Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Moody’s’in olası etkileri ve altın fiyatı…

Yazımızı yazdığımız saatlerde Moody’s’in Türkiye’ye yönelik not açıklaması yapılmamıştı. Ancak biz iki olası durum için de beklentilerimizi yazdık. Notumuzda indirim olsa da, olmasa da piyasalarda olabilecek dalgalanmalara dikkat edilmeli…

Moody’s not indirir mi?

borsa ve piyasalarBu yazının yazıldığı sırada Moody’s’den halen bir açıklama gelmemiş olduğunu belirtelim. Yazımız buna göre değerlendirilmeli… Sorunun yanıtına gelince…. Hayır indirmemeli. İndirirse son derece “siyasi” bir adım atmış olur.

Moody’s, 16 Mayıs 2013 tarihinde notumuzu bir kademe yükseltmiş ve bizi “yatırım yapılabilir” ülkeler kategorisine çıkarmıştı. Notun görünümünü de “durağan” olarak belirlemişti. Ancak 11 Nisan 2014 tarihinde “beklenmedik” bir şekilde görünümümüzü “negatif’e indirmişti. Kararma gerekçe olarak da artan siyasi belirsizlikleri, küresel likiditenin yatırımcı güvenini azaltmasını ve ekonomide orta vadeli büyümeye dair belirsizlikleri göstermişti.

Moody’s’in üç gerekçesi de o tarihten bu yana çürümüş duruma. Ekonomimizde orta vadeli büyümeyle alakalı riskler ise söz konusu değil. Merkez Bankası faiz oranlarını kademeli de olsa indiriyor. Kurda istikrar sağlandı. Siyasi belirsizlik yok.

Yılın ilk aylarındaki sanayi üretiminde büyüme oldukça güçlü seyretti. Tüm bu faktörler ekonomik görünümün iyi olduğunun göstergeleri. Bu şartlarda Moody’s’in not indirimi yapması “siyasi” bir adım olarak.yorumlanır.

Not inerse ne olur?

Dış piyasalar zaten düşüş trendine girdi. S&P kritik desteği 1.950’nin altına yerleşti. Dış piyasalardan iç piyasalara gelebilecek pozitif bir katkı yok. Bu şartlar altında Moody’s’den not indirimi gelmesi BIST’in düşüş trendine girmesine yol açar.

İçeride çok sayıda kurumsal yabancı yatırımcı var. Bunların önemli bir kısmı iki kredi derecelendirme kuruluşu (Moodys ve Fitch) tarafından “yatırım yapılabilir” statüsünde olduğumuz için Türkiye’ye yatırım yapabiliyor. Bu iki derecelendirme kuruluşundan herhangi birinin notumuzu düşürmesi teknik olarak bu grubun Türkiye pozisyonlarını kapatmasını zorunlu kılar. Bu da BIST de düşüş trendi başlamasına fazlasıyla yeter.

Özetle not indirimi, cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turda bitse bile borsa endeksimizde düşüş trendini tetikler. Kurun da 2.1750-2.18 direncini kırarak 2.25 hedef bölgesine gitmesine neden olur.

Not inmezse ne olur?

Not inmezse, piyasada geçen hafta yaşanan “kısmi not indirimi fiyatlaması” terse döner. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de ilk turda bitmesiyle BIST’te yeniden 82.500 ve 85.000 hedeflerine doğru hareket eder. Kurda 2.1250 bandına kadar bir geri çekilme olur. Ancak hepsi bu kadar…

2.10-2.1250 bandında dolara geçmekte, endeks 85.000’e yaklaştıkça hisse riski azaltmakta yarar var. Çünkü önümüzdeki aylarda FED kabusu başlayacak.

Altında durum ne olur?

Altın fiyatındaki son yükselişler satmak için fırsattır. Suriye kaynıyor. IŞİD, Erbil’e 45 kilometre yaklaştı ve ABD hava operasyonu yapmaya başladı. Rusya-Ukrayna gerginliği yeniden tırmandı. İsrail-Gazze ateşkesi sona erdi ve sıcak çatışma yeniden başladı.

Bunca altın için pozitif olarak değerlendirilebilecek gelişmeye rağmen 1.320-1.325 bölgesini geçemeyen bir altın var karşımızda. FED adımları daha yoğun hissedildiğinde altında çok sert bir düşüş daha beklenmeli. Bu nedenle altın riskini azaltmakta fayda var. Altına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar bir müddet daha bekleyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu