Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Önce FED diyeceğini diyecek, ardından da TCMB

TCMB KAZANIMLARINI KAYBETMEK İSTEMEZ

Geçtiğimiz yılın son çeyreği ve bu yılın ilk haftalarında TL’nin şiddetli değer kaybı gerek enflasyon gerekse tüketici güveni üzerinde ciddi olumsuzluklar oluşturdu. Şubat aymda çift haneye yükselen enflasyonun piyasa algısında da önemli ölçüde tahribata yol açtığım ve dolar/TL kurunun 3.55’lerden başlayarak 3.78’lere kadar yükselmesinde FED faiz artışı beklentisiyle, enflasyonun oluşturduğu olumsuzluğun da etkili olduğunu düşünüyoruz. TCMB’nin enflasyon beklentilerindeki bozulmayı hızlandıran bu süreci de göz önünde bulundurarak, TL’nin değerini korumaya yönelik ek sıkılaştırma adımları atmak konusunda daha kararlı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle 16 Mart’taki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası atılacak adımların kurlarda düşüşe neden olma ihtimalini hafife almamak gerektiğini düşünüyoruz.

Borsa İstanbul güçlü kalmaya çalışıyor

Uzun bir aradan sonra BIST ile kurlar arasında korelasyonun sağlandığı bir hafta yaşadık. Hafta içinde doSar/TL’deki yükselişlerin baskıladığı endeks, yine kurlardaki gevşemelerden güç buldu. BIST-100 şubat ayını geçirdiği 87.000-89.500 bandını yukarı kırarak hafta içinde en yüksek 91.437’yi gördükten sonra yeniden bu kanala döndü. Bu durum yükselişlerin kar realizasyonu fırsatı oluşturduğunu ancak sert bir düzeltme hareketinden bahsetmek için de erken olduğunu gösterdi. Endekste son bir buçuk aylık dönemde oluşan bu kanalın alt bandı olan 87.000’in kırılması durumunda düzeltme hareketinin sertleşeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle endeksteki momentumdan faydalanmak isteyen ya da kısa vadeli pozisyon alanların bu bölgede bir stop loss stratejilerinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Seçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi endekste

87.000-89.500 aralığında oluşan kanaldan önceki, son kanalın 82.000-84.000 aralığında oluştuğunu da hatırlatmakta fayda var.

Olası bir düzeltmenin son bulacağı nokta da bu seviyeler olabilir.

Aksi takdirde yani endeks 89.500 üzerinde kalmaya devam edecek olursa kanal boyu kadar bir yukarı yönlü hareketle 92.000 ve ardından tarihi zirvelerin bulunduğu 93.500 hedef konuma geçebilir.

Kurlar için kritik hafta

FED’in faiz artış takviminin yaklaşması doların uluslararası piyasada yeniden değer kazanma sürecini başlatırken, TL’nin emsallerine göre kırılgan seyrini koruduğu görülüyor. FED faiz artışı beklentisinin etkisi ile TCMB fonlama maliyetini yukarıya çekerek ve ek sıkılaştırma mesajı vererek TL’ye destek olmaya çalışsa da 15 Mart’taki FED toplantısının ardından 16 Mart’taki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı kararları görülene kadar TL’deki stres devam edebilir. Geçtiğimiz hafta kurun 3.75’teki kritik direncinin üzerine çıkmış olması teknik olarak olumsuzluk oluştursa da, son haftalarda TL’nin volatiütesinin yüksek olduğu ve görünümün ek bir haber akışıyla hızla tersine dönebildiği de göz önünde bulundurulmalı.

TCMB’nin ocak ayının ortalarından itibaren uyguladığı politikalarla TL’nin istikrarını sağlam konusunda önemli kazanımlan olduğunu düşünüyoruz. FED’in olası bir faiz artışının ardından da gerek faizler gerekse diğer politika araçlarında güncellemeler yapılarak bu kazananların korunmaya çalışılacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bu toplantıların ardından TL’nin daha istikrarlı bir seyir izleyebileceğini düşünüyoruz. Teknik olarak 3.75’in üzerindeki kapanışlar yukarı yönlü hareket potansiyeli taşısa da kritik merkez bankaları toplantıları öncesinde bu seviyelerin önemini yitirdiğini görebiliriz.

Önceki sayfa 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu