Girişimcilik Haberleri

Melek yatırımcıların finansmana ulaşmaları

Girişimcilerin finansmana ulaşmaları kadar, girişimcilere yatırım yapan melek yatırımcıların finansmana ulaşmaları da önemli. Melek yatırımcı finansmanının “corporate venture Capital” ile buluşturulması gerekiyor…

Bu buluşma mutlaka gerçekleştirilmeli

DÜNYADAKİ en büyük startup ve girişimcilik toplantılarından biri olan World Startup Expo, bu yıl Hindistan’ın Bengalaru şehrinde binlerce girişimcinin katılımıyla gerçekleşti. Bu yılki onur konuğu olarak beni davet etmeleri ve açılışı benimle gerçekleştirdikleri bir sahne şovu ile başlatmaları ülkemiz ve şahsım adına gurur vericiydi.

Bengalaru Hindistan’ın Silikon Vadisi. Microsoft, Intel, Samsung gibi girişimcilik ekosisteminin ana oyuncularından olan tüm kuruluşların ülkedeki merkezleri bu şehirde. Bu yüzden, girişimcilik deyince göz ardı edilmemesi gereken bir destinasyon. Peki, burayı göz önünde bulundurmamızı gerektiren tek sebep uluslararası kuruluşların merkezlerinin bu şehirde olması mı?

Bence daha önemli bir sebep var: 1.2 milyar nüfusuyla Hindistan ve 1.3 milyar nüfusuyla Çin, dünya nüfusunun neredeyse üçte biri ediyor. Yani, dünya girişimcilerinin çok büyük bir kısmı bu iki ülkede yaşıyor. Bu da şu demek: Dünyada Silikon Vadisi ne kadar önemliyse, Hindistan’ın Bengalaru ve Çin’in Hangzoui şehirleri de o kadar önemli. Global başarı hikayesi yakalamak isteyen girişimcilerin, bu şehirlerdeki girişimcilik trendlerini takip etmeleri şart. Hele hele global tüketiciye hitap etmek isteyen girişimcilerin, dünya nüfusunun yarısına ev sahipliği yapan Hindistan ve Çin tüketicisini mercek altına almaları gereği kaçınılmaz.

world-startup-expo

MELEK YATIRIMCILAR DA DÜŞÜNÜN

Bu yılki World Startup Expo’da açılış konuşmasında değindiğim temel unsur şu oldu: Girişimcilerin finansmana ulaşımları kadar, girişimcilere yatırım yapan melek yatırımcıların da finansmana ulaşımları çok önemli. Netice itibariyle, startup’lara yatırım yapan yatırımcılar ikinci veya üçüncü aşamada kendileri de aynen startup’lar gibi yatırım arama turlarına çıkmak durumunda. Startup’ların melek yatırımcı bulmaları ne kadar kolay değilse, startup’lara yatırım yapmış olan melek yatırımcıların da ikinci veya üçüncü raund finansmanı sağlamaları o kadar kolay değil. Bu yüzden, melek yatırımcıların yatırım yaptıkları girişimcilere ileri finansman arayışındaki mutlulukları, girişimcilere yatırım yapma oranındaki artış olarak reel ekonomiye yansıyor.

Ancak, dünyada herkes girişimcilerin finansman bulmalarının nasıl kolaylaştırılacağına odaklanmışken; kimse melek yatırımcıların ileri finansman bulmalarının nasıl kolaylaştırabileceğine pek kafa yormuyor.

Hindistan’da getirdiğim öneri şu: Her şirket inovasyon yapmak zorunda, aksi takdirde rekabet edemez. Bu yüzden de her şirket kendi içinde Ar-Ge bölümünü kuruyor, bu birime bütçe ayırıyor ve çalışanlarını inovasyon üretmeleri için kurum içi girişimciye çevirmeye çalışıyor. Ancak gelinen noktada şirketler tüm dünyada çok önemli bir sorunla karşı karşıya: Bütçe ayırmak ve inovasyon yapma hedefini ortaya koymak işin en kolay kısmı. Asıl mesele, kariyer yapmak ve ‘çalışan olma kulvarını’ seçen bireyleri, girişimciliğe teşvik etmek ve onları inovasyon yapabilecek girişimciler haline çevirebilmek.

GÖZLER ŞİRKET DIŞINA ÇEVRİLMELİ

Soruna pratik bir çözüm öneriyorum: Şirketlerin çalışanlarını girişimciye çevirebilmeleri çok güç, bu yüzden de Ar-Ge bütçeleri verimli kullanılamıyor. Halbuki, şirketler çalışanlarını inovatörlere çevirmeye çalışmak yerine, şirket dışındaki girişimcilere odaklansalar ve kendi konularında inovasyon yapmış ve melek yatırım almış startup’ları şirket içine alıp, Ar-Ge bütçesiyle ve imkanlarıyla buluştursalar, bir taşla iki kuş vurmuş olacaklar. Hem kendi işleri hallolmuş olacak, hem de reel ekonominin içinde melek yatırımcıların ileri finansman sıkıntısına da sağlam bir çözüm gelmiş olacak. Böylelikle, sıfırdan inovasyon yapmaya çalışmak yerine, zaten elekten geçmiş ve yatırımcısını da bulmuş girişimcilerle gerçekten çok daha hızlı yol alma imkanı ortaya çıkmış olacak. Bu da beraberinde Ar-Ge bütçesi yerine CVC (corporate venture Capital) ayrılması gibi yeni bir vizyonu da beraberinde getirecek. Türkiye’de CVC kavramı belki çok yeni olabilir, hatta ilk kez bile duyuyor olabilirsiniz; ancak dünyada artık melek yatırımcı finansmanının CVC ile nasıl buluşturulacağı konuşuluyor. Önümüzdeki hafta ülkemiz için oldukça yeni bir kavram olarak CVC’yi sizlere aktaracağım.

iyi haftalar…

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu