Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Küresel ekonomiye dair büyüme endişeleri artıyor

En kötü geride kaldı

Ocakta yıllık enflasyon yüzde 9.58 ile 20 ayın zirvesine çıktı. Ekonomistler, bundan sonrası için iyimser. Baz etkisiyle bundan sonra düşüş bekleyen uzmanlar, en kötünün geride kalmış olabileceğini söylüyor…

KÜRESEL ekonomiye dair büyüme endişeleri artıyor. Çin ekonomisindeki yavaşlama bir süredir risk yaratıyordu. Son dönemde ise ABD ekonomisiyle ilgili makro veriler zayıf geliyor. Bu aynı zamanda FED’in faiz artırımını ötelemesi anlamına da geliyor. Küresel ekonomiyi destekleyen gelişme ise Avrupa ve Japon merkez bankalarının parasal genişleme yönündeki adımları.

Küresel ekonomi

ABD ekonomisiyle ilgili zayıf veriler içeride TL’ye yarıyor. TL dolar karşısında geçen hafta 2.90 seviyelerine yükselerek değer kazandı. Kurdaki nispi gerilemeye karşın enflasyon görünümünde bozulma dikkat çekiyor. 2016 yılının ilk enflasyon raporunu 26 Ocak’ta açıklayan Merkez Bankası, kamu zamlarının ve asgari ücret artışının yaratacağı baskıya dikkat çekmişti. MB, bu zamların 2016 yılsonu enflasyonunu 0.4 puan yukarı çekeceğini hesaplıyor. 2016 yılı için enflasyon tahminini yüzde 7.5 olarak açıkladı. Geçtiğimiz hafta TÜIK’in açıkladığı ocak enflasyonu Merkez Bankası’nm tahminlerini teyit etti. Keza ocakta TÜFE yüzde 1.82 artarak, yıllık bazda yüzde 9.58 ile 20 ayın zirvesine çıktı. Çekirdek enflasyon da artışa devam etti ve yüzde 9.63 seviyesine yükseldi. Manşet enflasyondaki yükselişte vergi zamları ve ücret artışlarının yanı sıra olumsuz hava koşulları nedeniyle özellikle yaş meyve sebze fiyatlarında yaşanan artışlar belirleyici oldu.

ÇİFT HANE OLMAMASI RAHATLATICI

Ekonomistler enflasyonun 2014 yılı Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye geldiğine dikkat çekerek, yükselişe karşın çift hane olmamasını rahatlatıcı görüyor. Ancak çekirdek enflasyon göstergelerindeki bozulmanın gelecekle ilgili endişe yarattığını da savunuyor. Önümüzdeki 3-4 aylık süreçte baz etkisi nedeniyle düşüş olacağını belirten uzmanlara göre, enflasyonda kısa vadede en kötünün geride kaldığı söylenebilir.

“MB’NİN TAVRI ÖNEMLİ”

Garanti Bankası Başekonomisti Ni-han Ziya Erdem, kısa vadede enflasyonun çift haneye ya-kııı kalabileceğini belirtiyor. Erdem’e göre, hem kötüleşen çekirdek kalemleri, hem de asgari ücretin maliyet ve talep artırıcı etkileri enflasyonu yıl içerisinde yüzde 9-10 civarında tutacak gibi görünüyor.

Vergi ve gıda fiyatları artışlarının yanında enflasyon sepeti içerisindeki çoğu kalemde görülen fiyat artışları, MB’nin enflasyonu ve beklentilerini düzeltmek adına daha sıkı para politikası izlemesi gerektiğine işaret ediyor. Enflasyonun çok yakın zamanda çift hanelere çıkma ihtimali de yüksek. MB’nin bu konuda alacağı tavır piyasa tepkisi için belirleyici olacak.

“SIKI POLİTİKA SÜRECEK”

ING Bank Başekonomisti Muham-med Mercan ise, yıllık enflasyonun yükseliş eğilimim koruyarak 2014 Mart ayından bu yana en yüksek düzeye geldiğine dikkat çekiyor. Mercan’a göre, kurda önemli bir dalgalanma olmadığı takdirde enflasyona yansıması önemli ölçüde azalacak. Ancak ‘asgari ücret artışının yaratacağı baskı nedeniyle yıllık enflasyon yüksek kalacak. Merkez Bankası bu ortamda sıkı likidite uygulamasını sürdürebilir.

“ASGARİ ÜCRETİN ETKİSİ”

Finansbank ekonomisti Gökçe Çiçek, enflasyonun ocakta tepe noktasına ulaştığı konusunda genel bir kam olduğuna dikkat çekiyor. Çiçek’e göre, artık bundan sonra düşüş olacak. Aslında önümüzdeki üç aylık dönemde de belirgin bir baz etkisi var. Bu durum destekleyici olacak. Zamların büyük kısmı yılın ilk ayında gerçekleşti. Buna karşın asgari ücret artışının enflasyon üzerindeki yukarı yönlü etkileri henüz tam olarak görülmedi. Çekirdek enflasyonun momentumuna bakılırsa TL son dönemde iyi performans göster-1 diği için aşağı gelmişti. Bundan sonra kurdan gelecek ekstra bir risk olabilir. Piyasa TL’yi baskılayabilir. Yukarı yönlü riskler var. Görünüm kırılgan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu