İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Orman Yatırımcısına Devlet Desteği

BİRÇOK DERDE DEVA

Ahlat tok karnına tüketilirse ishali kesmeye, açken yenildiğinde kabızlığın önlenmesine, sivilcelerin giderilmesine, diş iltihaplarının giderilmesine yardımcı oluyor. Böbreklerin çalışmasına, astıma, günlük tüketimle kalbe fayda sağlıyor. Ahlat, böcek sokması ve hayvan ısırığında filizi dövülerek ısırılan yere konulup, bekletilmesi durumunda zehrin cilde yayılmasını engellemeye yardımcı oluyor.

ALIÇ EYLEM PLANI

Alıç, önemli tıbbi bitkiler arasında yer alıyor. Alıcın meyve ve çiçeklerinde insan sağlığı bakımından faydalı birçok madde bulunuyor. Gelecek nesillerin bağımlı olacağı ormanların üretim kapasitesi ve biyolojik entegrasyonunu tehlikeye atmadan, bugünkü toplumlar için ormanlardan mal ve hizmet üreterek sürdürülebilirliğinin sağlanması noktasında da önem taşıyor. Üç yıllık Alıç Eylem Planı ile Türkiye’de tabii alanlarda bulunan potansiyel alıç alanları tespit edilerek envanter tespiti yapılmakla birlikte bu alanlarda alıç fidanları dikilerek ağaçlandırılması ve ekonomiye kazandırılması sağlanacak. Üniversitelerle işbirliği halinde uygulamayı geliştirici nitelikte araştırmalar desteklenerek ürün çeşitliliğine katkı sağlanacak.

ahlat

Orman vasfındaki bozuk arazilerde mevcut tabii alıç fertleri, biyolojik çeşitliliği ve genetik yapıyı olumsuz düzeyde etkilemeyecek şekilde aşılanmak ve budama yapmak suretiyle iyileştirilerek bu alanlar rehabilite edilecek. Yapılacak çalışmalar ile bozuk alıç alanları iyileştirilerek, ekonomiye kazandırılacak. Alıç gibi yabanıl türlerin artırılmasıyla gelir seviyesi düşük yerel halkın, gıda ihtiyacı karşılanacağı gibi gelirlerinin arttırılması ile ormanlık alana olan baskıları azalacak. Ayrıca, orman içinde yaşamım sürdüren yaban hayvanlarının besin ihtiyaçları karşılanmış ve yaşam alanları iyileşmiş olacak.

2017-2019 Alıç Eylem Planı ile Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Antalya, Artvin, Aydın, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, İsparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak’ta uygulanacak projeler ile toplam 10 bin 170 dekar alan ağaçlandırılacak.

İLAÇ SANAYİNDE DE KULLANILIYOR

Tıbbi değeri yüksek olan alıç bitkisinin meyve ve yapraklarının, gıda ve çay olarak tüketiminin dışında, dünyada gıda ve ilaç sanayiinde hammadde olarak kullanımı oldukça yaygın. Alıç bitkisi; ormanlarda tamamen tabii olarak, geniş bir alanda yetişmesine rağmen, Türkiye’deki ticareti, yerel pazarlarda gıda olarak satılması ile sınırlı kalıyor.

Taze alıç meyvesi, yerel pazarlarda, kilogramı 5 TL ile 20 TL arasında değişen fiyatlarla satılırken, marmelatı, pekmezi, şurubu ve sirkesi yapılarak, meyve veya yaprakları kurutularak daha yüksek fiyatlara aktarlarda ve pazarlarda satılabiliyor. Bu şekilde bile orman köylüsüne önemli bir gelir sağlayan alıç bitkisinin, çay, ekstrakt, etken madde gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek pazarlanması ve ihraç edilmesi hem orman köylüsünün kazancına hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Eylem planında yer alan bir örneğe göre 2012’de alıç yaprağının 1 kilogramından köylünün kazancı 1 TL, tüccarın kazancı 4.5 TL. 2012 yılında yapılan bir araştırmanın neticelerine göre, çay olarak pazarlanan kurutulmuş ve paketlenmiş 80 gramlık bir paket ürünün fiyatının 1.84 TL, dolayısıyla 1 kg. alıç çayının piyasa fiyatının da 35.39 TL olduğu görülüyor. Ayrıca, gıda takviyesi olarak pazarlanan alıç yaprağı ekstraktından üretilen, 510 mg.’lık 100 adet kapsül ihtiva eden bir ürünün fiyatı piyasada 50 TL.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu