Şirket Haberleri

Naksan Holding Nano Halı Projesi

Naksan Holding’in temelleri polietilen film ve sera örtüsü üretimi yapan Naksan Plastik ile 1960 yılında atıldı. Üçüncü jenerasyonun 2000’li yıllarda yönetimde aktif bir şekilde yer almasıyla dinamik bir yapıya kavuşan Naksan Holding bugün Adularya, Atlas Halı, Naksan Plastik, Nakpilsa, Verimli Plastik, Royal Halı, Royal BCF, Pierre Cardin Halı, Naksan Teknoloji, Elmacı Pazarı, elmasepeti.com ve Rinak Lojistik olmak üzere 12 şirketle faaliyet gösteriyor.

nano hali

Son olarak 2012’de Türkiye’nin en köklü halı firmalarından biri olan Atlas Halı’yı bünyesine katan Naksan Holding, nano halı projesiyle hem Türkiye’de hem de dünyada global bir açılıma imza attı. Halı sektöründe 45 yıllık bir geçmişe sahip olan Atlas Halı, en yüksek marka bilinirli-ligine sahip olan 5 markadan biri. Halı sektörünün en önemli fuarı olarak tanımlanan ve Gaziantep’te 5-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen ‘Ortadoğu Hah Fuarı’na, nano özellikli halı koleksiyonlarıyla katılan Atlas Halı, yeni ürün gruplarıyla büyük beğeni topladı.

Halı sektöründen 160’ı aşkın firmanın katıldığı fuarda, nano halının özellikle sıvı itici özelliğini deneyimlemek isteyen ziyaretçiler, Atlas Halı standmda meyve suyu gibi kirletici ve leke bırakıcı maddelerin, halıda nasıl hiçiz bırakmadığını gözlemleme şansı buldu.

YILLIK ÜRETİM KAPASİTESİ 2 MİLYON METREKAREYE ULAŞTI

2012’yi hazırlık yılı olarak geçirdiklerini ve 117 bin metrekare civarında satış gerçekleştirdiklerini ifade eden Atlas Halı Genel Müdürü Meriç Bebitoğlu, “Ar-Ge ekibimiz ve başarılı tasarımcılarımızın da desteğiyle, Atlas Halı olarak Nisan 2013’te 1.2 milyon TL’lik Ar-Ge yatırımıyla kendi kendini temizleyen, kirleke barındırmayan nano halı üretimine start verdik ve bu projeyle dünyada önemli bir ilki gerçekleştirdik. Atlas Halı’nın Gaziantep’teki fabrikası yaklaşık 100 bin metrekarelik bir alana sahip.

Halı tarafı 84 bin 639 metrekare, iplik tarafı ise 21 bin 450 metrekare… Üretim ve halı kullanım kalitesini artıracak iplik ve dokuma projelerine odaklanmış durumdayız. Yeni yapılan yatırımların ardından Atlas Halı, yılda 2 milyon metrekarelik üretim kapasitesine kavuştu. Atlas Hah, ağırlıklı olarak Azerbaycan, Kazakistan ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Atlas Halı olarak markamızın temel söylemini ‘1967’den beri aileden biri’ olarak belirledik. Logomuzu da yeni stratejilerimiz doğrultusunda yeniledik. Tüketicilerimizin, İyi ki Atlas Halı aldım’ demesi ve Atlas halisiz ev kalmaması, en büyük hedefimiz” diyor.

FİYAT ARALIĞ1102-1000 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Suyun üzerinde yaşamasına rağmen sıvı iticilik özelliğine sahip nilüfer çiçeğinden esinlenilerek yaratılan Atlas nano halılar, leke barındırmadığı gibi sigara, duman, is, ayak kiri gibi yaşamın içerisinde bulunan ve gözle görünmeyen kirlerden de etkilenmiyor. Kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahip nano halılar, yapısındaki doğal iletkenlik nedeniyle stresi de azaltıyor.

Nano halının teknik tüm süreçleri Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) tarafından da belgelendi. Ayrıca uluslararası test ve değerlendirme kurumu Intertek’in raporları, bakteri, mayt ve mantar barındırmadığı, kimyasal maddeler içermediğini ve evin her alanında güvenle kullanılabileceğini gözler önüne seriyor. Nano halı için malzeme laboratuarları aracılığıyla tüm dünya tarandı. Konu ile ilgilenenlerin tamamıyla iletişim kuruldu.

Tüm bu araştırmaların sonucunda bir Türk şirketi olan Innovcoat ile proje başarılı bir şekilde hayata geçirildi. Ürünün en önemli özelliği, neredeyse normal halılarla fiyat açısından aynı seviyelerde olması. Nano halılar normal halılara göre metrekare başına 9-10 TL’lik bir farkla satışa sunuluyor. Nano halıların fiyat aralığı ise ise 102-1000 TL.

“AR-GE YATIRIMLARI 2014TE YÜZDE 100 ARTABİLİR”

Nergis, Damla, Petunya, Nev, Eyvan, Lokum, Efsun, Akide, Sedef, Uşak, Rast, Sorbe ve Terapi serilerinin yanı sıra çocuklar için hazırlanan Gün Işığı ve Ay Işığı serileri için geniş bir tasarımcı ekibiyle işbirliği yapılıyor. Kunter Şekercioğlu, Ece-Oğuz Yalım&Feride Toprak, Gamze Güven, Hakan Halaç, Başak Ergin, Özgür Uşaklıgil, Erdem Akan&Boğaç Şimşir, Eda Güreli Şen ve Emine Akıllı gibi başarılı tasarımcılar, tüketici beklentilerini en iyi şekilde analiz ederek orijinal desenlere imza atıyor.

Bebitoğlu, “Yeni bir dünya buluşu olarak öne çıkan nano halı projesinde olduğu gibi malzeme laboratuarları aracılığıyla tüm dünya ile çalışma fırsatına sahibiz. Statik bir Ar-Ge ya da tasarım bütçesi belirlemektense projenin büyüklüğüne göre esnek bir bütçeyi tercih ediyoruz. Dolayısıyla bütçemiz firmamızın olanakları doğrultusunda sınırsız diyebiliriz. Bu yıl harcadığımız 1.2 milyon TL’lik tasarım ve Ar-Ge yatırımını, 2014 yılında yüzde 100 artırabiliriz” yorumunda bulunuyor.

Atlas Hah Genel Müdürü Meriç Bebitoğlu, “Nano Hah ile bir buluşa imza atarken, sağlıklı ve çevreye duyarlı ürün ve koleksiyonlarımızı, yüksek kaliteyle üretiyor ve erişebilir fiyatlarla kullanıcılarımıza sunmaya devam ediyoruz. 2013 boyunca satış kanallarımıza yapacağımız yatırımlarla, istikrarlı bir şekilde büyümek istiyoruz. Bu yatırımların ardından 2013 sonunda ciromuzda yüzde 100 artış öngörüyoruz.

îş ortaklarımız olarak kabul ettiğimiz bayilerimiz, satış kanallarımız ve tüketicilerle olan iletişimimizi hızla kuwetlendiriyoruz. 2014’te marka gücümüzü artıracak nano halı buluşumuzu dünyaya taşıyacak projelere odaklanacağız. Bayi sayımızı da 500’i\n üzerine çıkaracağız. 2013 yılı ciro hedefimiz 15 milyon TL. 2014’te 24,2015’te 36,2018 yılında ise 80 milyon TL ciroya ulaşmayı öngörüyoruz” diyor.

NEV VE EYVAN SERİLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Bebitoğlu, Atlas Halı’nm en çok tercih edilen koleksiyonları hakkında ise şu bilgileri veriyor: “Özellikle Nev ve Eyvan serilerimiz ilk üretildikleri tarihten bu yana büyük beğeni topluyor. Petunya, Nergis ve Damla serilerimiz de son derece popüler. Bu seriler halen yüksek satış rakamları ile dikkat çekiyor.

Yeni serilerimizden Sorbe, Serapi ve Rast’m da bu çizgide başarılı olmalarını bekliyoruz. Fuar sırasında alman siparişler ve gösterilen yoğun ilgi bu yöndeki tahminlerimizi doğruluyor. Lokum serimizin de, eklenen yeni desenleriyle başarılı çizgisini artırarak sürdüreceğini öngörüyoruz. En çok ihraç ettiğimiz seri ise Nergis. Bu serinin temel özelliği kabartma desenleri.

Parlak iplik ve canlı renkler, modern desenlerle kombine oluyor.” Türkiye’de halı tüketimin Avrupa ve ABD’deki tüketim alışkanlıklarından ciddi farklılıklar gösterdiğini ifade eden Meriç Bebitoğlu, “Türkiye’ye özel eğilimleri birkaç ana başlık altında inceleyebiliriz. Birincisi beyaz halılar… Bu grup hem modern hem de klasik desenli halılarda geçerli olan, hem motif hem de zeminin beyaz renkten oluştuğu, üçüncü boyut etkisi yaratan ipliklerle desenin oluştuğu halılardır.

İkincisi ise rengarenk halılar… Bu grubu iki ana bölümde incelemek gerekiyor: Canlı renklerden oluşan patchwork tarzı halılar ve rengarenk halılar. Kullanılan renkler canlı ve aykırı renklerin pastel tonlarıdır. Sarı ve eflatunun, mavi tonları ile beraber kullanıldığı halıları örnek olarak verebiliriz” diyor.

A’DAN Z’YE ÜRETİM PROSESİ

Atlas Halı’nın Gaziantep’teki fabrikasında toplam 23 tezgah bulunuyor. Tezgah başında günlük üretim kapasitesi bin 940 metrekare. Tüm tezgahların aylık üretim kapasitesi ise 1.3 milyon metrekare. Yıllık üretim kapasitesi ise 16 milyon metrekare.. 1.20 ile 6 metrekare arasında değişen ve 6 çeşit ebadı bulunan ve tümü nano teknoloji ile üretilen halıların fiyat aralığı, iplik cinsine, sıklığına ve ölçülerine göre değişiyor.

Üretim aşamaları, dokuma, traşlama, apre, konfeksiyon ve ambalaj olarak beş ana bölüme ayrılıyor. Her halı makinası 12 bin 800-22 bin 400 arasında bobinle çalışıyor. Bobinlerin bulunduğu bölüme ‘cağ’ adı veriliyor. Cağdan makinaya gelen ipliklerin dışında, 1600-2800 iplik daha çözgü ipliği olarak ayrıca makinaya giriyor. Her halının hikayesi, dokuma tezgahlarında başlıyor. Bunlar, 400 cm eninde yeni teknolojiye sahip, bilgisayar kontrollü, Belçika yapımı Van de VViele marka VVilton tipi dokuma makinaları olarak öne çıkıyor. Bobinlerle gelen iplikler bu makinada halıya dönüştürülüyor. Makinalarda 22 bin 400 adede kadar bobin bulunabiliyor.

Dokuma sonrasında 400 cm enindeki halı ruloları, tıraşlama makinasında hav yükseklikleri çok hassas bir şekilde eşitlenip, ayarlanıyor. Apre bölümünde halılara sırt tutkalı uygulanıyor. Ayrıca çöken iplikli uygulamalarda ipliklerin buhar banyosunda çökertilmesi gerçekleştiriliyor. Aprenin son kısmında kurutma iş emi gerçekleşiyor.

Konfeksiyon bölümünde 400 cm enindeki, 300 metre boyundaki (yaklaşık) bobinler, kesilip halı ölçülerine indiriliyor. Bu aşamayı overlok ve kenar bitişi takip ediyor. Kenar bitiş işleminde ise saçaklı kalitelere saçak dikimi, saçaksız kalitelere de katlanıp yapıştırma işlemini uygulanıyor.

Tüm bu aşamaların ardından ambalaj işlemine geçiliyor. Rulo haline getirilmiş olan halılar, ısı ile daralan özellikteki polietilen filmlerle kaplanıyor. Her halı tasarımcısından özel bir mesajla hedef kitleye ulaştırılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu