Pazarlama Reklam

Online videoda hızlı büyüme var

Türkiye’deki internet kullanıcıları içinde online video izleyenlerin oranı yaklaşık yüzde 90 seviyesine ulaştı. Türkiye video reklam pazarı 2014’ü 101 milyon TL’lik hacimle kapattı. Pazarm yüksek büyüme trendim koruyarak yıl sonunda 150 milyon TL’lik hacme ulaşacağı öngörülüyor. Pazarda küresel şirketler ile yerli şirketlerin rekabeti sürerken yeni girişimler için de fırsatlar var.

İnternette kullanıcılar arasında son dönemde öne çıkan trend video içerik tüketimi. Buna bağlı olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de online video içerik izleme oranı artıyor. Bu da beraberinde video reklam pazarının büyümesini getiriyor.

PricewaterhouseCoopers (PwC) verilerine göre, global video reklam pazarı 2014 yılda 6,6 milyar dolara ulaştı. Türkiye video pazan ise 2014’ü 101 milyon TL’lik hacimle kapattı.

online video pazari

Online video reklam yatırımlannın da bu gelişime paralel arttığı görülüyor. IAB Türkiye AdEx-Tr Dijital Reklam Yatırımlan Araştırması’na göre, son üç yılda toplam dijital reklam yatırımları ortalama yüzde 25 büyürken, video yatırımları ortalama yüzde 70’e yakm arttı. Türkiye’de video reklam yatırımları tüm dijital reklam yatırımlarının yüzde 7’sini oluşturuyor. Pazarın bu yılı 2014’e paralel bir büyüme ile 140-150 milyon TL bandında tamamlayacağı öngörülüyor.

100 MİLYAR VİDEO

ComScore video metrix rakamlan-na göre, Türkiye’de masaüstü platformlardan online video izleyen yaklaşık 30 milyon kişi var. Bu kişiler ayda yaklaşık 18 milyar online video içeriği tüketiyor. Mart ayı sonuçlarına bakıldığında, aylık video izleme hacminin geçtiğimiz yıla göre yüzde 70 büyüyerek 13,8 milyar seviyesine ulaştığı görülüyor. 2014’te izlenen toplam video sayısı 100 milyarın üzerindeydi. ABD’de ise yaklaşık 193 milyon video izleyicisi var ve aylık 50 milyar civarında video izleniyor.

Şu anda Türkiye’deki internet kullanıcıları içinde online video izleyenlerin oranı yaklaşık yüzde 90 seviyesine ulaşmış durumda. Dolayısıyla bundan sonraki dönemde video izleyici sayısı-. nın, toplam internet kullanıcı artışına paralel bir büyüme trendi göstereceği düşünülüyor. Yılın ilk çeyreğinde kaydedilen büyüme trendine dayanılarak, 2015’te izlenen toplam video sayısının 200 milyar seviyesine yaklaşacağını öngörülüyor.

AYDA 4 SAAT İZLENİYOR

Araştırma şirketi IAB Türkiye’nin İnternet Ölçümleme Araştırması Mart 2015 verilerine göre, Türkiye’de internete PC’den bağlanan kullanıcıların yaklaşık yüzde 80’i video sitelerini ziyaret ediyor. Bu da 18 milyon kişiye tekabül ediyor. Hanede alışverişten sorumlu kitlenin yüzde 91’i (yaklaşık 9 milyon kişi) video sitelerini ziyaret ediyor ve ayda ortalama 3 saate yakın süreyi bu sitelerde geçiriyor. Video siteleri kullanıcılarının yüzde 56’sı 18-34 yaş grubunda yer alıyor. Öte yandan video sitelerini en yoğun kullanan kesim ise 35-44 yaş grubu. Bu yaş grubundaki bir internet kullanıcısı video sitelerinde ayda ortalama 114 sayfa geziyor ve ortalama 4 saat 16 dakika zaman geçiriyor.

Video içerik sunan web siteleri girişimlerinde de son dönemde artış var ve bu alanda rekabet artıyor. Türkiye’de global şirketler ön sıralarda yer alsa da yerli girişimler de onlarla rekabet halinde. Büyüme potansiyelinin hızlı ivmesi nedeniyle pazarda yeni fırsatlar da oluşmaya başladı.

SATIN ALMALAR OLDU

ComScore’un en son verilerine göre, Türkiye’de en çok online video izlenen sitelere baktığımızda ilk sırada 24 milyon 499 bin tekil izleyici ile Youtube geliyor. Onu 22 milyon 614 bin ile Facebook izliyor. Facebook’tan sonra ise 10 milyon 163 bin ile yerli bir site yer alıyor. O da Nokta Medya bünyesinde bulunan lzlesene.com. Dailymo-tion, Vimeo gibi yabancı oyuncular dışında listede UzmanTv.com ve Mynet.com gibi yerli şirketler de bulunuyor.

Listede yerli ve yabancı şirketlerin rekabeti göze çarparken, video içerik pazarında artan izleyici sayısıyla birlikte büyüme için şirketlerin satın almalar yaptığı da gözleniyor. 59saniye.com ve Nasil.tv’nin satın alınması, Türkiye’deki online video kategorisine olan ilginin örneklerinden birkaçı. 59saniye.com Ekşi Sözlük’ten yatırım alırken, Nasil.tv Mynet tarafından satın alınmıştı. Alkışlarla Yaşıyorum ise Haziran 2011’de Nokta Grubu tarafından satın alınarak gruba dahil olmuştu. Bu pazardaki hareketlilik artan talep ile birlikte devam edecek gibi görünüyor.

PAZARDAKİ YENİ TRENDLER

Video içerik sağlayan şirketlerin dışında şirketlere bu platformları yönetmeleri konusunda hizmet veren girişimlerde de artış var. Bu şirketlerden biri olan BuzzMyVideos, markalarla işbirliği yaparak onlar için içerik üretiyor. BuzzMyVideos İş Geliştirme Müdürü Emre Çınar, şunlan söylüyor: “BuzzMyVideos olarak 2014 yılında Türkiye’deki görüntülenme oranlarını bir önceki yıla göre yüzde 160 oranında arttırdık. 2015 yılında Avrupa genelinde faal olduğumuz pazarlar arasında Türkiye’yi en hızlı büyüyecek pazar olarak görüyoruz. Biz de bu potansiyeli değerlendirmek istiyoruz ve video içerik üreticilerine vereceğimiz katma değerli servisler ve topluluk buluşmalan gibi hizmetler ile aynı çatı altında toplamayı planlıyoruz.”

Tablet kullanımının yaygınlaşması, mobil telefonların ekran büyüklüklerinin artması ve mobil internet kullanımının yaygınlaşması, video içeriklerinin mobil platformlardaki tüketimini artırıyor. Hatta 18-34 yaş grubundaki akıllı telefon sahibi kullanıcıların yüzde 98’i her gün akıllı telefonlanndan video içeriği tüketiyor. Dolayısıyla birçok markanın hedef kitlesi olan bu gruba mobil platformlardan da ulaşabilmek önemini daha da artıracak. Videoda native içerikler, kısa form mobile uygun ve hedefli reklam gösterimi yükselen trendler olarak öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu