Haberler

Operasyonel filo kiralama ve orta ölçekli şirketler

Özellikte ilaç, hızlı tüketim, finans gibi sektörlerin sıkça tercih ettiği operasyonel filo kiralama, küçük ve orta ölçekli şirketler arasında da yaygınlık kazanıyor. ALD Automotive Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Yelda Tuncer, özellikle sektörün firmalar için yarattığı finansal ve operasyonel avantajların farkına varılmasıyla KOBİ’terin taleplerinin arttığını söylüyor.

Yapılan araştırmalarda 2014 yılında Türkiye’de toplam araç parkının (hafif ticari ve binek) 12,8 milyona, bunun içindeki kurumsal filo araçlarının sayısının ise 2,3 milyona yaklaşması öngörülüyor. Operasyonel filo kiralama pazarı ise Türkiye’de yüzde 9 oranında penetrasyona ulaşmış durumda. Operasyonel filo kiralama, özellikle ilaç, hızlı tüketim, finans gibi sektörler tarafından oldukça tercih edilen bir yöntem. Ancak son zamanlarda bu sistemin avantajlarından haberdar olan KOBİ’ler de operasyonel filo kiralamayı tercih etmeye başladı. Zira bu yöntemle araç kiralamayı tercih eden firmaların araca ait amortisman giderinin olmaması, aylık kira ödemelerine istinaden KDV oranlarının mahsup edilmesi, MTV’sinin gider olarak gösterilmesi gibi muhasebe ve vergi planlamasında avantaj sahibi olunuyor.

filo kiralama

Türkiye’de iddialı

Kuruluşu 1946’ya dayanan ve Fransız Societe Generale Grubu’nun yüzde 100 iştiraki olan ALD Automotive, operasyonel filo kiralama ve yönetiminde Avrupa’nın ikinci, dünyanın üçüncü firmalarından biri. Aynı zamanda bulunduğu ülke sayısı itibariyle coğrafi dağılımı en geniş olan operasyonel filo kiralama ve filo yönetimi firması. 2013 yılı sonu itibariyle 1 milyondan fazla araçlık filoya ulaşarak yüzde 5,6 büyüyen şirket, Türkiye’de de hedeflerini büyütmüş durumda. ALD Automotive Türkiye, 2005 yılında yerel bir firmanın yüzde 51’lik hissesini satın alarak Türkiye pazarında faaliyete başladı. 2008 yılının haziran ayında şirketin geri kalan yüzde 49 hissesini satın alarak yüzde 100 Societe Generale Grubu’nun iştiraki haline geldi.

ALD Automotive Türkiye, 2013 yılında operasyonel kiralama pazarının büyüme oranının üzerinde performans gösterdi ve filosunu yüzde 23 oranında büyüterek araç sayısını 10 binin üzerine çıkardı.

En çok ilaç sektörü kullanıyor

Türkiye’nin ALD Automotive ülkeleri arasında, 2011 yılı sonu itibariyle Güneydoğu Avrupa Bölgesi’ne bağlanarak bölgenin lider ülkesi konumuna geldiğini söyleyen ALD Automotive Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Yelda Tuncer, 2014 yılındaki hedeflerinin operasyonel kiralama sektöründe öngörülen büyümeye paralel olarak filo sayısında da artış sağlamak olduğunu ifade ediyor. ALD Automotive Türkiye, büyük ve küçük ölçekli hem yerel hem de dünyanın farklı ülkelerinde ALD Automotive ile global olarak özel anlaşmaları olan yabancı menşeili firmalara hizmet veriyor. Müşteri portföyünün yüzde 50’sirıi ilaç sektörü oluşturuyor. Satış ağı geniş olan hızlı tüketim malları, telekomünikasyon, finans, hizmet ve yiyecek-içecek sektörleri de filo kiralamayı tercih eden diğer sektörler.

Ancak Tuncer, son yıllarda KOBİ’lerin operasyonel kiralama hizmetine göstermiş oldukları ilgi ve talebin arttığına işaret ediyor. Tuncer’e göre, özellikle sektörün bilinirliğinin artması ve firmalar için yarattığı finansal ve operasyonel avantajların farkına varılması, KOBİ’lerin artan taleplerinin en önemli sebepleri arasında yer alıyor.

Amortisman gideri yok

Operasyonel kiralama yapan şirketlerin öz sermayelerini ana faaliyet alanında değerlendirme imkanına sahip olduklarının altını çizen Tuncer, bu firmaların araca ait amortisman giderinin olmaması, aylık kira ödemelerine istinaden KDV oranlarının mahsup edilmesi, MTV’sinin gider olarak gösterilmesi gibi muhasebe ve vergi planlamasında avantaj sahibi olduklarının altını çiziyor. Kiralanan araçların bakım-onarım masrafları aylık kira bedeline dahil olduğundan şir-ketilerin aracın bakım riskini de üstlenmediklerini kaydeden Tuncer, “Satın alınan araçlar için taşınan ikinci el değer kaybı riskini taşımazlar. Filo yönetiminde profesyonel uzman bir ekipten hizmet aldıklarından, filo yönetimi için gider bütçelemelerine ve insan kaynağı ayırmalarına ihtiyaç yok. Araçla ilgili problemlerinde 7/24 hizmet veren çağrı merkezinden kesintisiz destek ve yardım aldıklarından çalışanlar için kesintisiz bir mobili-te sağlanır ki bu da işlerindeki verimliliğin kesintisiz devamını sağlar” diyor.

“Yasal tanımlamalar sektörü büyütür”

Operasyonel kiralama sektörünün Avrupa ve Amerika’da 70 yıllık bir geçmişi olmasma bağlı olarak sektördeki yasal düzenlemelerin hizmet verenin ve hizmet alamn haklarını gözeterek kurgulandığmı söyleyen Yelda Tuncer, ayrıca operasyonel kiralamanın araç satm almaya karşı yarattığı avantajların çok iyi bilindiğini de belirtiyor. Operasyonel kiralamanın konfor yaratması açısından çok tercih edildiğini bildiren Tuncer, özellikle Fransa, Almanya ve İtalya gibi Batı Avrupa ülkeleri ile ABD’deki yüksek filo adetlerinin bunun göstergesi olduğunu vurguluyor. Tuncer, “Ülkemizde de sektörde hizmet veren firmaların finansal yapıları ve teknik altyapılarının uygunluğu konusunda yasal tanımlamalar yapılıp hizmet alan ve hizmet veren firmaların haklarının korunması sektörün büyümesine olanak sağlayacak. Hizmet alanın haklarının korunması sonucu firmalar sermayelerini araç almaya yönlendirmek yerine operasyonel filo kiralamayı tercih etmek yönünde kullanacak” diyor.

Toplam 207 bin araç var

TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) tarafından yayınlanan Operasyonel Kiralama Sektör Raporu sonucuna göre, 2013 yılında operasyonel kiralama pazarının yüzde 21,9 oranında büyüdüğü ve araç parkındaki toplam araç sayısının 207 bin olduğu tahmin ediliyor. Ancak: 2014 yılında sektördeki büyümenin geçen yıla göre daha yavaş ve yüzde 15 civarında olacağı öngörülüyor. Yelda Tuncer, “2013 sonunda gerçekleşen beklenmeyen ÖTV artışı ve ekonomideki stabilitenin bozulması neticesinde döviz kurunda devamlılık gösteren oynamalar, firmaları finansal giderleri konusunda daha tedbirli davranmaya sevk etti. Buna bağlı olarak da sektördeki büyüme trendi olumsuz etkilendi” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu