Girişimcilik Haberleri

Melek Yatırımcılara Gelen Girişimci Başvuruları

Start up ekosistemi

Start up ekosistemi çığ gibi büyüyor. Bunu melek yatırımcılara, yatırım ağlarına ve fonlara gelen girişimci başvurularından da görüyoruz. Araştırmamıza katılan 20 yatırım ağı ve fona, 2018’de 134 bin başvuru geldi. Benzer yoğunluk melek yatırımcılarda da izleniyor. Sadece Nevzat Aydın’a geçen yıl gelen başvuru sayısı 1.000 civarında. Girişimcilerin bu ilgisinin arkasında artan finansman ihtiyacı ile mentorluk ve network arayışı yatıyor.

Son 10 yılda 150 bin girişime ortak olan Etohum, 2018’de 8 bini Türkiye’den olmak üzere toplam 105 binin üzerinde start up’tan başvuru aldı. “İlk 10 yılımızda aldığımız toplam başvuru sayısını son 1 yılda aldık” diyen Etohum’un kurucusu Burak Büyükdemir, 2018’de kendilerine gelen start up başvurularında ciddi artış yaşandığını belirtiyor. Start up ekosistemindeki melek yatırım ağları ve bireysel yatırımcılar da son dönemde girişimcilerden çok sayıda başvuru alıyor. 500 Startups İstanbul’un yönetici ortağı Rina Onur, 2018’de yaklaşık 2 bin start up’tan başvuru aldıklarını, bunların 6’sına yatırım yaptıklarını belirtiyor. Onur, “Kapımızı en çok yapay zeka, büyük veri ve makine öğrenme alanlarında çalışan start up’lar çalıyor” diyor. Start up’lardan çok sayıda başvuru alanlar arasında Tarvenn, Galata Business Angels (GBA) gibi melek yatırım ağları da var. Geçen yıl GBA 800 girişimciden başvuru alırken Tarvenne yapılan başvuru sayısı 19 bini geçti. Bireysel melek yatırımcıların da aldıkları başvurular bini geçiyor. Bugüne kadar 30 start up’a 16 milyon dolar yatırım yapan Yemeksepeti’nin kurucusu ve CEO’su Nevzat Aydın 2018’de binin üzerinde start up’ın kapısını çaldığını anlatıyor.

NEDEN ARTIYOR?

Son dönemde, melek yatırımcılarla girişim sermayesi fonları (VC) start up’lardan çok sayıda başvuru almaya başladı. Bu duruma start up’ların finansal ihtiyaçları kadar daha fazla kişinin girişim kurmaya yönelmesi de neden oluyor.

Geçen yıl 11 start up’a yatırım yapan melek yatırımcı Hande Enes, 2018’de yurt içi ve yurt dışından pek çok start up’tan yatırım için başvuru aldığını ve ilk kez yoğun ilgiden dolayı e-postalarını yanıtlamayacak hale geldiğini söylüyor. Enes’e göre bu değişimin en önemli nedeni, bireylerin start up girişimciliği konusunda daha cesur hale gelmesi.

Tarvenn Ventures CEO’su Mustafa Kopuk, eskiye göre başvuru yapan girişimcilerin arttığım belirterek bunun ana nedeninin girişimciliğe verilen önem ve destek olduğunu ifade ediyor. Kopuk, “Türkiye’de kendi girişimini kurmak ve hayallerini gerçeğe dönüştürmek isteyen insanların sayısı artıyor” diyor.

Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Barış Ozistek, eskiye göre start up’ların başvurusunda artış yaşandığını dile getiriyor, bunu teknoloji girişimciliğinin gittikçe tabana yayılmasına bağlıyor. Ozisteke göre Türkiye’de gençlerin yanı sıra 30 yaş üzerindeki girişimci potansiyelinin yüksek olması melek yatırım ağlarına olan ilgiyi artırıyor.

4 YATIRIMCI KAÇ BAŞVURU ALDI?’

  1. Hande Enes: 1.000
  2. Nevzat Aydın: 1.000
  3. Emre Kurttepeli: 200
  4. Altay Tınar: 50
  5. Uğur Çırak: 30

Kapışı en çok çalınanları

Yatırımcı                                                             2018’dekaç start up’tan başvuru aldı?
 
1- Etohum                                                          105.000
2- Tarvenn                                                          19.248
3- 500 Startsup İstanbul                                     2.000
4- StartersHub                                                   1.160
5- Boğaziçi Ventures                                          1.000
6- Galata Business Angels                                 800
7- Şirket Ortağım                                                700
8- Arya Kadın Yatırım Platformu                        568
9- Keiretsu                                                         550
10- Aslanoba Capital                                         500
11- BUBA Ventures                                            500
12- Endeavor                                                     340
13- DCP Ventures                                             316
14- Collectîve Spark                                         300
15- Revo Capital                                               300
16- Code.Yapı Kredi                                          260
17- Inventures                                                   250
18- Fplus Ventures                                           100
19- Sabancı Üniversitesi SuCool                      89
20- Proline                                                        50

EN BÜYÜK SIKINTI

Melek yatırımcıların kapısını çalan start up’ların en önemli motivasyonu finansman yani para bulma ihtiyacı oluyor. Bunu iş birlikleri, müşteri edinme adına networking talepleri ve devamında yurt dışındaki yatırımcı ağlarıyla tanıştırma istekleri izliyor.

500 Startups İstanbul Yönetici Ortağı Rina Onur, kendisine yatırım için başvuran start up’ların en önemli ihtiyacının finansman olduğunu söylüyor. “Yatırım adedimiz ve yatırım yapma hızımız arttıkça start up’lardan daha fazla başvuru alıyoruz” diyor.

Revo Capital Yönetici Ortağı Arın Özkula, start up’ların kendilerine en çok yatırım ve büyüme için destek istemeye geldiklerini ifade ediyor.

İleri teknoloji start up’larına odaklanan Proline Ventures’m direktörü Hakan Metin Akgün de start up’ların ekonomik ihtiyaçlarının melek yatırımcılara ve melek yatırım ağlarına yapılan başvuru sayısını artırdığım dile getiriyor. Akgün, “Bugün start up’ların pek çoğu aklın paranın önüne geçtiği ‘smart money’ yani akıllı para modelini benimsemeye başladı. Start up’lar kendilerini doğru networklerle büyütebilecek, doğru pazarlara açabilecek ve satış yapmalarına aracılık edebilecek yatırımcılarla iş birliği yapmaya son derece önem veriyor” diyor.

NETWORK İHTİYACI FAZLA

Akgün’ün de belirttiği gibi start up’ların yatırım ve finansman ihtiyacından sonra melek yatırımcı ve fonların kapısını çalmasının en önemli nedeni network ihtiyacı oluyor. Bugüne kadar 12 önemli start up’a yatırım yapan melek yatırımcı Uğur Çırak, start up’ların öncelikle .parasal ihtiyaç için geldiklerini, ancak kendileriyle aynı frekansta, paranın yanında mentorluk, netvvork desteği de verebilecek yatırımcılara daha fazla yakınlaşıp ilgi gösterdiğini söylüyor.

Kurduğu platformda melek yatırım ağlarıyla start up’ları buluşturan StartupMarket.co’nun kurucu ortağı ve CEO’su Serkan Bağçe, start up’ların başvurularının yüzde 50’sinden fazlasını melek yatırım ağlarına yaptığını, bunun temel nedeninin de para değil network ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Bağçe, “Start up’ların bekledikleri sadece para değil, daha çok netvvork ve deneyim arıyorlar. Kimle kol kola daha başarılı olabileceklerinin hesabını yapıyorlar” diyor. Etohum’un kurucusu Burak Büyükdemir, start up’ların melek yatırımcıların kapısını çalmasının en önemli nedeninin “netvvork” ihtiyacı olduğu görüşünde. Büyükdemir, “Girişimler daha hızlı hareket etmek için fınansa ihtiyaç duyuyor, ancak bir yandan da iş modellerinin geçerliğini kanıtlamak için de mentor’lerin ve diğer girişimcilerin fikirlerine ihtiyaçları var” diyor.

TALEP KİMDEN GELİYOR?

Melek yatırım ağları ile yatırımcılara en çok talep genellikle yazılım sektöründeki start up’lardan geliyor.

Şirket Ortağım Melek Yatırım Ağı Direktörü Mehmet Buldurgan, son dönemde internet siteleri üzerinden yazılımcıların yaptığı başvurularda artış olduğunu belirterek, “Eskiden daha çok ürün/ hizmeti tamamlanmış girişimler başvuru yaparken 2018’de henüz fikir aşamasında olan ve fikrini hayata geçirmek için yatırım talep eden start up sayısında o artış gözlemledik” diyor.

Çoğu zaman start up’lar faaliyet gösterdikleri alana göre başvuru yaptıkları melek yatırımcıları seçebiliyor. Proline Ventures Direktörü Hakan Metin Akgün, en çok başvuruyu yatırım yaptıkları alanlarda çalışan start up’lardan aldıklarını söylüyor.

Akgün, bu nedenle kendileriyle en fazla irtibata geçenlerin sensör veya sensör tabanlı teknolojiler üreten, bunlarla ilgili yazılım geliştiren, donanım ve yazılımın entegre olduğu start up’lar olduğunu belirtiyor.

Geçen yıl 89 start up’tan başvuru aldıklarını belirten Sabancı Üniversitesi SUCool Koordinatörü Naci Kahraman, girişimcilerden gelen başvuruların artmasına karşın daha yetkin ekiplerden gelen başvuruların azaldığına dikkat çekiyor. Kahraman a göre bunun temel nedeni son dönemdeki ekonomik risk ve dalgalanmalar. Kahraman, “Riske girmeyi uygun bulmayanlar maaşlı işlerde çalışmayı tercih edebiliyor. Ayrıca, nitelikli ve yetişmiş iş gücünün yurt dışına gittiğini de gözlemliyoruz” diyor.

YAKIN İLİŞKİ KURULUYOR

Melek yatırımcılar yatırım yaptıkları start up’ların kurucularıyla yakın ilişki kurmayı seviyor. Genellikle Nevzat Aydının örneğinde olduğu gibi yatırım yaptıkları start up’lara parasal desteğin yanında mentorluk, iş danışmanlığı, networking desteği de veriyorlar.

Başta Yuvako olmak üzere çok sayıda start up’ın yatırımcısı olan Altay Tınar, yatırım yaparken ana motivasyonunun fınansal hissedarlıktan daha çok start up ekosistemine değer katma misyonu olduğundan yatırım yaptığı girişimlerin kurucularından birisi gibi katkı sağlamaya çalıştığını anlatıyor. Yatırım yaptığı start up’larla çok yakın ilişki kurduğunu, onların yatırımcısı değil bir dostu haline geldiğini söyleyen Uğur Çırak, “Bugüne kadar 12 yatırımımın 3 tanesi battı ve bunlar kurucularıyla en az ilişki kurabildiğim start up’lardı” diyor.

Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Barış Ozistek, sadece fınansal yatırımcı olarak hareket etmediklerini yatırım yaptıkları start up’lara mentorluk, yurt dışı açılışlarına destek, netvvok sağlama, bilgi birikimi aktarma gibi de birçok destek sağladıklarını söylüyor. Revo Capital Yönetici Ortağı Arın Özkula da yatırım yaptıkları şirketlerin kurucularıyla yakın iletişimde olmayı tercih ettiğini kaydediyor. 2018’de 400 un üzerinde yatırımcı ve stratejik alıcı ile portföy şirketleri için iletişime geçtiklerini anlatan Özkula, “Yatırım yaptığımız girişimlere iş geliştirme, stratejik ve fınansal yönetim ve ürün yönetimi konularında destek veriyoruz” diyor.

1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu