Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Kutup Bölgelerinde Kar Yağışı Nasıl Gerçekleşir

Kar kristalleri su moleküllerinin havadaki küçük parçacıklara, örneğin toz tanecikleri üzerine tutunmasıyla oluşur. Bu parçacıklara yoğunlaşma çekirdekleri adı verilir. Bu nedenle havadaki parçacıkların miktarının ve nem oranının yüksek olması, bulut ve dolayısıyla yağış oluşumu için gereklidir. Yüksek enlemlerde hava hayli kuru, soğuk ve temiz olduğu halde bu bölgelerde kar yağışlarının nasıl gerçekleştiğine dair farklı görüşler var.

kutup bolgeleri

Örneğin atmosferde bulunan ama buz kristalinin oluşumu için uygun olmadığı düşünülen parçacıkların üzerinde biriken su damlacıklarının, yeterince uzun süre bulut içinde kalırlarsa yağışa dönüşebilecek kadar büyüyebileceği düşünülüyor. Özellikle Kuzey Kutup bölgesinde yaygm olarak görülen uzun ömürlü stratiform bulutlar (buzdan ve donma noktasının altındaki sıcaklıkta bile sıvı halde olan aşırı soğumuş sudan oluşan katmanlı bulutlar) incelendiğinde, bu bulutların içinde kar taneciklerinin oluşabileceği anlaşıldı.

Bazı araştırmacılar ise kutupların kimyasal maddeler açısından sanıldığı kadar bakir bölgeler olmadığını, bu bölgelerdeki biyolojik süreçler sonucu oluşan çeşitli kimyasal maddelerin, örneğin bazı kükürt bileşiklerinin bulut oluşumu için gerekli yoğunlaşma çekirdeği görevi gördüğünü düşünüyor. Özellikle yüksek enlemlerde buzla kaplı alanlardaki karın içinde bu bileşiklerin miktarının diğer bölgelere göre daha yüksek olması bu görüşü destekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu