Girişimcilik Haberleri

Otomobil yedek parça sektörünü dijitale taşıyan girişimci

Kendi markamızla üretime geçeceğiz

Otomobil yedek parça sektörünü Aloparca.com ile dijitale taşıyan girişimci Eda Özülkü, 48 farklı otomobil markası için, 240 binden fazla yedek parçayı koşulsuz iade avantajıyla sunduklarını söylüyor. Türkiye’de 23 milyonu bulan trafiğe kayıtlı araçların neredeyse yüzde 80’i için garantili ve orijinal yedek parça tedarik ettiklerini dile getiren Özülkü, “En büyük hedefimiz işimizi yurtdışına taşımak. Önümüzdeki 5yılda ise www.aloparca.com‘un kendi markasının üretimini yapan bir firma olmasını hedefliyoruz” diyor.

Üç kuşaktır yedek parça sektöründe olan bir ailenin tek kızı olan Ebru Özülkü erkek kişi olarak görülen sektörde ezberleri bozup, ağırlıklı geleneksel yöntemlerle ilerleyen otomobil yedek parça sektörünü Alo-parca.com ile dijitale taşıdı. Bugün neredeyse bir otomobil tamir edecek kadar oto yedek parça bilgisine sahip olan Ebru Özülkü’nün, çok .küçük yaşlardan beri otomobil yedek parça işini internete taşıma hayali vardı. ABD’de okuduğu dönemde ebay’ın kurulmuş olması kafasındaki bu işi daha da geliştirmesini sağladı. Özülkü ile Alopara.com’un kuruluş hikayesini ve gelecek planlarını konuştuk.

Eğitiminiz ve iş tecrübelerinizden bahseder misiniz?

Üniversite eğitimimin bir kısmını ABD’ye Ohio State Üniversitesinde tamamladım. Üniversiteden mezun olduktan sonra MBA yapmak için Avustralya’ya gittim. Avustoralya’da Victoria Üniversitesinde MBA yaptım. Daha sonra Yeditepe Üniversitesinde Kültürel Antropoloji alanında doktoraya başladım. Doktoramı 5 yılın sonunda tez aşamasında babamın kanser hastalığı nedeniyle bırakmak durumunda kaldım. www.aloparca.com’u kurmadan önce Goldaş ve LG’de Pazarlama Müdürlüğü, IDT ve Experian’da Ülke Müdürlüğü yaptım.

Aloparca.com fikri nasıl ortaya çıktı?

Ailem uzun yıllardır oto yedek parça işi ile uğraşıyor. Ben de üçüncü kuşak olarak bu işle ilgileniyorum. Oto yedek parçayı dijitale taşımak ilk olarak 14 yaşımda aklıma geldi diyebilirim. Babamın bana aldığı motosiklet ile yaşadığım küçük bir kaza sonucu motorum için yedek parça bulamayınca ‘Motosiklette bu sıkıntı varsa otomobili olanlar ne yapsın?’ diye düşündüğümü hatırlıyorum. O yıllarda kafama koymuştum bu işi yapmayı. ABD’de okuduğum dönemde Amazon ve ebay’ın kurulması kafamdaki bu işin daha da netleşmesini sağladı. Eğitim hayatım boyunca aklımda hep yedek parça işini teknolojiye dönüştürmek vardı. Bu işte bariyerler çok fazlaydı, kimse bu işin bu kadar büyüyeceğini tahmin etmiyordu. Çok büyük zorluklarla karşılaştık. ‘Yedek parça mı, neden senden mal alayım, neden sana mal satayım’ diye bir ön yargı var. Bir kadının ‘türbodan, piston segmandan, egr valfinden, müşürden” anlaması hayal edilemiyor. Çok çalıştık, en sonunda amacımıza ulaştık. Web denilen şey aslında dükkan. Oranın vitrin gibi düzgün ve güzel olması gerekiyor ama Türkiye’de bunlar çok pahalı maalesef. Gençler hayallerini kaybedecek noktaya geliyor. Çok zor yollardan geçtik, çok büyük savaşlar verdik. Bu süreçte annemden ve eşimden çok büyük destek gördüm.

2018 sonu itibariyle satış adediniz ve istihdamınız nedir?

Geçen yıl toplam 102 bin civarında ürün satışı yaptık. Şu an toplam 15 personelimiz var.

Aloparca.com’un portföyünde kaç ürün ve şirket bulunuyor? Parça tedariği konusunda ne kadar sürede, nasıl bir hizmet veriyorsunuz?

işi sadece oto yedek parça satmak olan www.aloparca.com olarak bugün 48 farklı otomobil markası için, 240 binden fazla yedek parçayı koşulsuz iade avantajı ile sunuyoruz. Türkiye’de 23 milyonu bulan trafiğe kayıtlı araçların neredeyse yüzde 80’i için sitemizden garantili ve orijinal yedek parça bulmak mümkün. Binlerce ürün ve marka içerisinden otomobiliniz için en doğru ve orijinal yedek parçayı kolayca satın almanızı sağlıyoruz. Ayrıca bunu yaparken de önemli bir fiyat avantajı sunuyoruz. Aracınız ister üst sınıf isterse de orta sınıf bir araç olsun, yüzde yüz orijinal parçalarını hemen hemen aynı fiyatlara satın alabiliyorsunuz. Oto yedek parçayı en uygun fiyat ile satıyoruz. “www.aloparca.com’da varsa Türkiye’de vardır” algısını oturttuk. İnsanların ilk referans aldıkları ve ilk parça aradıkları site biziz, ayda ortalama 12 bin civarında telefon alıyoruz. Parça tedariğini; distribütörlerden, ana üreticilerden ve toptancılardan sağlıyoruz. En uygun fiyatlı alım avantajımız var çünkü senelerdir bu işi yapıyoruz. İtibarımız sayesinde uygun fiyatlı, orijinal ürünlere çok rahat ulaşabiliyoruz.

Türkiye otomotiv yan sanayi çok gelişmiş bir sektör ve dünya çapında üretim yapıyor. Sitenizi Türkiye dışına da taşımayı düşünüyor musunuz?

En büyük hedefimiz işimizi yurtdışına taşımak. Türkiye otomotiv yedek parça üreticilerinin çok fazla olduğu bir ülke. Türkiye’nin bu durumunu avantaja dönüştürmek için yurtdışında da satış yapmayı hedefliyoruz. Hem mikro ihracat hem de diğer ihracat kapsamlarında yurtdışında büyüme planlarımız var.

Önümüzdeki 5 yılda yeni yatırım projeleriniz var mı? Markanızı 5 yıl sonra nerede görmeyi planlıyorsunuz?

Bugüne kadar hep B2C’ye hizmet verdik, bundan böyle B2B işine de giriyoruz. Müşterilerimiz her ne kadar son kullanıcı olsa da sektörün en büyük ve en çok referans aldığı site olduğumuz için Ağustos ayı itibariyle B2B projemizi hayata geçireceğiz. Bugüne kadar hep yedek parça satışı yaptık, bundan sonra lastik satışını da bünyemize katacağız. www.aloparca.com çok güvenilir ve müşteri memnuniyetinin çok yüksek olduğu bir web sitesi. Bu sayede markamız 5 yılda ciddi bir ivme kat etti, önümüzdeki 5 yılda ise www.aloparca.com’un kendi markasının üretimini yapan bir firma olmasını hedefliyoruz. Hem B2C’de hem B2B’de hem de ihracat alanında kendi markamızdaki ürünleri satmaya başlamayı hedefliyoruz. Diğer bir yatırım planımız yedek parça arama motoru yapmak. Bunun için de teknolojiye yatırım yapmaya devam edeceğiz.

‘Kadınları kalıplara sokmak yanlış’

Başarılı bir kadın girişimci olarak, girişimci olmak isteyenlere tavsiye ve önerileriniz nelerdir?

Evli ve iki çocuk annesi olarak her şeyi göze alıp, tüm birikimini kullanarak hayalimdeki bu işi hayata geçirdim. Çok büyük zorluklarla karşüaştım. Kadınları sadece belli kalıplara sokmak ve belli alanlarla sınırlamak çok yanlış. Ön yargüan olanlar için söylüyorum; biz yedek parçayı, arabanın motorunu öğrenebiliriz. Mesela ilk zamanlar müşterilerimiz arıyordu. Telefonda bayan sesini duyunca ‘Erkek yok mu, ben anlayan biriyle görüşmek istiyorum’ diye sesleniyordu. Kadınlar başarıya olan inançlarından asla vazgeçmemeli ve karşılaştıkları direnişi kırabilmeleri için diyorum M: Yerinizden kalkın ve neyi yapabiliyorsanız onu yapın. HayaUerinizin peşinden harekete geçin.

Aram Ekin Duran

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu