Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Online Mağaza Sahipleri Nasıl Güvenlik Önlemi Almalı

Yaklaşan tatil sezonu nedeniyle online mağazalar internette en çok ziyaret edilen siteler olacak. Peki, mağazanızı müşterileriniz için daha güvenli bir yer haline getirdiniz mi?

Önümüzde yılbaşı var ve her yıl olduğu gibi bu yıl da gerek fiziksel mağazalar gerekse online mağazalar müşteri akınına uğrayacak. Geride bıraktığımız yıl içinde yaşananları düşündüğümüzdeyse online tarafta hem müşteriler hem de perakendeciler oldukça endişeli ve bunda haklılar da. Güvenlik açıkları artık kaçınılmaz bir durum. Üstelik saldırganlar gün geçtikçe daha da gelişmiş yöntemler kullanıyorlar. Müşterilerin belki bu alanda bir alternatifleri var; gidip sokağın köşesindeki mağazalardan alışveriş yapabilirler. Ancak internetten de satış yapan perakendeciler, fiziksel mağazaları kadar online mağazalarına da güvenlik yatırımı yapmak zorundalar. İşte şimdi sizlere bu mağazaların korunması için yapılması gereken beş önemli noktayı açıklıyoruz.

perakende guvenlik

1. HAREKET HALİNDEKİ VERİYİ TAKİP EDİN

Perakendecilerin dikkat etmesi gereken bir başka nokta da müşteri verilerinin kendi alt yapısında nasıl hareket ettiğidir. Sniffer ya da network trafik kontrol sağlayıcısı gibi yazılımlar perakendecilere müşteri verilerinin nerelerde bulunduğunu, nereye yöneldiğini ve en önemlisi bu yolculuk sırasında şifreli olup olmadığını gösterebilir.

Böylece perakendeciler güvenlik ölçeklerini ayarlayıp olası tehditlere karşı hazırlıklı olurlar.

2. ŞİFRELEME POLİTİKASINI ZORUNLU KILIN

Perakendeciler yönetilebilecek bir şifreleme politikasını kendi içinde zorunlu kılmalıdır. Rol tabanlı kontroller de bu alanda kritik bir bileşendir. Bu şekilde sadece belli bireyler bilgilere erişim sağlayıp kontrol edebilirler. Rutin bir şekilde yapılan teftişler de firmanın veri güvenliği ve şifreleme politikalarının takibi açısından oldukça önemlidir.

3. İŞLEMEYEN VERİLERİNİZİN GÜVENLİĞİ

Perakendecilerin müşteri bilgilerini birden fazla yerde saklamasının başlıca sebebi müşterinin kolay erişim sağlamasına imkân vermektir. Lâkin laptop gibi portatif cihazlarda ya da sunucuların arşivlerinde saklanan veriler genellikle zamanla unutulur. Sonuç olarak bu bilgiler hacker’lar için ana hedef konumuna gelir. Bundan dolayı perakendeciler işlemeyen bütün verileri şifrelemek zorundadırlar. Bu şekilde bir cihazın çalınması ya da kaybolması durumunda endişe duymaya gerek kalmaz.

4. GİR GÜVENLİK UZMANI İLE ANLAŞIN

Bir veri güvenlik firması ile ortak olmak güvenlik tarafına kendi içinden kaynak ayırmak istemeyen perakendeciler için biçilmiş kaftandır. Bu şekilde perakendeci esas işi ile ilgilenirken veri güvenliğini ve netvvork alt yapısını, işbirliği kurduğu şirket yapar. Bu şirketler online alt yapınızın güvenli kalması için bütün gerekli önemleri sizin adınıza alırlar.

5. MÜŞTERİ BİLGİLERİNİN TAKİBİ VE KONTROLÜ

Perakendecilerin çoğunluğu müşteri verilerini pek çok farklı yerde saklayabiliyorlar. Mesela bu değerli bilgiler firmanın yönetim ofisinde, belli lokasyonlardaki mağazalarda ya da markanın online portalında saklanabiliyor. Bu nedenle firmanın, müşteri verilerinin nerede ve ne şekilde saklandığını bilmesi çok önemlidir. Özellikle müşterilerin ödeme yöntemleri veya kredi kartı bilgileri gibi hassas verilerin nasıl korunduğu çok titizlikle gözlemlenmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu