Bayilik Veren Firmalar

Köfte zincirlerinden franchise atağı

Köfte zincirlerinin sayısı, tarihi markaların yanı sıra her geçen gün yeni oyuncuların da eklenmesiyle giderek artıyor. Bu zincirler şimdi franchising yöntemiyle yüzlerce yeni şube açmaya hazırlanıyor. Doğtaş, Tavuk Dünyası gibi farklı sektörlerden de yeni markaların yatırım yaptığı köfte zincirleri, sundukları yüksek kâr marjıyla girişimcilerin yeni gözdesi haline gelmiş bulunuyor.

Türkiye’de son yıllarda geleneksel lezzetlerin hızla büyüdüğünü görüyoruz. Bir zamanlar dükkan girişlerinde yer alan ‘Başka şubemiz yoktur’ ibaresi artık neredeyse tarihe karıştı. Özellikle ‘köfte’ girişimcilerin gözdesi oldu. Türkiye’de 300’e yakın köfte çeşidi bulunuyor. Çoğunda tarifler benzer olsa da lezzet açısından oldukça geniş bir yelpaze söz konusu. Bu çeşitlilik doğal olarak Türkiye’nin çok değerli köfte markalarının ortaya çıkmasına yol açıyor. Meşhur köfte isimlerine baktığımızda, çoğunun ilk ortaya çıktığı yöreden esinlendiğini görüyoruz. Tekirdağ köftesi, İnegöl köftesi, Akçaabat köftesi, Sivas köftesi, Sultanahmet köftesi, Akhisar köftesi gibi…

kofteci

Tarihçesi uzun yıllar öncesine uzanan bu markalar, artık büyümelerini franchise vererek gerçekleştiriyor. Büyüklüğü yaklaşık 20 milyar TL’ye ulaştığı tahmin edilen sektördeki köfte zincirleri franchise vererek ekosisteme her gün yeni girişimciler ekliyor. Türkiye’de bulunan en büyük köfte zinciri markalarının hedeflerini ve franchise koşullarını araştırdık.

96 YILLIK MARKA

Kökleri 1920 yılına uzanan Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Türkiye’nin en eski köfteci markası. Hikaye, dedesiyle hacca gitmek üzere Doğu Türkistan’dan yola çıkan Mehmet Seracettin adlı bir çocuğun, tesadüfen uğradıkları İstanbul’da dedesini kaybedip tek başına kalmasıyla başlıyor. İstanbul’a yerleşmiş birkaç akrabanın yardımıyla ufak tefek işlerde çalışan Mehmet Seracettin, 1920 yılında Sultanahmet’te Divanyolu Caddesi köşesinde kömürlükten bozma bir dükkân açıyor. ‘Turan Kebapçısı’ adıyla hizmet vermeye başlayan dükkan Sultanahmet Köftecisi adını 1970’li yılların sonunda üçüncü nesil Mehmet Tezçakın döneminde aldı.

Mehmet Tezçakın, 20l6’da yurtdışında şubeleşmeye ağırlık vereceklerini söyleyerek, şunları anlatıyor: “Ingiltere’de Manchester, Almanya’da Saarbrücken, Hollanda’da Amsterdam şubelerimiz açılacak.

Halen Bakü’de de üç şubemiz var. Bir şube 150 bin ile 200 bin dolar arasında maliyetle kurulabiliyor. Bir şube için lokasyon ve büyüklüğüne göre aylık 150 bin ile 600 bin TL arasında ciro elde etmek mümkün. 96 yıldır özenle koruduğumuz kalite, lezzet ve sunum geleneğimizi sürdürebilecek niteliklere sahip olan, sistemimize uyum sağlayacak, markaya saygılı ve işini takip eden kişilere franchise veriyoruz.”

AVRUPA’YA FABRİKA KURDU

Köfteci Ramiz’in hikayesi de yurtdışında başlıyor. 20’nci yüzyılın hemen başında Makedonya’nın Pri-lepe şehrinde dünyaya gelen ve annelerini bebek denecek yaşta kaybeden iki erkek kardeş, babaları da Balkan Savaşı’nda esir düşünce, kendilerini büyüten babaanneleriyle birlikte Türkiye’ye göç ettiler. Kurucu Ramiz Taşkınlar ve kardeşi, Akhisar’da çeşitli lokantalarda çalışarak mesleklerini geliştirdiler. Makedonya’da sokak satıcılarının yaptığına benzer bir tür ızgara köfteyi daha da geliştirme fırsatı buldular. 1928 yılında limon sandığından sandalyeleri olan küçük bir dükkânda başlayan Köfteci Ramiz 30 ilde, yeni açılacaklarla birlikte 140 şubede faaliyet gösteriyor.

Almanya Köln’de bir fabrika kuran Köfteci Ramiz, Avrupa’da da bayilikler verecek. Köfteci Ramiz Yönetim Kurulu Başkanı Birol Taşkınlar, “Çok yakında Almanya, Azerbaycan ve Kıbrıs’ta açılacak olan şubelerimizle birlikte, köftemizin lezzetini tüm dünyaya tanıtacağız. Yur-tiçinde 2015 sonuna kadar yaklaşık sekiz şube daha açmayı planlıyoruz. 20l6’da ise ortalama 10 şube açmak hedeflerimiz arasında. Yurtdışında açılacak şubelerimiz ile doğu illerimize ağırlık vermek önceliğimiz olacak” diyor.

İKİ MASAYLA BAŞLADI

1961 yılında inegöl çarşı içinde dört masalı küçük bir dükkanda işe başlayan firma, ilerleyen yıllarda hızla büyüdü. 1975 yılında isminin marka tescilini yaptırdı. Safe Food 22000 belgesini de 2008 yılında aldı. İnegöl Merkez olmak üzere Bursa Güzelyalı, Mustafa Kemalpaşa ve Eskişehir’de şubeleri bulunan şirket, İstanbul ve Ankara’da da şubeler açacak. Franchise giriş bedeli olarak 25 bin dolar talep ediliyor. Toplam yatırım maliyeti 300 bin ile 500 bin TL arasında değişiyor. Bayiler için aylık 120 bin ile 180 bin TL arasında ciro hedefleniyor. Ro-yalty bedeli talep etmeyen firma, yüzde 35-40 arasında kâr marjı sunuyor.

Cemil Usta Akçaabat Köftecisi de Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 1969 yılından bu yana varlığı sürdüren köklü bir köfte markası. Akçaabat’ta işlek bir caddede küçük iki masalı bir lokanta ile bölge halkına hizmet vererek işe başladı. Bugün Trabzon, Samsun, Ankara ve İstanbul’da sekiz restoran ile hizmet veriyor. Ürünleri dondurularak aynı zamanda perakende zincirleriyle Türkiye geneline ulaştırılıyor. Şirketin idari koordinatörü İsmail Hali-loğlu, “Ankara, İstanbul, Eskişehir, Erzurum illerinde fizibilite süreci devam eden 10 yeni restoran için görüşmelerimiz sürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu