Haberler

Konut, yabancılar için yatırım demek

– Türkiye ekonomisine büyük bir girdi sağlamakla birlikte, ekonominin lokomotif sektörlerinden inşaatın da önü açıldı.

– Cari açık için ciddi bir kaynak yaratıldı.

– Türkiye’nin uluslararası pazara açılan bir marka haline gelmesinde rol oynadı.

– Yasa Türkiye’de yaşamak ve yatırım yapmak isteyen birçok yabancı için fırsat oldu.

– Türkiye’ye yatırım yapmak, yabancılara daha cazip geliyor. Orta ve uzun vadede satış rakamlarının büyük oranda artacağı tahmin ediliyor.

– Ege, Akdeniz kıyıları ve özellikle İstanbul için önemli bir kaynak yaratıyor.

– Kentsel dönüşüme de katkısı olacağı düşünülüyor.

Yüzde 100 büyüme

konutMütekabiliyet Yasası çıkmadan önce, satışların yüzde 2-4’ü yabancılara yapılırken, bugün oran yüzde 5-10’a hatta bazı projelerde yüzde 20-30’lara ulaştı. Yasanın Türkiye gayrimenkul sektörüne yılda 5-10 milyar dolar katkısı olacağı tahmin ediliyor. Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel, “Yasayla birlikte yabancıların Türkiyedeki bireysel gayrimenkul yatırımları artıyor. Yıllık 50 milyar dolar olduğu hesaplanan Türkiye gayrimenkul pazarının büyüklüğü, mütekabiliyetin etkisiyle ilk başta 55-60 milyar dolara çıkacak, 5 yılda da 100 milyar dolan bulacak. Bu da sektörün yüzde 100 büyümesi ve istihdama yaklaşık 1,5 milyon kişilik artış sağlaması demek” diyor.

200 milyar dolarlık gelir

2023 yılma kadar 200 milyar dolarlık bir kaynağın sektöre girmesi bekleniyor. Bunun Türkiye ekonomisinde cari açığın hafıfle-tilmesine katkı sağlayacağı bir gerçek. Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, “2013 Ağustos – Kasım dönemi içinde geçen yıla oranla yabancı müşterilerimizin sayısında yüzde 44’lük artış gözlemledik” diyor. Bunun hacim olarak da artacağı görüşünde. Varlıbaş, yasa sonrası özellikle Rusya ve Arap ülkelerinden gelen talepte artış gördüklerini söylüyor.

Satışlar artacak

İstanbul, dünyada ilk beş metropol arasına girme potansiyeline sahip bir kent. Giz High-End Estate Genel Müdürü Özgür Bay-kut bu noktada, “İstanbul’un nüfusu 2007-2012 arasında yüzde 10 arttı. 2020 öngörüsü yüzde 14,4’lük bir artış daha demek. Nüfusun genç olması çok büyük bir avantaj. Buna, teşvik edici yasalar da eklendiğinde lüks konuta ihtiyaç artacak” diyor. Dumanka-ya İnşaat yöneticileri de yasadan umutlu. Öyle ki, yasanın ardından yabancılara yapılan satışlarda yüzde 10’luk bir artış elde edildi. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Uğur Dumankaya, “Türkiye ve özellikle İstanbul, artık dünyanın cazibe merkezlerinden biri. Yasanın çıkması ile Türkiye, uluslararası pazara açılan bir marka haline geliyor. Önümüzdeki 10 yılda lüks konut satışlarında ciddi artışlar olacak” diyor.

YABANCI YATIRIMCILARLA DOĞRUDAN GÖRÜŞÜYORUZ

EMRE ÇAMLIBEL / Soyak Holding CEO’su

Türkiye’deki gayrimenkul şirketleri, mütekabiliyet yasası sonrasında yurtdışında düzenlenen fuarlara çok yoğun ilgi gösteriyorlar. Şirketler, bu fuarlarda hem doğrudan yabancı yatırımcılarla görüşerek mevcut projelerini pazarlıyor.

Soyak Inşaat’ın da Avrupa, Rusya, Ortadoğu pazarlarında yayınlar yapan medya kuruluşları ile işbirlikleri var. Gayrimenkul sektörünün önemli STK’larolan Gyoder, Konutder, inder ve GİSP ile birlikte yürüttükleri yurtdışı iletişim ve fuar çalışmaları bulunuyor.

İNOVATİF SATIŞ YÖNTEMLERİ GÜNDEMİMİZDE

ERDİNÇ VARLIBAŞ / Varyap CEO’su

Mütekabiliyet yasasının kabulüyle birlikte getirilen kolaylıkların ardından yabancı yatırımcı kitlesi genişledi. Varyap açısından baktığımızda, yasadan önce zor koşullara rağmen biz satışlarımızın yüzde 7’sini yabancılara yapmıştık. Varyap Meridian ile hem Türkiye hem dünya gayrimenkul piyasasında sektör standartlarını yükselten, yeni bakış açısı getiren bir proje geliştirdik. Bunun sonucu olarak dünyanın birçok yerinden yatırımcılar Varyap Meridian’dan daire ve ofis satın aldı, satışlarımız büyük oranda arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu