin talebin de gözle görülür bir artış olduğuna işaret ediyor. Güney şöyle devam ediyor: “Paten dünya genelinde ilgi gören bir spor. Türkiye’de patenin algısı olumlu yönde artmaya başladı. Parklarda, sahil şeritlerinde uygun yerlerin artmasıyla, yetişkinler de bu spora ilgi göstermeye başladı.”

“KADINLARIN TERCİHİ”

Çeşitli özel okullarda buz pateni-ho-key kategorisinde ve Boğaziçi Spor Kulübü’nde tekerlekli paten branşında antrenörlük yapan Bahadır Örs ve eşi Tuğçe Sarıca tarafından kurulan Pa-tendersim.com, altı yıldır özel paten eğitimleri veriyor. Üç yaşından başlayarak her yaştan öğrencileri olduğunu anlatan Tuğçe Sarıca, aslen patene ne zaman başlanacağmı ayak numarasının belirlediğini söylüyor. Çünkü Türkiye’de satılan patenlerin 25-26 numaradan başladığının bilgisini veriyor.

Uygun paten bulunduğu takdirde iki yaşında bile patene başlanabileceğini sözlerine ekliyor. Üst yaş sınırı ise olmadığmı söyleyen Sarıca, yakın zamanda 70 yaşında bir öğrencileri olduğunu belirtiyor.

Son dönemde paten eğitimine gelen yetişkin sayısı artsa da halen çocukların çoğunlukta olduğunu söyleyen Sarıca şöyle devam ediyor: “Yetişkin öğrencilerimiz arasında bankacılar çok var.

Kadınların ağırlığı biraz daha yüksek. Bacak ve kalça kaslarını yoğun şekilde çalıştırdığı için, forma girmek isteyen kadınlar için iyi bir alternatif oluyor.” Paten kurslarını sadece İstanbul’da değil, İstanbul dışında da bulmak mümkün. Bunlar arasında Bodrum Paten Kulübü dikkat çekiyor. Özel ve grup dersleri veren kulübün Avenue Bodrum AVM’nin içinde bir de tekerlikli paten pisti bulunuyor. Bodrum Paten Kulübü Kurucusu ve eğitmeni Alper Özpirinç, özel bir pistte eğitim vermenin özellikle yetişkinlerdeki çekinceleri ortadan kaldırdığını söylüyor. Ayrıca pistte her türlü güvenlik önlemini alarak, kazaları ve sakatlanmaları en az indirdiklerini ekliyor. Öncesinde buz hokeyi oyuncusu olan Özpirinç, “Tekerlekli paten eğitimi vermeye başlayana kadar bu spora bu kadar ilgi olabileceğini tahmin etmemiştim” diyor. Özpirinç paten sporunun gerek fizyolojik gerekse psikolojik olarak pek çok faydası olduğuna da değiniyor.

Paten Çeşitleri

Başlangıç seviyesinde olan veya ilk defa paten kullanacaklar için daha kolay kontrol edilebilen ve daha yavaş gidecek bu tür patenlerin kullanılması tavsiye ediliyor. Fitness pateni daha çok spor yapmak amacıyla kullanılıyor.

Sahil yolu gibi bölgelerde, düz zeminlerde sürülüyor ve başlangıç için ideal kabul ediliyor.

Hız pateni Mümkün olduğunca hızlı gidilebilmek için tasarlanan bu patenlerin tekerlekleri diğer paten çeşitlerinden büyük. Başlangıç aşaması için uygun kabul edilmiyor.

iaiorn pate Belli aralıklar ile yere dizilen koniler arasından hızlıca slalom yaparak geçmek için kullanılıyor. Slalom patenlerin manevra kabiliyetleri yüksek ve topuk frenleri bulunmuyor.

Özellikle rampalarda ve tırabzanlarda kaymak için ideal. Yüksek yerlerden atlamak için de uygun. Küçük tekerlekleri bulunuyor. Küçük tekerleklerin kullanılmasının amacı darbelere karşı dayanıklı olması; fakat büyük tekerleklere göre hızlanmak için daha fazla efor sarf etmek gerekiyor. Bu sebeple sahilde spor yapmak amacıyla kullanıma uygun değil.

Urban paten; Fitness patenlere ek olarak yollarda ve daha engebeli zeminlerde kullanıma olanak sağlıyor. Tekerlek aralıkları fitness patenlere göre daha dar olduğu için denge sağlamak daha zordur. Hokey paten Hokey patenler dayanıklı olmakla birlikte günlük kullanım için uygun değil.

Ayakkabı şeklinde önde ve arkada ikişer tekerleği bulunan, bilek kısmı kısa ve hafif bir patendir. Günümüzde pek fazla tercih edilmese de denge probleminin en az yaşandığı fakat manevra kabiliyeti günümüzdeki patenlere oranla düşük olan bir paten türüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu