Girişimcilik Haberleri

Melek yatırımcılığın belirleyici iki kriteri

Melek yatırımcı asıl olarak kurucu girişimcide liderlik kumaşının olup olmadığına bakar. İkinci olarak ise satış ve pazarlama becerisine…

GİRİŞİMCİLİK projelerinin artık en önemli başarı kriterlerinden biri, takımın nasıl kurulduğu ve kimlerden oluştuğu. Yani, günümüzün rekabet koşullarında girişimcilerin tek başlarına hareket etmekten ziyade, başarılı bir takım kurmaları çok daha anlamlı bir strateji olarak kabul ediliyor.

Melek yatırımcı

Nitekim pek çok melek yatırımcı, girişimcilerin projelerini incelerken veya dinlerken, takım hakkında aşağıdaki 10 sorunun cevabını mutlaka almak istiyorlar:

Ortada işi yürütecek bir takım var mı?

Bu projenin hikayesi var mı?

Takımı gördüğümde heyecanlanıyor muyum?

Kurucuların liderlik fonksiyonları var mı?

Takım ortalığı yakıp kavuracak bir ürün geliştirmeye odaklanmış mı?

Takım üyelerinin teknik ve pazarlama becerileri ne durumda?

İşin finansal akışını tam anlayabilmişler mi?

Takım, çıkış stratejisini iyi kurgulayabilmiş mi?

Sorunlarla başa çıkma kapasiteleri var mı?

Takım üyeleri doğru ve eksiksiz görev bölümü yapmışlar mı?

EN ÖNEMLİSİ LİDERLİK BECERİSİ

Bunlar içinde en değer verdikleri soru ise kurucuların liderlik becerisinin düzeyi. İşi kuran girişimcilerde liderlik becerisi yoksa muhtemelen diğer soruların cevaplarının da orta şekerli olacağına inanan yatırımcılar, üründen önce şunu düşünürler: Bu ürünün getireceği değer (nakit veya anlamsal), kim veya kimler tarafından bir sonraki adıma yönlendirilecek.

Yatırımcılar, aslında girişimci bir takıma yatırım yaptıkları için bu takımın kaptanını çok yakından tanımak isterler ve bu yüzden bu kurucu girişimcinin taşıyacağı liderlik rolü, bu işin başarısı için çok önemlidir. Eğer melek yatırımcılar böyle bir kurucu veya kurucular topluluğunun karşısında bulunduğunu anlarsa, işte o zaman diğer soruların eksik kalan cevaplarını kendileri verirler.

İşin kuruculuk kısmını halletmiş girişimcilerden beklenen liderlik özelliği ise bu işi başarıya ulaştıracak olan çok iyi bir takım kurmaktır. Bu takım öyle bir planlanmalıdır ki, şu dört ana kolonun gözle görülür bir şekilde melek yatırımcının karşısına çıkmadan evvel yapılandırılmış olması gerekir:

Yönetim ve organizasyondan kim sorumlu?

Ürün geliştirmeden kim sorumlu?

Pazarlama ve satıştan kim sorumlu?

Muhasebe ve finansal işlerden kim sorumlu?

Tabii ki girişimcilerin işlerinin boyutuna göre bu birimleri bir veya iki veya üç veya dört kişilik mini takımlarla oluşturmuş olmaları kabul edilebilir bir şeydir. Ancak kabul edilemeyecek detay, kurucu girişimcilerin iş akışında yukarıda sıraladığım bu dört unsurun olması gerektiğinin farkında olmamalarıdır.

İŞ KURUCU GİRİŞİMCİDE BİTİYOR

Girişimciler, işletmecilik altyapısına sahip olmadıkları için genellikle bu tip hataları yapabiliyorlar. Bu yüzden, bir girişimcinin iş fikrini başarıya ulaştırırken eğer melek yatırımcılardan finansman sağlama gibi bir niyeti varsa, mutlaka işin işletmecilik kısmının profesyonel yönetimi hakkında en azından genel bilgiye sahip olduğunu yatırımcıya göstermesi gerekir. Zaten daha önce yatırım yapmış melek yatırımcılar şunu çok iyi bilirler: Bütün iş kurucu girişimcide biter!

Yani, istedikleri kadar bol finansman sağlasınlar ve istedikleri kadar ürüne inansınlar, neticede liderlik özelliğinden yoksun bir girişimci veya girişimciler topluluğu ile karşı karşıyalarsa, o işin başarıya ulaşması çok güçtür. Bu yüzden girişimcilerin yatırım arama aşamalarında, yatırımcının yerine kendilerini koymaları ve kendilerini yatırımcı gözlüğüyle değerlendirebilmeleri hayati önem taşır. Empati becerisi girişimcilerin yatırımcıları ikna edecek püf noktaları ortaya çıkarabilmeleri için çok önemlidir.

Yine yukarıdaki soruların içinde hayati önem taşıyan ikinci soru, takımın pazarlama ve satış becerisidir. Melek yatırımcılar yine bilirler ki, bir işin gerçekten başarıya ulaşması o takımın pazarlama ve satış becerileriyle çok ilintilidir. Yarın sabahki başarı o ürünün ne kadar iyi pazarlanıp satışının gerçekleşmesiyle, ilerideki başarı ise girişimcinin liderlik becerisiyle çok ilintilidir.

Basitçe örneklendirmek gerekirse: Melek yatırımcı, arabayı almadan evvel kısa far ve uzun farların kontrolünü iyi yapar. Kısa farları girişimcilerin pazarlama ve satış becerilerini, uzun farlar ise liderlik becerilerine benzetebiliriz.

İyi haftalar…

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu