Haberler

Organik tohum ve eğitim merkezi

Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu’nun verilerine göre, Türkiye organik tarım alanlarının en hızlı büyüdüğü ülkeler arasında dünya genelinde dördüncü sıraya yükseldi. İlk üçte sırasıyla Yunanistan, Meksika ve Kazakistan bulunuyor. Bakanlık verilerine göre, Türkiye’de son beş yılda organik tarım üretimi yapılan toplam alan yüzde 73 artarak 510 bin hektardan 883 bin hektara çıktı. Organik tarımla uğraşan çiftçi sayısı ise 71 bini aştı.

Organik tohum ve eğitim

Evet, Türkiye’de organik tarıma adeta yatırımcı akını var. Peki, ilk kez bu işe yatırım yapma planları olanlar nasıl bir yol izlemeli? Girişimci ve yatırımcılara destek olan kuramlardan biri olan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanlarından destek alabilirsiniz.

Enstitü organik sertifikalı sebze tohumluk üretiyor. Ayrıca dileyenlere organik sebze, meyve, bağ, mantar, tıbbi bitkiler yetiştiriciliği konularında bilgi veriyor. Bunların yanı sıra bitki hastalık ve zararlıları ile organik mücadele, toprak ve su yönetimi, organik ürünlerin işlenmesi, organik ürünlerde depolama ve ambalajlama, organik ürünlerin maliyetlerinin hesaplanması konularında destek oluyor.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, “Organik pazardaki temel eksiklik geniş çaplı üretici-tüketici buluşmasında yaşanıyor. Özellikle mamul ve yarı mamul ürünler için bazı hammaddelere ulaşmak çok zor. Örneğin organik şeker, renklendirici amaçlı kullanılabilecek organik siyah havuç, kırmızı turp, hayvan beslenmesinde kullanılacak organik kaba yem, tarımsal atıkların geri dönüşümünü sağlayacak toprak ve bitki yönetimine ait prepa-ratlar. Önümüzdeki dönemde işlenmiş organik sertifikalı ürünlere talep artacak. Bu nedenle işlenmiş organik ürünler için kullanılan tüm hammaddenin organik sertifikalı üretilmiş olması gerekecek” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu