Şirket Haberleri

KOBİ’lerden 1 milyar Euro’luk alım yapacak

tugrul gunayTürkiye’den 2012 yılında 310 milyon Euro’yu bulan satın alma gerçekleştiren Siemens’in 2023 hedefi bu rakamı 1 milyar Euro’ya çıkarmak. Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günal, Siemens’in dünya genelinde 33 milyar Euro’ya ulaşan dev satın alma hacminin bir parçası olmanın yollarını anlatıyor.

Türkiye son yıllarda yaptığı atılımla pek çok alanda dünyanın önemli üreticilerinden biri haline geldi. Artık kabına sığmayarak rotayı yurtdışına çeviren çok sayıda KOBİ var. KOBl’ler için yurtdışına açılabilmenin en önemli yollarından biri elbette Türkiye’de faaliyet gösteren global firmalar için üretim yapabilmek. Yaklaşık 157 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Siemens KOBİ’lere yurtdışı kapısının aralanmasında önemli rol oynayan şirketlerden biri. Şirket, Türkiye’deki firmalardan gerçekleştirdiği tedarik miktarını hızla artırıyor. Türkiye’de yaklaşık 2 bin tedarikçiyle çalışan ve 2012 yılında 310 milyon Euro’yu bulan satın alma gerçekleştiren Siemens, 2023 yılında Türkiye’den toplam 1 milyar Euro’luk satın alma yapmayı hedefliyor.

Sağlık, enerji, endüstri ve alt yapı-şehirler olmak üzere dört ana grupta faaliyet gösteren Siemens, Türkiye’den jeneratör, kablo, elektrik panosu, lojistik gibi farklı ihtiyaçlar için alım yapıyor. Alımlar, şirketin cirosu ve ihtiyaca göre gerçekleştiriliyor.

Global zincirde 100 Türk şirketi

Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günal, tedarik stratejisini dört ana başlıkta topluyor. Siemens’in ino-vasyon gücünden faydalanarak tedarikçiler için yeni ürünler tasarlamak, global tedarik zinciri bilgi ağından faydalanarak en iyi malı en uygun fiyata almak, tüm proseslerin operasyonel mükemmellikle hayata geçirilmesi ve alanında en iyi isimlerle çalışmak bu dört ana başlığı oluşturuyor.

Siemens’in tedarikçi ağına katılmanın en önemli avantajlarından biri yurtdışına satış imkanı sunması. Halihazırda dünya genelinde 33 milyar Euro’luk satın alma hacmi bulunan Siemens AG’nin tüm dünya genelinde FPL (Forward Procurement List) adlı global tedarikçi listesinde 5 bine yakın tedarikçi firma bulunuyor. Bu listede Türkiye’den de yaklaşık 100 firma yer alıyor. Siemens’in faaliyet gösterdiği tüm ülkeler tarafından takip edilen bu ağ şirketlerin yurtdışı-na açılmasında önemli bir kapı oluşturuyor.

“Daha fazla pay alabilirsiniz”

Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günal, Türkiye’deki firmaların Siemens’in tedarik zincirinden çok daha fazla pay alabileceğine dikkat çekiyor. Türkiye halen; ekonomilerin büyüme oranı, ihracatın ithalatı karşılama oranı, üniversite öğrenci sayısı, işçi maliyetleri ve verimlilik gibi konularda yapılan analiz sonrasında 50 kadar ülke arasında 7’nci sırada.

Türk firmalarının pek çok avantaja sahip olduğunu söyleyen Günal şöyle devam ediyor: “Türk firmaları Avrupa’nın iş yapma kültürünü çözdü. Ayrıca özellikle Avrupa’ya tedarik konusunda lojistik avantajlar var. Çevreye ve insana saygılı ürünler geliştiren ve gerekli sertifikasyonları sağlayan şirketlerin büyük avantaja sahip olacağını düşünüyorum.”

Siemens Türkiye’deki tedarik zinciri geliştirme hedefi doğrultusunda geçen yıl dünya genelindeki Siemens satın alma yetkilileriyle Türkiye’deki KOBİ’lerin bir toplantıyla biraraya getirdi. Bu toplantılar sonucunda 100 milyon Euro’nun üzerinde bir iş hacmi ortaya çıktı. Önümüzdeki iki yıl içinde bir organizasyona imza atmayı planladıklarını söyleyen Günal, “Bizim politikamız en iyi tedarikçi, en iyi ürün ve en iyi fiyatı sağlamak. Türkiye önemli bir üretici. Yapılan toplantılar da kalite fiyat performansının çok iyi olduğu görülüyor. Bu işbirlikleri sayesinde Siemens’in global rekabetçiliği de artıyor’’ diyor.

Global bir firmayla iş yapmak şirketlere finansal katkı sunduğu kadar farklı avantajlar da sağlıyor. Siemens’in talep ettiği kriterler doğrultusunda tesislerinde iyileştirme yapan firmalar, farklı pazarlarda da daha güçlü olma şansı elde ediyor. Gerek ulusal gerekse uluslararası pazarlarda imajlarını güçlendiren tedarikçi firmalar, Ar-Ge faaliyetlerine de yön vererek gerek istihdam gerekse daha yenilikçi ürünlerin pazara sunulması konusunda avantaj elde ediyor. Zira Siemens birlikte çalıştığı tedarikçi firmalarla ortak Ar-Ge projeleri geliştiriyor. Günal, Siemens’in bilgi birikiminin ve tedarikçi firmaların inovasyon gücünü birleştirerek önemli projelere imza atabildiklerini söylüyor.

Tedarik Zinciri Yönetimi Demeği kuruluyor

Siemens Türkiye’de tedarikçiler arasında bir platform oluşturmak amacıyla Tedarik Zinciri Yönetimi Demeği’ni kurmak için hareket geçti. Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle görüşmelere başladıklarım ve belli bir olgunluğa ulaştıklarını söyleyen Tuğrul Günal, “Derneği kurmak için yedi şirket gerekiyor. Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle görüşmelerimiz olumlu sonuçlandı. Yönetim kurulu kararlan büyük oranda çıktı. Önümüzdeki iki aylık dönemde demeği kuracağız’’ diyor. Demek, tedarik zinciri yönetimi prensiplerinin yaygınlaştırılması, bu alandaki meslek ve bilimin gelişmesine katkıda bulunulması ve tedarik zinciri yönetiminde sürdürülebilirlik prensibi bilincinin oluşturulmasını hedefliyor.

Siemens tedarikçisi olmak için aranan 13 koşul

1. Alanında öncü şirketlerden biri olmalı,

2. İlgili ürünün temin süresi,

3. Sürdürülebilirlik,

4. Fiyat,

5. Yenilikçilik,

6. “Siemens tedarikçilerinin uyması gereken etik kuraUar”ı bir beyan ile tedarikçilerin imza ederek uyacağım bildirmeleri,

7. BAsk değerlendirmesi (Sürdürülebilirlik riski, iş sürekliliği riski) yapılması,

8. Sağlık, Emniyet, Çevre Şartnamesi imzalamaları konusunda beyan ve OSGB

9. Kalite konusunda Yönetim Sistemleri, Belgelemesi /belgelendireceğine dair taahhüt (OHSAS, ISO vs.)

10. Bilgi güvenliği konusunda ek sözleşme imzalamaları,

11. Tedarikçilerin uyması gereken kalite gereklilikleri ek sözleşme imzalamaları,

12. Siemens Genel Satın Alma koşullarının kabulü,

13. Sağlık, emniyet, çevre şartnamesini imzalamaları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu