Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Metamalzemelere Yeni Bir Özellik Kazandırıldı

MetamalzemelerDoğal malzemelerin sağlayamadığı, belirli elektromanyetik özelliklere sahip ortamlar oluşturmak için geliştirilen metamalzemeler nesneleri farklı dalgalardan, örneğin ısı ve ışık dalgalarından gizlemekte kullanılabiliyor. “Görünmezlik pelerini” olarak adlandırılan bu malzemeler üzerlerine gelen ışığın akışını kesintiye uğratarak ve farklı bir düzeye yönlendirerek nesneleri görünmez hale getirebiliyor. Sahip oldukları görünmezlik ve negatif kırılma indisi gibi pek çok özellik sayesinde son yıllarda bilim insanlarının ilgisini çeken bu malzemelere yeni bir özellik daha kazandırıldı. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsünde (KIT) yapılan çalışmada üretilen metamalzemeler, altlarına gizlenen nesnelerin dokunulunca hissedilmemesini sağlıyor.

Nature Communications dergisinde, Haziran ayında yayımlanan çalışmaya göre, mikrometre hassasiyette hazırlanan polimer bazlı ve kristal yapılı bu malzemelerin temas alanlarının büyüklüğü bu malzemelere kazandırılmak istenen mekanik özelliklere göre ayarlanıyor. Üretilen pelerinin alt yüzeyinde sert bir silindir bulunuyor. Gizlenmek istenen nesneler bu boşluğun içine yerleştiriliyor ve geliştirilen metamalzeme üzerine uygulanan fiziksel kuvveti farklı yönlere dağıttığı için bu malzemelerin altına gizlenen nesneler parmakla dokunulduğunda veya cihazla tarandığında tespit edilemiyor.

“Mekanik pelerin” olarak değerlendirilen ve lazer yazıcı teknolojisi kullanılarak üretilen bu malzemeler şimdilik sadece küçük ölçülerde üretilebiliyor. Ancak belli büyüklükteki nesneleri gizleyebilmek için daha büyük ölçülerde üretilmeleri gerekiyor, bu nedenle geliştirme aşaması devam ediyor.

Çok ince, hafif ve konforlu yataklardan altından geçen kabloların hissedilmesini engelleyebilecek özel tasarımlı halılara kadar her alanda kullanılabilecek bu malzemeler yakın gelecekte pek çok farklı uygulama alanında yer bulacak gibi görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu