Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Kurların olumlu etkilediği 30 hisse

Uzmanlar, orta/uzun vadede ulaştırma, telekomünikasyon, demir çelik, havacılık, cam, petrokimya, savunma şirketlerinin ön plana çıkacağını düşünüyor. Bu kapsamda kurlardan olumlu etkilenen 30 hisseye dikkat çekiliyor…

BAYRAM sonrası özellikle döviz piyasasında yaşanan yükseliş trendine rağmen uzmanlar orta ve uzun vade için borsada yatırım yapılacak cazip hisseler bulunduğunu belirtiyor. Dolardaki yükselişe ve borsadaki geri çekilmelere rağmen özellikle sanayi sektörünün BIST-100 endeksinden daha pozitif bir görüntü sergilediğini belirten uzmanlar orta ve uzun vade de ulaştırma, telekomünikasyon, demir çelik, havacılık, cam, petrokimya, savunma. GYO şirketlerinin ön plana çıkacağını düşünüyor. Bu kapsamda ise 30 hisseye dikkat çekiliyor.

Borsada son zamanlarda görülen satış baskısının altında çoğunlukla yurtiçi kaynaklı fiyatlamalar görüldüğünü belirten Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, bu kapsamda borsanm toparlanma aşamasının devam edebilmesi için başta ABD ile yaşanan sorunlar olmak üzere sistematik risk unsurlarında azalmaya ihtiyaç olacağını söylüyor. Eylül ayında açıklanacak olan enflasyon ve cari işlemler dengesi gibi mak-roekonomik verilerimizin yanı sıra yine hükümet tarafından Eylül ayında açıklanacak olan Orta Vadeli Programın da önem arz ettiğine dikkat çekiyor. 13 Eylül’de TCMB tarafından yapılacak olan PPK toplantısının yanı sıra FED ve ECB gibi majör merkez bankalarının Eylül ayı toplantılarının da izlenmesi gerektiğini hatırlatan Kavak, “Küresel olarak ticaret savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi önemli gelişmelerin Türkiye’ye yönelik yansımalarını, bölgesel ilişkilerle birlikte takip edeceğiz. Katar, Rusya. İran ve Çin ile siyasi ve ekonomik anlamda kurulan diyaloğun diğer ülkeler kapsamında genişletilmesi de bu süreçte fiyatlamaları destekleyebilir” diyor.

kur

“YÜKSELİŞ TRENDİ SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Kavak, bu faktörler neticesinde işlerin yolunda gitmesi halinde başta dolar/TL olmak üzere kurlarda da iyileşme görülebileceğini, borsada Mart ayı sonundan bu yana devam eden düşen kanalın kırılması ile yeni bir yükseliş trendi oluşumunun da söz konusu olabileceğini düşünüyor. Endeksin yukarı yönlü ataklarında önemli direnç seviyesi olarak 97 bin 250 ve 100 bin seviyelerini, buraların geçilmesi ile 106 bin 500 seviyesi hedeflenebileceğim tahmin eden Kavak, kötü senaryoda ise 88 bin ve 87 bin 250 seviyelerinin kritik destekler olup, buraların altına inilmesi halinde 2009 yılından gelen yükselen trendi kesen 83 bin 500 seviyesinin gündeme gelebileceğini düşünüyor.

Dolardaki yükselişe ve borsadaki geri çekilmelere rağmen metal ana ve madencilik gibi bazı sektörlerin olumsuz etkilenmediğini hatırlatan Kavak, bu durumu da bölgesel ve küresel pazar avantajlarının değerlendirilmesi ile ihracat odaklı çalışarak yerli üretime yönelik teşviklere bağlıyor.

“SAVUNMA, TURİZM, ULAŞTIRMA”

Orta vadede bu sektörlere ilaveten ulaştırma, telekomünikasyon ve savunma sektörü hisselerinde de talep artışı görülebileceğini düşünen Kavak görüşlerini şöyle özetliyor: “Yeni havaalanının faaliyete girecek olmasından ve turizm sektöründeki canlılıktan ötürü ulaştırma sektörünün operasyonel faaliyetlerinden, yeni teknolojik gelişmeler kaynaklı elektronik vc telekomünikasyon sektörleri de talep görebilir. Gerek hükümet politikaları, gerekse jeopolitik risk artışlarının devamı kaynaklı olarak savunma sanayi de canlılığını koruyacaktır. Yine, ABD’nin ticari yaptırımlarından kaynaklı olarak alternatif bölgelerin işbirliği arayışları nedeniyle de demir çelik sektörünün revaçta kalabileceğini öngörmekteyiz,” Kavak, Kron Telekomünikasyon, Tat Gıda, İskenderun Demir Çelik, Tümosan, THY, Pegasus, Aselsan, Turkcell, Borusan, Ege Endüstri, Netaş, Ereğli, Vestel Elektronik, Kardemir, Türk Telekom ve SASA hisselerini ise bu kapsamda orta ve uzun vadeli alımlar için izlenmeye alınmasını uygun gördüğü şirketler olarak sıralıyor.

“BORSA İSTANBUL’DA HİKAYE UCUZLUK”

Mevcut şartların piyasa tarafından biraz olsun kanıksandığını, yeni fiyatlamalar için ise boyut kazandıracak gelişmelerin gerekli olduğunu düşünen GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Borsa İstanbul’da hikaye ucuzluk” diyor. Uzun vade için borsanın iyi getiri potansiyeli vadettiğini belirterek, getiri arayışındaki küresel yatırımcının küresel endekslerdeki momentumun da arttığı bir ortamda Borsa İstanbul’a uzun vade için ilgi gösterebileceğini söylüyor. Erkan, ana hikayemizin Trump beyanatları ekseninde ABD ile olan siyasi ilişkiler ve Brunson krizi etrafında dönmeye devam ettiğini, bu nedenle teknik faktörlerden çok temel faktörlerin yine ön plana çıkacağını hatırlatıyor. OVP’de ortaya konulacak yol haritası ve piyasanın buna vereceği tepkinin de oldukça önemli bir konu olduğunu kaydeden Erkan, özellikle ekonomi yönetiminin proaktif bir görüntü ortaya koyması ve yapısal reformlara ilişkin bir yol haritası sunmasının olumlu olarak algılanabileceğine dikkat çekiyor. Bu kapsamda endeks için nominal bazda 90 bin-88 bin 500 önemli destek bölgesinin aşağı yönlü kırılmadığını, dolar bazında ise majör desteklere yakın olduğumuzu dile getiren Erkan, “93 bin üzeri kalıcılık kısa vadede alımları destekleyebilir. Trend için 100 bini izlemeye devam edeceğiz” diyor.

Yılbaşından bu yana ve son bir aylık trende bakıldığında özellikle sanayi sektörünün BIST-100 endeksinden daha pozitif bir görüntü sergilediğini belirten Erkan, orta vade beklentileri hakkında ise şunları söylüyor: “Demir çelik sektörünü operasyonel olarak beğeniyoruz. Ayrıca maliyet odaklı fiyat politikası sonraki çeyreklerde de sektöre finansal açıdan olumlu bakmamızı sağlıyor. Güncel trafik verilerindeki olumlu seyir ile birlikte havacılık sektöründe de olumlu tarafta olmaya devam ediyoruz. Cam sektörü döviz pozisyon fazlası ile ön planda olabilir. Operasyonel sonuçları tatmin edici olan petrokimya ve savunma projelerinden pozitif etkilenmesini beklediğimiz savunma sanayiine de bu süreçte pozitif bakıyoruz. Son konut kampanyası ile beraber fiyatların ve kredi faizlerinin düşecek olması kapsamında özellikle portföyünde konut ağırlığı daha fazla olan GYO şirketleri de talebin öne çekilmesinden pozitif etkilenebilir.”

Erkan, Petkim, Ereğli, THY, Tüpraş, Kardemir, Aselsan, Şişecam, Soda Sanayii, TAV Havalimanları, Trakya Cam, Tekfen Holding, Emlak GYO, Akbank, Garanti Bankası, Pegasus, Turkcell, Tofaş, îş Bankası, Anadolu Cam ve Koza Altın hisselerini ise bu kapsamda orta ve uzun vadeli alımlar için izlenmeye alınmasını uygun gördüğü şirketler olarak sıralıyor.

Yusuf KAVAK/Işık FX Araştırma Uzmanı
“Tat Gıda kambiyo kân da yazıyor”

TAT GIDA: Döviz yükümlülüklerinin yaklaşık olarak üç katı döviz varlığı bulunduran şirket, kur riskini bertaraf etmenin yanı sıra kambiyo kârı da yazabilme potansiyeline sahip. Cari yılın ikinci çeyrek fınansal tabloları itibariyle satışlarını önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında artıran şirketin bu kapsamda finansman ve yatırım gelirlerindeki artışla net kârını yüzde 16’nın üzerinde artırdığı görülüyor. Ana faaliyet konularından olan “salça” üretiminde 1977 ton ile geçen yıla göre yüzde 600’ün üzerinde artış sağlayan şirket, güçlü likidite rasyoları ve aktif büyüklüğüyle de dikkat çekmekte. Şirket hisselerinde orta vadeli görünümde yüzde 31 yükselme potansiyeli ile 5 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KRON TELEKOMÜNİKASYON: Son fınansalları itibariyle net satışlarını önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 oranında artıran şirket, net dönem kârını ise yüzde 150 oranında artırmış durumda. 3.41’lik cari oran, 3.32’lik asit-test oranı, 0.24’lük borç/özsermaye oranı ve 0.19’luk kaldıraç oranı gibi rasyoları ile düşük borç-güçlü varlık yapısını yansıtan şirket bu haliyle güven vermekte.

Döviz yükümlülüklerinin yaklaşık olarak 44 misli fazlası döviz varlığı bulunduran şirket, geniş sektörel hizmet yelpazesinin yanı sıra yurtdışı faaliyetleri ile de kur artışlarını avantaja çevirecek bir mali yapıya sahip. Borsada görülen satış baskısından nasibini alan şirket hisselerinde orta vadeli görünümde yüzde 40 yükselme potansiyeli ile 14 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: Ana faaliyet konusu olan demir çelik sektöründe yaşanan küresel ticaret kısıtlamalarına rağmen geniş ürün yelpazesi ve müşteri yapısı ile Türkiye’nin en büyük demir çelik fabrikasına sahip olan şirket, yılda 3 bin metreküp kapasite artışı oluşacağını düşündüğü bir yüksek fırını inşa etmeye karar verdi. İlk aylık faaliyetleri itibariyle varlıklarında yüzde ll’in üzerinde artış olmasına karşın, aynı dönemde yükümlülüklerini yüzde 74 oranında azaltan şirket, net kârını da yüzde 83’ün üzerinde yükseltmiş durumda. Öz sermayesinin yüzde 7’si oranında net döviz artısı olan şirket, bu yönüyle de son aylarda kurlarda yaşanan olumsuzlukların etkisini bertaraf etti.

Bu kapsamda, şirket hisselerinde orta vadeli görünümde yüzde 30’luk yükseliş potansiyeli ile 10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Enver ERKAN / GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araş. Uzmanı
“Petkim’in dolar geliri kur riskini sınırlıyor”

PETKİM: Şirketin dolar cinsinden gelirleri kur riskini sınırlamakta, aynı zamanda şirket TL bazlı satış fiyatlarını da kurlardaki değişimlere göre ayarlamakta, açıkta kalan döviz pozisyonu için de türev araçları kullanmakta. Şirketin ikinci çeyrekte satış gelirleri ve brüt kar marjı beklentilerin bir hayli üzerinde gerçekleşerek iyi bir görüntü sergiledi.

Altı aylık dönemde gelirlerde yüzde 17 oranında artış görülüyor. Net kar da yüzde 26 azalarak 482 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. İkinci çeyrek karı ise 371 milyon TL ile bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 23 üzerinde gerçekleşti ve ilk çeyrekteki zayıf bilanço sonrasında karda ciddi bir toparlanma sağladı. Bu net kar hem piyasa beklentisi olan 208 milyon TL’nin, hem de bizim beklentimiz olan 250 milyon TL’nin üzerinde. Şirketin operasyonel sonuçlarındaki pozitiflik net kar rakamındaki yukarı yönlü sapmada etkili oldu.

Star rafinerisi projesine ilişkin katma değer beklentimiz ise devam etmekte. Söz konusu projenin devreye girmesi şirketin hammadde tedarikini olumlu yönde etkileyecektir. Petkim hisselerinde yüzde 18 yükselme potansiyeli ile 6.70 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞECAM: Şirketin satış gelirinin yarısından fazlası, yurtdışı satışlar ve ihracattan kaynaklanıyor. Şişecam’ın dolar cinsinden fazla ve euro açık pozisyonu var. Türkiye’de inşaat ve konut sektörlerinin yılın ilk çeyreğini hareketli geçirdikten sonra ikinci çeyrekte faaliyetlerinin yavaşladığı görülmekte. 2018’in ilk yarısında da satışlarını ve net karını artıran şirket sürdürülebilir kar artışını devam ettirmekte ve operasyonel olmayan kalemlerinden finansman geliri elde etmekte. Yıl genelinde ana faaliyet alanlarından düz cam (Trakya Cam) yüzde 36, cam ambalaj (Anadolu Cam) yüzde 23, kimyasallar (Soda Sanayii) yüzde 21, cam ev eşyası (Paşabahçe, Denizli Cam] yüzde 17 oranında konsolide satış gelirlerine katkıda bulundu. Bu faaliyet alanlarının tamamında gelirler arttı. Şirketin net karı ilk altı ayda yüzde 93 artış göstererek 1 milyar 569 milyon TL olarak gerçekleşirken, ikinci çeyrek dönemsel karı da 691 milyon TL hem 501 milyon TL olan piyasa beklentisinden, hem de 480 milyon TL olan bizim beklentimizden bir hayli yukarıda gerçekleşti. Şirket karının beklentilerden bu denli pozitif sapmasında “yatırım faaliyetlerinden gelirler” kalemi altındaki fınansal varlık yeniden değerleme karının etkili olduğu görülmekte. Şişecam hisselerinde yüzde 13 yükselme potansiyel ile 6.80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

EREGLİ DEMİR ÇELİK: İhracat pazar dağılımda yüzde 81 pay ile başı çeken Avrupa’daki toparlanma şirket için avantaj olabilir. Özellikle euro/TL kurundaki yükseliş şirketin döviz pozisyonlarına kayda değer şekilde olumlu yansıyacaktır. Aynı zamanda demir cevheri ve çelik fiyatıyla olan yüksek korelasyonu da önemli. Şirketin satış mamulleri ile hammadde maliyet fiyatları arasındaki marjın açılması da kar marjları açısından da olumlu. Fonksiyonel para birimi dolar olan şirket, 2018’in ilk yarısında FAVÖK’ünü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 artırarak 919 milyon dolar olarak açıkladı. Net kar da 630 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ereğli kuvvetli nakit yaratma gücünün de etkisiyle yüksek temettü verimi sunuyor. Ödenen yüksek temettülere rağmen net borcu bulunmamakta. Güçlü operasyonel performansın ciro ve karlılık üzerindeki olumlu etkisi ve artan bilanço değeriyle şirket hisselerini beğeniyoruz.

Ereğli hisselerinde yüzde 14 yükselme potansiyel ile 13 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu