Girişimcilik Haberleri

Organik makarnada İtalyanlarla kapışacak

Organik gıda sektörüne 2009’da Türkiye’nin ilk organik tavuk firması Orvital’i kurarak giren Muharrem Doğan, girişimciliğe geçiş yapan profesyonellerden biri.

Doğan, ürün gammı sürekli geliştirdiklerini söylüyor.

2015’te pazara yeni ürünler sokacaklarını belirten Doğan, “Önümüzdeki yıl ihracata başlıyoruz. AB’de İtalyan organik makarnasının ağırlığını kıracağız” diyor.

organik makarna

Global pazar büyüklüğü şu anda 62,9 milyar dolar olan organik gıdanın 2019 yılında 187,9 milyar dolarlık hacime ulaşacağı öngörülüyor. Dünyada 1,8 milyon üretici organik metodlarla üretim yapıyor. 250 milyon lira büyüklüğe sahip olduğu tahmin edilen Türkiye organik sektöründe faaliyet gösteren firmaların çoğu ise tüccar mantığıyla hareket ediyor. Yani Türkiye’de bu sektörde ürünü satın alıp paketleyenlerin ağırlığı söz konusu. İşin üretiminden ürün haline gelene kadarki tüm süreçlerini üstlenen firma sayısı ise 20 civarında kalıyor.

Orvital, bunlardan biri. 2009 yılında gıda mühendisi Muharrem Doğan tarafından kurulan şirket, Türkiye’nin ilk organik tavuk ve et üreticileri arasında yer alıyor. Zamanla organik şarküteri ürünleri, organik bakliyat ve organik makarna işine de giren Orvital, son dönemde kullanıma hazır organik ürünler geliştiriyor.

Şirketin yeni yıla ilişkin de önemli planları var. 2015 yılında birçok yeni ürünü pazara sunacaklarını belirten Muharrem Doğan, “Ayrıca ocak ayında ihracata da başlıyoruz. AB ülkeleri ile başlayacağımız makarna ihracatımızı Ortadoğu ile devam ettirip 2015’in yaz aylarında ABD ile sürdüreceğiz” diyor.

TAVUKTA PAZAR LİDERİ

1996 yılında ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Muharrem Doğan, 1996-2004 yılları arasında Unilever ve Ülker’de görev yaptıktan sonra girişimciliğe adım attı. Üç arkadaşı ile birlikte Almanya’da kurduğu şirketi aracılığıyla ünlü Türk markalarının Avrupa distribütörlüğünü yapan Doğan, bu yıllarda organik tarımla tanıştı. Almanya’da geçirdiği üç yılın ardından Türkiye’ye dönüş yapan Doğan, Avrupa’da organik konusunda elde ettiği deneyimi Türkiye’de üretime çevirmeye karar verdi. 2009 yılında da organik tavuk firması Orvital Organik Gıda’yı kurarak bu hayalini gerçekleştirdi.

Ürünlerinin bugün Migros, Macrocenter, Carrefour, Real ve Metro hipermarketler ile gurme lezzet duraklarında satışa sunulduğunu belirten Muharrem Doğan, “Organik tavuk pazarı, rakiplerimizin olduğu bir pazar ve biz yüzde 80-85 ile pazar lideriyiz. Kırmızı et, şarküteri ürünleri ve hazır ürünlerde pazarın ilk ve tek organik üreticisiyiz. Doğal olarak bu pazarların da lideriyiz” diyor.

Sözleşmeli üreticilerle birlikte 100’e yakın çalışanı bulunan Orvital, bu yılı 22 milyon lira ciro ile kapatacak. Şirketin 2015 ciro hedefi ise 35 milyon liraya ulaşmak.

2 BİN HAYVANI VAR

Samsun’un Alaçam ilçesindeki çiftliğinde organik tavuk ve yumurta üretimi ile işe başlayan Orvital’in zaman içinde üretim ayakları çeşitlendi. Bir fuarda Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinden bir grup ile tanışan Muharrem Doğan, grubun şrganik et üretimi gerçekleştirme isteğinden cesaret alarak 2011 yılında bu alana da yöneldi. Önce üreticiler Organik Kırmızı Et Üreticileri Birliği çatısı altında toplandı. Daha sonra da hem arazinin hem de ‘boz ırk’ ve ‘yerli kara’ hayvanların organiğe dönüştürülmesi çalışmalarına başlandı. Şu anda Ayvacık’ta 12 bin 500 dönümlük arazinin organiğe dönüştürüldüğünü belirten Doğan, “İlk etapta 8-10 üretici ile başladık, şu anda Ayvacık’a bağlı sekiz köyde 37 üreticimiz var. Hatta 5-6 çiftçi daha dahil olmak için sırada. Başladığımızda sistemde 60’a yakın hayvan vardı, şimdi ise hayvan sayısı da 2 bin civarında. Şu anda haftada 1-1,5 tonluk organik et üretimimiz var” diye anlatıyor.

Kırmızı et üretiminde hayvanın yüzde 40’lık kısmını değerlendiremediklerini gördüklerini söyleyen Muharrem Doğan, “Bu kısımları değerlendirmek için de organik şarküteri ürünleri üretimine girdik. İzmir’de bir tesis ile anlaştık. Bütün formülasyonu bize ait olan sucuk, sosis ve salam üretimimizi burada gerçekleştiriyoruz. Aylık ortalama 600-700 kiloluk üretimimiz var” diye konuşuyor.

BAKLİYAT PAZARINI BÜYÜTECEK

Muharrem Doğan, yem tedarik ettiği üreticilerin ‘Sizin için cazip fiyatlarla bakliyat da üretelim’ teklifine de kayıtsız kalamadı. Bakliyat üretimi için bugün Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerindeki 60 sözleşmeli çiftçi ile çalısıyor. Özellikle bakliyatta ‘organik pahalıdır’ algısını yıkmak istediklerini vurgulayan Doğan, şunları anlatıyor:

“Şu anda konvensiyonel bulgur 3.5 lira, bizimki 4,5 lira; konvensiyonel mercimek 6,5 lira, bizimki ise 8 lira. Bizim buğday tarlamızın üzerinden ilaç uçağı geçmedi, mercimek tarlamızın üstüne koruyucu sıkılmadı. Türkiye’de organik bakliyat tüketimi yıllık 450-500 ton gibi. Organik bakliyat pazarını 2015 sonunda üç kat büyütmeyi ve pazarın yarısından fazlasını almayı hedefliyoruz.”

İTALYANLARI ZORLAYACAK

Yenilik peşinde koşan Orvital, ‘Acaba farklı ne üretebiliriz?’ diye araştırırken, çocukların en sevdiği yiyeceklerin başında gelen makarnada karar kıldı. Bunda 500 gramı 6 lira ile 9 lira arasında değişen organik makarna fiyatları da etkili oldu. Türkiye’de ithal edilen organik makarnanın fiyatlarının yüksek olduğunu ifade eden Muharrem Doğan, “Bizim makarnamız 2,5 liradan başlıyor. Normal makarna fiyatı ise 1.5 lira. Fiyat farkımız çok az” diyor.

Orvital, organik makarnada Avrypa’ya ihracat yapmaya da hazırlanıyor.

Muharrem Doğan, şııbat ayında Avrupa’ya makarna ihracatına başlayacaklarını söylüyor. Doğan, “AB’de organik makarna pahalı ve İtalyan makarnaların ağırlığı var. İtal-yanlardan yüzde 30 daha ucuza organik makarna satacağız” diye konuşuyor. Orvital’in ihracattaki sonraki hedefi Ortadoğu. Bu bölgede Dubai ve Suudi Arabistan hedef pazarlar arasında yer alıyor. 2015’in haziran ayında da ABD’ye organik makarna ihracatı yapılması planlanıyor. Şirket, 2015’te makarna üretiminin yüzde 70’ini ihraç etmeyi hedefliyor.

Orvital, geçtiğimiz günlerde yeni bir alanda daha üretime geçti. Organik tavuk, organik dana ve organik sebze suyu üretimine soyunan şirket, AR-GE çalışmaları üç ayı bulan bu ürünleri yılbaşından önce reyona çıkarmayı planlıyor. ‘Anne çorbası1 adıyla organik çorba üretimine de başlayacaklarını söyleyen Muharrem Doğan, şunları ekliyor: “Yeni ürünler dışında bir sosyal sorumluluk projesine de başlıyoruz. Okullarda sağlıklı gıda ve beslenmeyi anlatacağız. Buna yönelik olarak Özel Okullar Birliği ile bir mutabakat yaptık. Her okulda 40 dakika kadar markamızdan bağımsız bilgilendirme yapacağız. Buna yönelik olarak bir animasyon filmi de hazırlıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu