Girişimcilik Haberleri

Mobil Girişim Vitrinova

Global vizyonla yola çıktık

Henüz 4 aylık yeni bir girişim olan Vitrinova, özel tasarım dikeyinde faaliyet gösteriyor. Global bir vizyonla yola çıktıklarını belirten kurucu ortak Göksel Güren, “2018 sonuna kadar Türkiye’de aktif kullanılır olmak ve yurt dışı faaliyetlerimiz için aksiyonlarımıza başlamak istiyoruz” diyor.

TÜSİAD’ın 2017 Nisanda yayımladığı “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-Ticaret” raporuna göre 2016 yılında dünyada e-ticaret işlemlerinin yüzde 44 u mobil cihazlardan yapıldı. 2016 yılında yüzde 65 e ulaşan akıllı telefon penetrasyonuyla Türkiye, yüzde 60 olan dünya ortalamasının çok üzerinde. Ancak mobilin e-ticaret içerisindeki payı henüz yüzde 19 seviyesinde. Dünyada rakamlarına bakıldığı zaman Türkiye’nin m-ticaret alanındaki start up’lar için potansiyel taşıdığı görülüyor.

Yeni nesil ticaretin dikeylerinde faaliyet gösteren start up’lar ise özellikle dikkat çekiyor. Bunlardan biri de Vitrinova. Özel tasarım, özgün, inovatif ve el yapımı ürünler için bir pazaryeri platformu olan Vitrinova, Mobillium çatısı altında liseden beri arkadaşlıkları devam eden Göksel Güren ve Utku Yıldırım tarafından hayata geçirildi. Temmuz ayında kurulan girişim, tasarımcılar ve bu alana ilgisi olan kitleyi bir araya getirmeyi hedefliyor.

PROBLEMİN ÜZERİNE GİTTİLER

Yaklaşık iki yıl üzerinde çalışarak kullanıcılara ve üreticilere en iyi deneyimi sunabilmek adına globalde faaliyet gösteren farklı birçok örneği inceleyerek ürünü piyasaya sunduklarını söyleyen kurucu ortaklardan Göksel Güren, “Hedefimiz, özel ürünler keşfetmek isteyen kitleye ulaşmak” diyor. Güren, girişimin kuruluş hikayesini şu sözlerle aktarıyor:

“Vitrinova’nın kavramsal olarak şekillenmesi ve fikrin doğrulanması sürecinde farklı birçok üreticiyle fikir alışverişinde bulunabilme fırsatımız oldu. Genelde butik işletmeler olarak faaliyet gösteren bu üreticilerin problemleri üretim ve satış aktiviteleri arasındaki zaman dengesini kurabilmek üzerineydi. Satış tarafındaki yüklerini mümkün olduğunca azaltarak tasarıma ve üretime odaklanmak istiyorlar, maddi kaygıların ürün kalitesine etki etmesini istemiyorlardı. Bu sorunu çözebilmek adına, akıllı cihaz özelliklerinin de yardımıyla ürettikleri ürünleri ilgili hedef kitleye hızlıca, güvenli bir alışveriş ortamında sunarak satabilecekleri Vitrinova’yı geliştirmeye başladık.

YOL HARİTASI

Şu anda Vitrinova mobil uygulamaları 5 bin 400 kez indirildi ve bin üyemiz bulunuyor. Kısa dönem hedefimiz olan ‘her gün en az 1 sipariş’ i yakaladık ve iyileştirmemiz gereken metrikleri belirledik. Bundan sonraki süreçte büyüme hızımızı artırmayı hedefliyoruz. Yaşadığımız coğrafyanın Vitrinova konseptinde bir proje için oldukça zengin olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple global bir vizyonla yola çıktık. Globale çıkış süreciyle ilgili fizibilite çalışmalarımızı yaptık ve aksiyon planımızı oluşturmaya başladık. 2018 sonuna kadar Türkiye’de ilgili kitle tarafından bilinir ve aktif kullanılır olmayı hedefliyor, yurt dışı faaliyetlerimiz için aksiyonlarımıza başlamak istiyoruz. Pazaryeri projelerini kalelere benzetiyoruz. Belirli dinamiklerin oturması vakit alıyor. Bu sebeple yoğun bir şekilde dijital pazarlama aktiviteleri gerçekleştiriyor, kurumsal iş birliği çalışmaları yapıyor ve oluşan metrikleri dikkatle izliyor, sürekli optimize etmeye çalışıyoruz.”

”TÜRKİYE’DEKİ IÜM TAKSİLERE ULAŞMAK İSTİYORUZ”

KURULUŞ: Taksi Rehberi, 2013 yılında Bursa’da ilk müşterimizle yayına geçti. Ücretimizi taksilerden abonelik olarak aldık ve böylece rakiplerin komisyon bazlı iş modellerinden farklılaştık. Rakiplerimizde şoför uygulamasının açık kalma süreleri limitliyken bizde değil. Bu nedenle şoförler 7/24 sistemi açık tutabiliyor. Ayrıca durak bazlı yayıldığımız için hizmet verdiğimiz yerlerde yolcunun taksi bulma olasılığı daha yüksek.

BEKLENTİ: Taksi Rehberi tamamen kendi yatırımımız, dışarıdan aldığımız bir yatırım olmadı. Zaman zaman yatırımcılarla yaptığımız görüşmeler oldu, ciddi yatırımcılarla görüşmeye her

zaman açığız. Yatırımcıdan beklentimiz sadece para değil. Planladığımız çeşitli iş modelleri var. istediğimiz yatırımcı, bu iş modellerini gerçekleştirmede bize netvvork’üyle de destek olabilecek “akıllı para” sahipleri.

HEDEF: Şu an Bursa’daki taksilerin yüzde 20’si ve İstanbul Sultanbeyli taksilerinin tümü Taksi Rehberi’ni kullanıyor. Ayda 20 bin taksi çağrısı işliyoruz. Önümüzdeki yıl, Bursa pazarında büyümeyi ve bir Anadolu şehrine daha yayılmayı planlıyoruz. Uzun vadede ise Taksi Rehberi’ni, tüm taksi duraklarının kullandığı bir yazılım sistemi olarak hedefliyoruz. 5 yılda Türkiye’deki 90 bin taksinin çoğunluğunu teknolojiyle buluşturup Taksi Rehberi ailesine dahil etmeyi planlıyoruz.

YATIRIMLARIN YÖNÜ

Hayat tarzı ve teknolojiler değiştikçe telefonlardan internet kullanımı artmaya devam ediyor. Bu nedenle yatırımcıların odağında mobil girişimler var. Kim, hangi girişimcilere yatırım yapıyor? Yatırımcılara sorduk…

PORTFÖY GENİŞLİYOR: Burak Büyükdemir, Etohum’un portföyünde birçok girişimin mobil uzantısının veya çözümünün bulunduğunu söylüyor. “Sadece mobil üzerinde çalışan, C2M, Invidyo, Educain ve Bilemezsin gibi girişimler sektörde iyi bir büyüme hızı kazandı. Bu yıl seçtiğimiz girişimlerin yüzde 65’inden fazlası içinde mobil çözümler barındırıyor” diyor.

DEĞERLERİ YÜKSELİYOR: GBA’nın portföyünde ise Otsimo ve Nymbl App, şu anda iki mobil uygulama olarak yer alıyor. Bu sayı, portföyün yüzde 7’sini oluşturuyor. GBA Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, şöyle konuşuyor: “Türkiye’de şu an yüzde 60 olan mobil kullanımının, 2 yıl içinde yüzde 80’leri geçmesi bekleniyor. Dolayısıyla mobil girişimler, yatırım ekosistemi için daha değerli hale geldi.”

BÜTÇELER ARTACAK: Keiretsu Forum Yönetim Kurulu Başkanı Aydonat Atasever, yatırım ekosisteminin mobil tarafa 2018’den itibaren çok daha fazla bütçeler ayıracağını düşünüyor.

Şu anda Atasever’in portföyünün yüzde 20’si mobil teknolojiler üzerine. Bu yıl en büyük bütçeli yatırım yaptığı mobil girişimler ise AGROTİCS ve NetvvorkDry.

Nil DUMANSIZOĞLU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu