Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Kısa Vadede Dolar Kuru Yorumları

Ağustos ayı sonunda 7 TLleri zorlayan dolar kuru geçen hafta 5.5 TL’ye kadar geriledi. Analistlere göre kısa vadede dolar kuru önce 5.30 ardından 5 TLleri zorlayabilir. Ancak şimdilik bu seviyelerde kalıcı olması zor görünüyor…

TEMMUZ – Ağustos ayında herkesin yüreğini ağzına getiren ve bir ara serbest piyasada 7 TL’yi kırmayı deneyen dolar kuru irtifa kaybetmeye devam ediyor, özellikle son iki haftadır iyice belirginleşen hareket dikkat çekmeye başladı. Tabii bireysel yatırımcıdan, döviz borcu ve alacağı olan şirketlere kadar şimdi her kesim “Acaba TL değerlenmeye devam edecek mi?” veya diğer bir deyişle “Dolar ve euro kuru düşmeye devam edecek mi?” sorusunu sormaya başladı.

Öncelikle şunu söyleyelim, kurlarda yaşanan son düşüş çok da sürpriz değil. Özellikle Ağustos sonunda ulaşılan seviyeler her kesim tarafından “kurlar aşırı değerlendi” şeklinde yorumlanıyordu. Bugünkü düşüşü ise son günlerde art arda gelen pozitif gelişmeler desteklemiş gibi görünüyor.

Bunlardan en belirgini ve piyasaların tansiyonunu yükselten konu şüphesiz ki ABD’li rahip Brunson’m davası oldu. Uzun süredir Türkiye’nin gündemini meşgul eden ABD’li rahibin ülkesine dönmesi, ABD ile gerginleşen ilişkilerin normalleşme işaretleri vermesi, Merkez Bankası’ndan piyasanın beklentilerinin de üzerinde gelen yüzde 6.25’lik faiz artırımı, Yeni Ekonomi Programnıın piyasalar tarafından olumlu karşılanması, en son Hazine’nin maliyeti yüksek olmasına karşın üç katı talep gelen 2 milyar TL’lik borçlanması kurları aşağı çekti. Art arda gelen pozitif haber ve gelişmelerle geçen hafta dolar kuru 5.50 TL’yi, euro kuru ise 6.30 TL’yi zorlamaya başladı.

Uzmanlar dolar kuru için 5.50 TL’nin, euro kuru içinse önce 6.30 ardından 6.00 TL’nin zor dirençler olduğu görüşünde. Buna karşın yine de kısa vadede dolar kurunun önce 5.30 ardından 5.00 TL’yi zorlaması bekleniyor. Kurlardaki düşüşün süreceğine ilişkin görüşlerin kuvvetlendiği bu günlerde uzmanlara kısa vadeli kur tahminlerini sorduk, işte yanıtlar…

“AĞUSTOS SEVİYESİ ÇOK ABARTILIYDI”

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş’a göre, kurların ağustos, eylül aylarında geldiği yüksek seviyeler çok abartılı. Global likidite koşullarının bozuk olmasına rağmen reel efektif kur endeksinin tarihi en düşük seviyesi olan 61’e kadar gerilediğini hatırlatan Demirtaş’a göre, bu oluşan pozitif havanın etkisiyle önümüzdeki dönemde dolar kuru 5.30’lara kadar gerileyebilecek potansiyelde. Kısa vadede dolar/TL kurunun 5.00-6.35 aralığında dalgalanıp, 2018 yılını 6.35 seviyelerinde kapatabileceğini söyleyen Demirtaş, euro, dolar kur tahminlerini şöyle özetliyor:

“Önümüzdeki 12 aylık dönemde dolar/TL kurunun 5.5-7.0 aralığında hareket etmesi beklenebilir. Dolardaki düşüşün sürmesi için global finansmanın iyileşmesi, Türk bankalarının yurtdışından daha iyi koşullarda borçlanabilmesi, jeopolitik endişelerin ve Türkiye’yi ilgilendiren bölgesel risklerin azalması gibi geçen üç ayda yaşananların tersi gelişmeler olması gerekir. Buna karşın dolar ve euro’nun ne kadar aşağı inebileceğini ve gerilemesi durumunda bu geri çekilmenin ne kadar uzun soluklu olacağını kestirmek oldukça güç. Bunun için Türkiye’de yeniden dengelenmeye olan inancın artması ve yabancı fon akışının yeniden olumluya dönmesi gerekir.

Şu aşamada beklentim, dolar/TL’nin 5.30-5.50 aralığına gerilemesi, euro/TL’nin de 5.75-6.30 seviyelerine doğru kalıcı olarak gerilemesidir. Bu yaşanan ekonomik sarsıntının yerini yeniden dengelenmeye bıraktığını işaret edebilir. Global fon akışının terse dönmesi ve global faiz oranlarının yüksek olması ise ekonomideki iyileşmeyi sınırlayacak genel unsurlar olarak sıralanabilir.”

“SONRAKİ DESTEKLER 5.50-5.30 TL”

Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Abidin Balcı’ya göre dolar, TL karşısında 6 seviyesinin altında satış baskısı yaşamaya devam edecek. Dolar/TL kurunda kâr satışlarına bağlı düşüşün devam ettiğini hatırlatan Balcı, son günlerde TL’deki değer artışına ilişkinse şu değerlendirmelerde bulundu:

“Rahibin serbest bırakılması piyasalar tarafından işaret fişeği gibi değerlendirildi. Türkiye-ABD ilişkilerinde gerilimin düşmesiyle piyasalardaki iyimserlik rüzgarı döviz kurlarına da yansıdı. Aslında döviz kurları iyimserliğin anahtarı oldu demek daha doğru. Bunun yanı sıra Türkiye’nin uluslararası piyasalarda beş yıl vadeli, yüzde 7.5 faizli 2 milyar dolarlık tahvil ihracına gelen 6 milyar dolarlık talep iyimserliğe katkı yaptı. Faiz yüksek olsa da kaynak girişinin sürüyor olması önemli.”

Dolar/TL kuru için 6.00 seviyesi önemli bir gösterge.

Teknik olarak bakıldığında 6.00 seviyesinin altına gelinmesinin önemli bir kırılma olduğunu söyleyen Balcı, dolar/TL’dc destek ve direnç seviyelerine ilişkin şunları söylüyor:

“Hem teknik, hem psikolojik destek olan 6.00 seviyesinin altında düşüş ivme kazandı. Sonraki destek 5.70’dc. Ancak onun da altına salınım gerçekleşince 5.50 daha rahat telaffuz edilmeye başlandı. 5.70’in altında kalınırsa 5.50 ve 5.30 önemli destekler. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 5.84 ve 6.00 direnç noktaları. Tepki alımlannm güç kazanması için 6.00’nın geçilmesi gerekecek. Ancak henüz bu güç görülmüyor. 6.00’nın altında satış baskısı sürebilir.”

“YÜKSELİŞİ İÇ FAKTÖRLER TETİKLEDİ”

Noor CM Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan’a göre, 2018 başından bu yana TL’nin dolar karşısındaki yüzde 50 değer kaybının yüzde 30’u iç faktörlere bağlı gerçekleşti. Yılbaşından bu yana tüm gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinin dolar karşısında ortalama İŞ yüzde 20 civarında değer kaybettiğini hatırlatan Uluhan, “Bizde ise kayıp yüzde 50’yi aştı. Yani dış etki yüzde 20 ise kayıpların kalan kısmı iç faktörlere bağlı gerçekleşti” diyor.

Uluhan, son dönemde yaşanan düşüşün devamı konusunda ise kesin kanaat gösterilmemesi görüşünde. Tüm değişkenlerin lehte olması durumunda daha etkin bir düşüş yaşanabüeceği uyarısında da bulunan Uluhan, kısa vadedeki beklentilerini şöyle özetliyor;

“Benim şahsi kanaatim piyasa ilk etapta 5.50 seviyelerinde dengelenecek ve sonrasında özellikle ekonomik gelişmelere biraz daha odaklanacak. Ancak daha uzun vadede özellikle FED ve diğer Merkez Bankalarının izledikleri sıkılaşma politikalarının yansıması olarak dolara karşı halen gelişmekte olan piyasalarda (EM) kırılganlık olduğunu kabul etmeliyiz. İçerideki siyasi ve ekonomik iyileşmeler TL’nin olası ataklara karşı direncini en azından artıracaktır. Bizim için şu an stabil bir patikada kurun daha öngörülebilir olması en önemlisi. Şimdilik bu noktaya doğru gidiyoruz diyebiliriz. Bu seviyenin de 5.50 ortalamalı kademeler olacağını düşünüyorum. Bu seviye altındaki sarkmaların ise kısa süreli ve en etkin düşüşte 5.20-5.00’ye kadar olması beklenmelidir. Yukarı yönlü ise olası negatif her gelişmede kırılganlığın etkisinde 6 seviyeleri ara ara görülmeye devam edecektir. Ancak yaz aylarında olduğu gibi bir sürecin en azından şu anki tablo kapsamında çok ihtimal dahilinde olacağını düşünmüyorum.”

Buna göre teknik açıdan, dolar/TL’nin ortalama 5.50’lerde çıpalanacağı görüşünde olan Uluhan, “Olası sarkmalarda özellikle 5.20-5.00 kademeleri her durumda piyasayı tutacaktır. Euro/TL’de ise 6.35 seviyelerine kadar ilk etapta düşüş sürecektir. Sonrasında ise bu seviyelerde dengelenmesi muhtemel görünen paritenin 6.00-6.50 bandında bir süre yatay ve stabil kalması beklenebilir” dedi.

“ÖZELLİKLE YÜKSELİŞLER SATIŞ FIRSATI”

Dolar kurunda son yedi günlük işlemlerde yüzde 6.4’lük gerilemeye dikkat çeken İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçmkaya’ya göre, TL’deki güçlenme eğilimi sürüyor.

Gevşemeyi destekleyen çok sayıda ekonomik ve politik gelişme yaşandığına dikkat çeken Yalçınkaya, “Kurun yavaş yavaş aşağı gevşeme eğiliminin sürmesini beklemekle birlikte kısa vadeli işlemlerde düşüşlerin alım fırsatı olmasından daha çok yükselişlerin satış fırsatı olması yönündeki stratejimizi koruyoruz” diyor.

Buna karşın Yalçınkaya, önümüzdeki günlerde fiyatları etkileyecek tarihlere de dikkat çekiyor. Özellikle 25 Ekim toplantısında TCMB’nin faizlerde nasıl bir ayarlamaya gideceği piyasalar açısından çok önemli. Ancak şimdilik piyasa bu durumu fiyatlandırmış değil. Yalçmkaya’ya göre, piyasalar açısından bir diğer önemli tarih ise ABD’nin İran’a yaptırım başlatacağı 4 Kasım. İran ambargosunun yumuşak bir şekilde atlatılması durumunda piyasalardaki iyimserliğin daha da artabileceğini söyleyen Yalçmkaya’ya göre, dolar/TL için kritik seviyeler şöyle:

“Teknik olarak kısa vadede 5.80’e doğru oluşabilecek yükselişler normal karşılanabilir ancak 5.80-5.90 bandının üzerindeki seyirler tekrar teknik görünümün kısa vadeli olarak bozulacağına işaret edebilir. Büyük resimde bu tablo bozulmadığı sürece dolar/TL’de 5.56-5.50 destek bölgesi test edilebilir. Euro/TL’de ise 6.38’e doğru gevşeme eğilimi devam edebilir.”

ESİN ÇETİNEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu