Girişimcilik Haberleri

Online ikinci el eşya pazarı girişimcilerin ilgisinde

Tüketicilerin ikinci el ürünlere olan ilgisi, bu işi online yapan girişimci sayısını artırdı. ModaCruz, Gardrops, Dekopasaj, Letgo, Auvintage gibi ikinci el ürün satışı yapan siteler kullanıcılara ihtiyaçlarını uygun fiyatlarla giderme imkanı sağlıyor…

İKİNCİ el eşya satın almak çoğu kişi için özel bir zevk. Bu özel zevk uğruna bazen epey yüksek meblağlar da ödeniyor. Bu nedenle ikinci el eşyaların satıldığı bit pazarları son yıllarda çok revaçta. Amerika başta olmak üzere yurtdışmda ikinci el eşya alım satımı oldukça yaygm. Türkiye’de de ikinci el pazarı yükselen bir trend. Birbiri ardına yeni online platformların açılmasıyla giderek büyüyen ikinci el eşya pazarını fikri takip yaparak yeniden araştırdık. Ülkemizde hızla gelişen e-ticaret pazarına paralel olarak online ikinci el eşya pazarının da giderek dikkat çeken ölçülerde büyümesi bekleniyor.

Türkiye e-ticaret alanında son yıllarda ciddi bir ivme yakaladı. Kuşkusuz bunda güvenli ödeme sistemlerinin yaygınlaşması, cep telefonu abone sayısının 72 milyonu bulması ve internete erişimin artması gibi sebepler etkili oldu. Ülkemizde e-ticaretin payı toplam perakende içinde yüzde 3.5 düzeyinde. Bu oran ABD ve Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında henüz düşük ancak geçtiğimiz yıllarda bu oranm 1.7 olduğunu da hatırlatmak ve yaşanan artışın ciddi bir potansiyele işaret ettiğinin altını çizmek gerekiyor.

2 el esya

Bu potansiyelin sebebi hızla yetişmekte olan Z kuşağı. 1995-2015 yılları arasında doğan Z kuşağının gelecek 10 yılda e-ticaret sektörüne 15 milyon yeni müşteri kazandırması bekleniyor. Bu rakam oldukça önemli. Zira günümüzde aktif e-ticaret müşteri sayısı 10 milyon. Yani bu rakama eklenmesi muhtemel 15 milyonluk bir kesim ülkemiz e-ticaret pazarını çok büyük oranda büyütecek.

ESKİ DEĞİL, İKİNCİ EL

E-ticaret dendiğinde alışveriş kalemlerinin başında elektronik ürünleri geliyor. Online alışverişte satın alınan ürünlerin çoğu elektronik aletler. Bu müşteri kitlesinin büyük bir kısmını da erkekler oluşturuyor. Kadınlar söz konusu olduğunda ise online alışverişte ayakkabı ön plana çıkıyor. Ancak e-ticaret sadece sıfır ürünleri satm aldığımız bir alan değil. E-ticaret de tüketici davranışları ve ihtiyaçları doğrultusunda şekilleniyor.

Daha önce ikinci el denildiğinde akla sadece antika ürünler gelirdi. İkinci el bir şey satm almak için o ürünün tarihi ya da kültürel bir değeri olması gerekiyordu. Ancak günümüzde ikinci el bir şey satm almak için o ürünün illa yıllanmış ve değerlenmiş olması gerekmiyor. Bu nedenle ikinci el ürün satan online site sayısı da artıyor. Çünkü sıfır ürün aramak için bakılan ilk mecra olan internet, söz konusu ikinci el olduğunda da aynı işlevi görüyor. Sahibinden.com yıllardır ikinci el ürünlerin alınıp satıldığı bir pazar yeri. Moda alanında faaliyet gösteren ModaCruz, Gardrops gibi siteler ise oldukça yeni.

MARKALI ÜRÜNLER UYGUN FİYATA

Kadınların gardıroplarını paylaşma imkanı veren ModaCruz hızla büyüyen sitelerin başında geliyor. Elbiseden cekete, ayakkabıdan çantaya kadar bünyesinde binlerce ürün barındıran ModaCruz, ülkemizde online ikinci el moda pazarının kurulması ve gelişmesinde de oldukça etkili oldu. Üç yılda 3 milyon dolar yatırım alan site, Bebebcruz.com yatırımıyla bebek, çocuk ve hamile ürünlerini de online alana taşıdı.

ModaCruz Kurucusu ve CEO’su Melis Güçtaş, küresel ölçekte 110 milyar dolar büyüklüğe ulaşan ikinci el moda paylaşım ekonomisinin 2025’te pazar büyüklüğünün 335 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade ediyor. Peki pazarın hızla büyümesinde etkenler neler? Güçtaş, ikinci el kavramının yaygınlaşmasının en büyük nedeninin dünyada azalan kaynaklar olduğunu ifade ediyor.

YÜZDE 80 DAHA UCUZ

Azalan kaynaklar, düşen alım gücü sürdürülebilir bir tüketim modeline geçme eğilimini de beraberinde getiriyor. “Tüketim ciddi bir seviyeye ulaştığı için bireylerin elindeki envanterlerin toplamı yeni bir market oluşturacak kadar fazla” diye konuşan Güçtaş, herkesin bütçesini sarsmayacak şekilde iyi alışveriş yapmak istediğini belirtiyor. Mağazadan 5 bin TL’ye alınabilecek bir çantanın ModaCruz.com’da 300 TL’ye bulunabildiğini söyleyen Güçtaş, sitede lüks ürünlere yüzde 80 indirimle ulaşılabildiğini kaydediyor. İkinci el pazarının büyümesinde mobil kullanımını da etkili olduğunu dile getiren Güçtaş, “Öyle ki artık satmak istediğiniz bir çantanın fotoğraflarım çekerek saniyeler içinde uygulamaya yükleyebilir ve ikinci el ürününüzü dakikalar içerisinde alıcıyla buluşturabilirsiniz” diye konuşuyor. Modacruz’un da aylık ziyaret sayısı 5 milyon.

Sisteme şimdiye kadar 6 milyondan fazla ürün yüklendi. Şimdiye kadar Modacruz.com’a yüklenen ürünlerin satış değeri ise 1.5 milyar TL civarında. Mo dacruz ikinci el online moda deneyimini BebeCruz.com’u açarak anne ve bebeklere de taşıdı.

İHTİYAÇ VE TASARRUF

Anneleri ve bebekleri ilgilendiren pek çok ürün ikinci ya da üçüncü sahibini bekliyor. 70 milyon TL değerinde 600 bin ürünün yer aldığı BebeCruz’un aylık ziyaretçi sayısı ise 800 bin. Melis Güçtaş’a söz konusu bebek ürünleri olduğunda ikinci el eşya satışının farklı dinamikler taşıyıp taşımadığını soruyoruz.

Güçtaş bebek ürünlerinin çok daha az kullanıldığından, hatta bazılarının hiç kullanılmadığından dolayı özel bir problem yaşamadıklarını anlatıyor. Güçtaş şöyle devam ediyor: “Öte yandan “BebeCruz, oto koltuk, bebek arabası, oyuncak gibi kıyafetin çok dışında kategorilere de ev sahipliği yapıyor. ModaCruz’daki dinamiğe kıyasla BebeCruz tarafında yapılan alışverişler daha çok ihtiyaca ve tasarrufa yönelik.”

KİŞİSELLİK ÖN PLANDA

İkinci el eşyada mobilya oldukça revaçta olan kategorilerin başında geliyor. Evinize bir dolap gerekiyor ancak çok büyük rakamlar verip o ürünü almak yerine daha uygun fiyatlı ve gönlünüze göre bir seçenek arıyorsunuz. Elbette bakılacak ilk mecra internet. Letgo, Sahibinden.com ve Dekopasaj gibi siteler bakılacak ilk adresler arasında yer alıyor. İkinci el mobilya pazarı yıllık 5 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Bu pazarda offline ve geleneksel mecralar ağırlıklı olsa da online tarafı da hızla büyüyor.

Dekopasaj.com Kurucusu Emir Tümen insanların ikinci el eşyaya bakış açısının değiştiğinin altını çiziyor. Satıcıların online pazar yerleri kullanmasıyla, artan arzla beraber talebin de doğru orantılı bir şekilde ikinci ele kaydığım anlatan Tümen, “Artık online pazar yerlerinde mağazadan, showroom’dan, bayiden, galeriden sıfır ürün yerine, temiz kullanılmış ancak fiyatı son derece uygun eşyalar bulunabiliyor” diye konuşuyor. Markalı ürünlerde ise ikinci elde fiyat nedeniyle ciddi bir talep olduğunu söyleyen Tümen, “Bunun yanı sıra daha özel, seçilmiş, az bulunan eşyalar da keşfedilebiliyor. Artık herkes kişiselliği ön planda tutuyor alışverişte. Herkes gibi olmak, mağazadan aynı şeyleri almak istemiyor” diyor.

Dekopasaj’da da 7 binden fazla ilan var. 200 bin kişilik bir topluluğun aktif takip ettiği bir site Dekopasaj. “Bugüne kadar 10 binin üzerinde eve girerek ikinci el mobilyayı yeni sahipleriyle buluşturduk” diyen Emir Tümen, alıcıların bir sepette birden fazla ürün aldığını ve sepet ortalamasının 500 TL’nin üzerinde olduğunu ifade ediyor.

İSTER Al, İSTER SAT

İkinci el ürünlerin yanı sıra vintage ürünleri bulabileceğiniz bir başka site de Auvintage.com. Ahu Yağtu’nun kurucusu olduğu Auvintage, son dönemde yükselen ikinci el moda siteleri arasında. İkinci el online eşya pazarı sunduğu avantajlar nedeniyle daha da büyüyecek gibi görünüyor. Ancak ikinci el ürün satm alırken bazı noktalara da dikkat etmek gerekiyor. Ahu Yağtu dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor: “Satılan markanın orijinal olup olmadığı, ürünün amaca uygun olması, defosunun bulunmaması, alıcının zevkine ve bütçesine uygun olması. İnsanları ikinci el almaya motive eden ise dünya markalarına uygun fiyatlarla dünyanın her yerine ulaşabiliyor olması.” İkinci el eşya siteleri oldukça rağbet görüyor. Ziyaret eden kişi marka ürünlerin uygun fiyatlı olması nedeniyle bir yerine iki hatta, üç parça ürün de satm alabiliyor. Yağtu sitenin aylık ziyaretçi sayısının 12 bin olduğunu belirtiyor. Sitede satışta olan ürün sayısı da 3 bin civarında. Yağtu sitede eyer alan “satmak istiyorum” bölümüyle isteyenlerin ürünlerini satışa çıkarabildiklerini ifade ediyor.

Özel zevklere özel eşyalar

İkinci el eşya satan online siteler nadir bulunan, herkesin sahip olmadığı pek çok parçayı da keşfetmenizi sağlıyor. Örneğin, Chanel, Louis Vitton gibi lüks markaların bazı ürünlerini indirimli bulabiliyor, antika ya da enteresan pek çok ev eşyasını satın alabiliyorsunuz. Bu siteler her an her yerde bulunan eşyalardan sıkılanlar için de bir alternatif. Sizin için bu sitelerde bulabileceğiniz birkaç ürünü derlerdik.

Modacruz. com’da pek çok ünlü markanın yüksek fiyatlı ürünlerini indirimli satın alabiliyorsunuz. Mesela, normalde 6 bin TL olan Tod’s marka bir çanta 1.500 TL. Louis Vitton’un 22 bin TL’lik çantası ise 16 bin TL. Aynı sitede dünyaca ünlü modacı Tom Ford’un tasarım ayakkabısı ise 8.100 TL yerine 6.500 TL. Auvintage.com özellikle vintage severlerin ilgisini çekiyor. Mesela 1970’lerin modasını yansıtan ipek bir kimono sitede 750 TL’ye satılıyor. Bu fiyatın 980 TL’den düştüğünü belirtelim. Aynı şekilde Christian Dior imzalı ipek bir elbise de yer alıyor sitede. Fiyatı 2.800 TL’den 2.100 TL’ye düşmüş.

İkinci el ev mobilyası satan Dekopasaj.com’da da farklı zevklere hitap eden pek çok ürün bulmak mümkün. Metal ve işlemeli sallanan bir koltuğun fiyatı 1.675 TL. Sitede aldığınız ürünler için ne kadar kazançta olduğunuz bilgisi de yer alıyor. Buna göre bu koltuğu satın aldığınızda kazancınız 3.125 TL. Pirinç sürgülü kilidi, deri tutacağı olan ahşap sandık çanta da var var sitede. Bunun fiyatı da 470 TL. Siteye göre kazancınız 1.450 TL.

 

Meral Candan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu