Haberler

Maliyete bakmayıp Rio’ya gittiler

Rio Olimpiyat Oyunları için Türkiye’den satılan bilet sayısı bir önceki olimpiyatların üzerine çıktı. Türkler oyunları izlemek için sadece uçak parası olarak 4-5 bin TL’yi gözden çıkardı. En çok, açılış ve kapanış seremonilerine rağbet var…

MALI sıkıntılar, zika virüsü, doping tartışmaları derken 31. Yaz Olimpiyat Oyunları başladı bile. Güney Amerika’nın ilk defa ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları neşeli şarkılar, eğlenceli insanlar ülkesi Brezilya’nın Rio de Jenario kentinde, 5-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Müsabakalar, çoğunlukla Barra da Tijuca merkezli tesislerde, Copacabana, Deodoro ve Maracanâ bölgelerinde yapılıyor. Açılış ve kapanış seremonileri 78 bin 600 kişilik ünlü Estâdio Maracana Sta-dı’nda gerçekleştiriliyor.

Olimpiyat Oyunları’nda, 206 ülkeden yaklaşık 10 bin 500 sporcu 28 dalda mücadele ediyor. 17 gün sürecek olan olimpiyatlarda 55 erkek ve 48 kadın olmak üzere Türkiye’yi 103 sporcu temsil ediyor. Yaş ortalaması 26 olan sporcular ülkemizin madalya umudu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in yayımladığı rapora göre, maliyeti 12 milyar doları bulan Rio Olimpiyat Oyunları için 7.7 milyar dolar ulaşım, inşaat, enerji, sanitasyon gibi altyapıya harcandı. Yeni spor tesislerine 1.8 milyar dolar, idari, ticari, reklam, konaklama, pazarlama gibi hizmetlere 2.5 milyar dolar yatırım yapıldı.

Rio Olimpiyat Oyunları

EKONOMİYE KATKISI TARTIŞMALI

Olimpiyat oyunları, yapılan ülkenin turizmine ve dünya çapında tanıtımına her ne kadar katkıda bulunsa da yüksek maliyetleri nedeniyle ev sahibi ülkenin ekonomisine katkısının olup olmadığı oldukça tartışmalı. Moody’s’in 16 Mayıs tarihli raporunda, oyunların Brezilya ekonomisine faydalı olmayacağı uyarısında bulunulmuş ve ülkenin “sorunlu” ekonomisini canlandırmayacağı vurgulanmıştı.

Organizasyonun, Rio de Janeiro eyaletinde yaşayan ve Brezilya nüfusunun yüzde 8’ini oluşturan yaklaşık 16 milyon insana, altyapı hizmetleri dışında katkısının uzun sürmeyeceği belirtilen raporda, ülke ekonomisindeki yavaşlama, artan işsizlik oranı ve yüksek enflasyonun Brezilya genelinde tüketim harcamalarında düşüşe yol açtığı, bu nedenle de yerel halkın olimpiyat oyunlarına katılımının düşük olacağı kaydedilmişti.

ŞEHRİN ALTYAPISI İYİLEŞTİ

Raporda, oyunlar için yapılan yatırımların Rio şehrinin toplu taşıma ve kentsel mobilite gibi altyapı düzenlemelerine uzun dönemde katkı sağlayacağı belirtiliyor. Öte yandan, geçen yıl yüzde 3.8 daralan Brezilya ekonomisinin ise bu yıl da yüzde 3.7 küçüleceği öngörülüyor.

Ingiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen 2012 Yaz Olimpiyat Oyunla-rı’nın maliyeti 15 milyar doları bulurken ülkenin yaptığı resmi açıklamaya göre, oyunlardan elde edilen toplam gelir 4 milyar dolarla sınırlı kaldı. İngiltere Ticaret ve Yatırım Departmam’mn araştırmasına göre, oyunlar sırasında ve sonrasında yapılan ticaret ve yatırım anlaşmalarının İngiliz ekonomine katkısı yaklaşık 17 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.

ZİKA VİRÜSÜ TEHDİDİ

Brezilya’da geçen yıl başlayan sivrisineklerle yayılan bir hastalık olan zika virüsü salgını olimpiyatlar öncesinde büyük kaygı yaratmış, oyunların iptal edilmesi talebi bile gelmiş ancak reddedilmişti. Bu nedenle birçok sporcu “ailesini tehlikeye atmamak için” Brezilya’daki olimpiyatlara katılmıyor. Brezilya coğrafi olarak güney yarım kürede bulunduğu için oyunlar bu ülkenin kış aylarında yapılıyor. Bu nedenle ölümcül zika virüsünü taşıyan sivrisineklerin yok denecek kadar az olması bekleniyor.

500 BİN TURİST İZLEYECEK

Oyunların resmi sponsorlarından olan Visa’nın uzmanları, olimpiyatları dünya genelinden yaklaşık 500 bin turistin izleyeceğini öngörüyor. Bunların yüzde 45’inin Latin Amerika ve Karayipler’den, yüzde 30’unun Avrupa’dan, yüzde 15’inin Kuzey Amerika’dan, yüzde 5’inin Asya-Pasifik’ten, yüzde l’inin Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan, yüzde 4’ünün de diğer ülkelerden gelmesi bekleniyor.

Rio Organizasyon Komitesi uzmanları, oyunlarda yaklaşık 5 milyon biletin satıldığını tahmin ediyor. Biletlerin ortalama fiyatı 36 doları bulurken, yüzde 55’i 30 dolardan az. 2 milyondan fazla bilet de 20 doların altında fiyatla satıldı.

Öte yandan, olimpiyat oyunlarını tüm dünyada toplamda 5 milyar kişi tarafından izleyeceği tahmin ediliyor.

TÜRKİYE’DE 160 BİLET SATILDI

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin Ana Sponsoru Koç Hol-ding’in iştiraklerinden Setur seyahat acentesi, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları biletlerinin Türkiye’deki tek yetkili bilet satış acentesiydi.

Biletler için Dünya Olimpiyat Komitesi tarafından her ülkeye o güne kadar olan olimpiyat oyunlarında gerçekleştirdiği satışlar baz alınarak bir kota ayrıldığını açıklayan Setur Ankara Müdürü Murat Altunay, Setur olarak Rio için 160 bilet sattıklarını kaydediyor. Altunay, “Dünyanın değişik ülkelerinde yapılan olimpiyat oyunları için bugüne kadar Türkiye’den en fazla 30 bilet satılırken, Setur olarak biz Rio için 240 bilet talebinde bulunduk ve bu talebimizin 160’ına olumlu yanıt aldık. Yani Türkiye’den gelenlere ayrılan kontenjan sayısı 160’dı ve biz bu biletlerin tamamını sattık” diyor.

dan itibaren satmaya başladıklarını ifaıde eden Altunay, biletlerin açılış, kapanış törenleri ve tüm oyunları kapsadığım aktararak şu açıklamayı yapıyor: “Açılış, kapanış törenleri ve her bir müsabaka için ayrı bilet talebi yapılması gerekiyordu. Sadece atletizm ve yelken dallarında tüm günü kapsayan biletler satıldı.”

AÇILIŞ TÖRENİ 2 BİN DOLAR

Bilet fiyatlarının müsabakalara göre farklılık gösterdiğini söyleyen Murat Altunay, tüm müsabakalara katılmak isteyenler için çok yüklü bir tutar çıktığını belirtiyor. Altunay şöyle konuşuyor: “Örneğin açılış töreni için dört ayrı kategori var ve bu dört ayrı kategori için ödenecek meblağ 600 dolardan başlıyor, 2 bin dolara kadar çıkabiliyor.”

Türkiye’den Rio’da yapılan Olimpiyat Oyunları için sattıkları biletlere daha çok spor kulüplerinden ve iş adamlarından talep geldiğini ifade eden Altunay, sadece bilet sattıklarını ama gelen istekler üzerine münferit paket turlar da hazırladıklarını söylüyor. Altunay, hem mesafe uzunluğu hem de uçak biletlerinin değişken fiyatları nedeniyle genel bir paket tur oluş-turamadıklarının altını çiziyor.

BİR GECESİ 400-500 DOLAR

Alınan biletlere uygun olarak turlar organize ettiklerini kaydeden Altunay, “İsteyenlerin uçak ve müsabaka biletlerini ayarladık, otel için rezervasyonlarını yaptık. Yani kişiye özel turlar organize ettik. Bu turların fiyatları seçilen havayoluna, otele ve seyahatin tarihine göre değişti. Uçak biletleri borsa gibi, erken rezervasyon yapmazsanız çok para vermek zorunda kalıyorsunuz. Rio için en uygun uçak fiyatları 4-5 bin TL, son dakika alımı yaparsanız bu rakam daha da yükseliyor. Öte yandan olimpiyat döneminde Rio’daki otel fiyatları tavan yaptı. Rio’da ortalama bir otelde bir gece konaklamanın bedeli bu dönem için 400-500 doları buluyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu