Bilim - Teknoloji - İnovasyonHaberler

Mobil Mesajlaşma Uygulamaları ve SMS’in Sonu

SMS’in Sonu Geldi

Akıllı telefonlarımızda müdavimi olduğumuz mesajlaşma ve sohbet uygulamaları, her geçen gün daha çok kullanıcıya ulaşıyor. Bu uygulamalar daha zengin bir iletişim deneyimi yaşatırken SMS kullanımını da tarihe gömüyor.

mobil mesajlasmaAKILLI telefonlar henüz hayatımızın bu denli parçası değilken, operatörlerin sunduğu, binlerce SMS ve saatlerce konuşma imkanı veren farklı tarife ve paketler önemliydi. Bu tarife bolluğunda bize en uygun olanı seçerken özellikle SMS ve konuşma kullanımına dikkat ederdik. Bugün ise paket ve tarife seçimi yaparken artık SMS’ten çok internet kullanımını önemsiyoruz. Çünkü SMS’in yerini artık mobil mesajlaşma uygulamaları aldı. Artık çoğumuz akıllı telefonumuza indirdiğimiz WhatsApp, Skype, Viber, Line, WeChat gibi sohbet uygulamalarının müdavimiyiz. Mobil data üzerinden rehberimizde olan veya olmayan kişilerle bedava görüşme ve mesajlaşma imkanı veren bu uygulamalar SMS’e göre daha zengin bir paylaşım deneyimi yaşatıyor, hem de çok daha ucuza…

Mobil sohbet uygulamalarının yükselişi akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla paralel gelişti. 2012’de gönderilen SMS sayısı günde 17.6 milyar adet olurken sohbet uygulamalarında mesaj sayısı 19 milyara ulaştı. Böylece ilk kez bu uygulamalardan gönderilen mesaj sayısı SMS mesajlarının önüne geçmiş oldu. SMS kullanımı giderek azalırken, GSM operatörlerinin SMS’ten elde ettiği gelir de azalıyor doğal olarak. Araştırma şirketi Ovum, 2016 yılında operatörlerin azalan SMS gelirleri nedeniyle 54 milyar dolar zarar edeceğini tahmin ediyor. SMS yavaş yavaş tarih olurken, özellikle Türkiye’de akıllı telefonlardaki sohbet uygulamalarının müdavimleri artıyor.

EN POPÜLERİ WHATSAPP

Dünya çapında en çok kullanılan mobil mesajlaşma uygulamaları, Statista verilerine göre, sırasıyla Whatsapp, Facebook Messenger, WeChat, Skype,Viber, Line, Kik olarak sıralanıyor. En çok kullanılan Whatsapp’m dünya çapında aylık aktif 600 milyon kullanıcısı bulunuyor. Uygulama, Android, BlackBerry, İOS, Windows Phone mağazalarında bulabileceğiniz uygulama, metin, fotoğraf, ses ve video mesajlarını kişilere ya da oluşturacağınız gruplara göndermenizi sağlıyor. 3G ve Wi-Fi bağlantısı üzerinden kullanılan WhatsApp, ilk yıl için ücretsiz, sonraki yıllar için ise yılda 0,99 dolar ücretle kullanılabiliyor.

Bir diğer en çok kullanılan uygulama ise Facebook Messenger. 1 milyardan fazla insanın birbiriyle bağlandığı Face-book’un mesajlaşma özelliğini taşıyan Facebook Messenger, aylık 500 milyonu aşan kullanıcı sayısıyla en popüler ikinci mesajlaşma uygulaması olarak öne çıkıyor. Uygulama üzerinden Facebook arkadaşlarınıza mesaj, video, fotoğraf gönderebilir, sevimli emoticon’larla (duygularınıza göre seçebileceğiniz hareketli simgeler) mesajlarınızı renklendirmek mümkün. Uygulamayı, mobil platformların yanı sıra web tarayıcı olan her cihazdan kullanabileceğinizi hatırlatalım.

LİNE 10 MİLYONA ULAŞTI

Bir diğer popüler uygulama Line ise sticker, timeline ve resmi hesaplar gibi interaktif öğelerle bütünleşiyor ve ücretsiz mesajlaşma, sesli mesaj, sesli arama, görüntülü arama ve 200 kişiye kadar grup sohbeti imkanı sunuyor. Bugün aylık 170 milyon aktif kullanıcısı olan Line, LİNE Game, LİNE camera, B612 ve tç3 LİNE Deco gibi ürün ailesinde bulunan 72 uygulamayla mobil j-l;: “: tecrübelerini özelleştirebildikleri bir platform.

Line İş Geliştirme Bölümü, Afrika, Orta Doğu ve Türkiye Başkanı Minho Goh, kullanıcıların basit yazılı mesajlaşma-dan daha fazlasını beklediğini, katma değerli özellikler ve servisler istediklerini söylüyor. Bu yüzden Line’m bir mesajlaşma uygulamasından beklenen temel özelliklerin yanı sıra orijinal sticker’lar, resmi hesaplar ve diğer Line ailesi uygulamaları gibi katma değerli özelliklerle kullanıcılarının iletişim deneyimlerini zenginleştirdiğini savunuyor ve Türkiye’deki kullanım rakamlarım şöyle aktarıyor: “Ağustos 2013’te Line’m Türkiye’ye resmi olarak girmesinin ardından dört aydan kısa bir süre içinde kullanıcı sayımız 10 katına ulaştı. Türkiye’de, 10 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaştığımız için çok heyecanlıyız. Bu rakam Line’ın Türkiye’deki gelişimi için önemli bir kilometre taşıdır.”

TICTOC TÜRKİYE’DEN ÇIKTI

Türkiye’den çıkan bir mesajlaşma uygulaması olan TicToc ise, 4 milyonu aşan kullanıcısı ile özellikle mesajlaşmaya bilgisayardan da devam etmek isteyen genç kullanıcılar arasmda hızla yayılıyor. TicToc, ücretsiz mesajlaşma ve konuşma imkanı sağlamasının yanı sıra dünyanın her yerindeki kişilerle sesli arama seçeneği de sunuyor. Kullanıcının bilgisayarda başlattığı sohbete, istediği anda mobil cihazı üzerinden kaldığı yerden devam edebilmesi özelliğine sahip TicToc, bilgisayarda hiçbir sohbet geçmişi de tutmuyor. TicTocID özelliği ile telefon rehberinde bulunmayan kişiler ile de mesajlaşma imkanı sunan uygula^ ma, sohbete başlamak için cep telefonu numarası verme zorunluluğunu da ortadan kaldırmış oluyor.

Mobil mesajlaşma uygulamalarının zenginleşen fonksiyonları ile her geçen gün daha fazla iletişim türünü üzerlerinde barındırdığını söyleyen TicToc Ülke Müdürü Ömer Lütfi Diri, mesajlaşma uygulamalarının geleceği hakkında şöyle konuşuyor: “Akıllı telefon kullanıcı sayısının artmasıyla mesajlaşmanın da ötesinde insanlar konuşmak için de mobil operatöre ihtiyaç duymaz hale gelecekler. Bu noktada TicToc ve benzeri uygulamalar adeta bir operatör fonksiyonu üstlenebilecek.”

OPERATÖRLER SADECE İNTERNET SATACAK

Bu uygulamalar operatörlerin sadece SMS değil ses gelirlerini de etkiliyor çünkü insanlar aramak yerine bu yazılımlardan iletişim kurmayı tercih ediyor. Buna karşın data gelirleri artıyor.

GSMA’ya göre, 2017 yılı itibariyle tüm dünyada operatörlerin data gelirleri ses gelirlerini geçmiş olacak. Operatörlerin yeni gelir alanları yaratması gerektiğine vurgu yapan Viber CEO’su Talmon Marco, operatörlerin kendileri gibi üçüncü parti mobil mesajlaşma uygulamalarıyla işbirliği yapması gerektiğine vurgu yapıyor. Marco, gelecekte mobil mesajlaşma uygulamalarının ses ve mesaj dışında çok Talmon ğjpfp’ w daha fazla hizmet vereceğini, operatörlerin ise bir tür internet servis sağlayıcısı konumuna geleceğini ve sadece internet satacağını söylüyor. Bu arada hatırlatalım, Viber, her cihazdan rahatça mesajlaşabilmenizi sağlıyor. Viber ile metin, video, ses ve fotoğraflı mesajlar gönderebileceğiniz gibi, diğer Viber kullanıcılarını VoIP teknolojisi ile sesli aramanızı da sağlıyor. Yazılım, reklam göstermeden ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu