Şirket Haberleri

Kiralamanın cazibesi filo sektörünü büyüttü

2014 Ocak-Eylül döneminde bir önceki yüa göre yüzde 14.1 büyüyen operasyonel filo kiralama sektörünün aktif toplamı 11.7 milyar TL’ye çıktı. 211 bin adetlik araç parkına ulaşan sektörde firmalar 2015 için hedef büyüttü…

filo kiralamaŞİRKETLER, birkaç yıldır otomobil satın alma yerine kiralamaya yöneldi. Operasyonel filo kiralama şirketleri, müşterilerine sundukları hizmetlerle hem şirketlerin yükünü hafifletiyor hem de sermayelerini verimli kullanmalarını sağlıyorlar. Şirketler, yılardır otomobil satın alıyordu. Bu araçları kullanırken sigortasından bakımına, lastiğinden muayenesine kadar birçok teferruatla ilgilenmek zorunda kalan şirketler, bu araçların satılıp yenilerini alırken finans ve zatnan kaybı yaşıyordu. Filo kiralama sektörünün sunduğu avantajlar sayesinde şirketlerin 0 km otomobil satın alma devri artık kapandı.

Türkiye’de son yılların büyüyen sektörlerinden biri olan operasyonel filo kiralama, müşterilerin taleplerini dinleyerek ihtiyaçlarına göre araç belirliyor. Müşterilerine otomobil konusunda danışmanlık da yapan şirketler, kiraya verecekleri aracın sayısını, modelini, motor ve donanım özelliklerini belirledikten sonra sözleşme yapıyor. Bu sözleşmede aracın yılda kat edeceği kilometre, kiralanma süresi ve aylık ödeme tutarıyla para birimi belirleniyor. Müşteri isterse aracı kiralarken finansal kredi desteği de sağlanıyor. Müşteri, aracını teslim alıp kullanırken sadece aylık belirlenen kira tutarını ödüyor. Ödeme fatu-ralandırıldığı için tamamı gider olarak gösterilebiliyor ve yıllık hesap bilançosunda sapma olmuyor.

ZAMANDAN TASARRUF SAĞLIYOR

Aracı kiralayan şirket, zamandan da tasarruf sağlıyor ve ek masraflarla karşılaşmıyor. Aracın, trafik sigortası, kaskosu, muayenesi, periyodik bakımı, vergisi, filo kiralama şirketi tarafından takip ediliyor. Havalar soğuduğunda kış lastiği seçeneği de sunan filo kiralama şirketleri, müşterilerine raporlama hizmeti, ileri sürücülük eğitimi ve araç takip sistemi gibi ek seçenekler de sunuyor. Köprü geçiş kartları da filo kiralama şirketi tarafından sağlanabiliyor. Kesilen trafik cezalarım takip edip müşterilerini bilgilendiren şirketler, olası bir trafik kazasında veya araçların arızalanması halinde yedek araç temin ediyor. Sözleşmelerinin bitmesi ve yenilenmemesi durumunda araçlar ikinci el olarak satışa çıkarılıyor. Teslimat sırasında araçta bir hasar veya eksik parça varsa müşteriye fatura ediliyor.

işte operasyonel filo kiralama şirketlerinin bu avantajları, sektörün büyümesini hızlandırıyor. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) tarafından hazırlanan Operasyonel Kiralama Sektör Raporu 2014 üçüncü çeyrek sonu verilerine göre, Türkiye’de satılan 0 km otomobillerin yüzde 18.3’ü yani 67 bin 57 adedi filolara katıldı ve sektördeki araç sayısı 211 bin 100 adede ulaştı. 2009’da 105 bin adet araçla hizmet veren filo kiralama sektöründe, beş yıl içinde araç sayısı yüzde 110 oranında arttı. Ocak-Eylül 2014 döneminde 4.64 milyar TL yeni araç yatırımı yapan operasyonel filo kiralama sektörünün aktif toplamı 11.7 milyar TL’ye ulaştı. Ocak-Eylül 2014 dönemi, 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 14.1’lik bir büyüme kaydederken müşteri sayısı da 20 bin 670 adetten 31 bin 361’e yükseldi.

KOBİ’LERİN DE TERCİHİ OLDU

2013’ün ilk dokuz ayında müşteri başına düşen araç sayısı 7.4 iken 2014’te 6.6’ya düştü. Bu düşüş aslında küçük ve orta ölçekli şirketlerin de filo kiralama yöntemini seçtiğinin bir göstergesi. Renault, yüzde 26’lık pay ile operasyonel kiralamada en çok tercih edilen marka oldu. Yüzde 18.3’lük payla Volkswagen ikinci sırada yer alırken, Ford 15.1, Fiat 11.5 ve Opel yüzde 6.3’lük payla en çok tercih edilen markalar arasına girdi. Araç parkının yüzde 48.9’u kompakt sınıf yani C segmentinden oluşurken yüzde 32.3’ü ise B segmentinde (küçük sınıfta) bulunuyor. D Segmenti yani orta sınıf ise yüzde 13.1’lik pay elde etti. Filo kiralamada tercih edilen araçların yüzde 92.6’sı dizel, yüzde 63.2’si ise manuel şanzımanlı araçlar oldu.

Türkiye’de otomobil satışlarında önemli bir paya sahip olan filo kiralama sektörü, ödediği vergilerle ülke ekonomisine katkı sağlarken, büyüme hızıyla da artık Avrupa ile rekabet edebilecek konuma geldi. İşte her yıl büyümesini sürdüren operasyonel kiralama sektöründeki firma yöneticilerinin 2014 değerlendirmeleri ve 2015 beklentileri…

Bora KOÇAK / Çelik Motor Genel Müdürü
Hedefimiz 2017’de sektör liderliği

OPERASYONEL kiralama sektörü son yıllarda hızlı büyümesine rağmen, hala birçok Avrupa ülkesine kıyasla küçük bir pazar.

2012’de toplam filodaki araç sayısını 160 bine çıkaran sektör, 2013’ü yaklaşık 200 bin araçla kapattı. 2014’te ise sektörün yüzde 10 civarında büyüyerek yaklaşık 220 bin araç adediyle kapattığını söyleyebiliriz. Bu rakam yılda yaklaşık 75 bin otomobilin kiralama pazarına satıldığını gösteriyor. Otomotiv pazarının 500 bin adetler seviyesinde seyredeceğini öngördüğümüzde, toplam pazarın yaklaşık yüzde 15’inin kiralama sektörünün oluşturduğunu söyleyebiliriz. Batı Avrupa pazarlarında bu oranın yüzde 50’nin üzerinde olduğunu düşünürsek, Türkiye kiralama pazarının daha kat edecek çok yolu var. Türkiye’de kurumsal amaçla kullanılan yaklaşık 2 milyon 500 bin araç olması ve bu rakamın sadece yüzde 10’unu kiralama sektörünün kullanması, sektörün gelişim potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor.

Çelik Motor Filo olarak uzun dönem araç kiralama alanında, hem bireysel hem de kurumsal olarak hizmet veriyoruz. 2014 sonunda 18 bin adetlik araç parkına ulaştık. Kısa bir süre önce logomuzu yeniledik. Sürekli değişen dünyaya paralel olarak dinamik ve esnek çözümler üretme stratejimiz ile 2017 yılında sektör lideri olmayı hedefliyoruz.

Türkiye’de kiralamanın avantajları fazla bilinmiyor. Şirketlere bu faydaları ve kiralama sayesinde elde edecekleri kazançları anlatmaya çalışıyoruz. Şirketler araç satın alırken, araç bedelinin tamamını öder. Kiralamada ise araç alımı için kullanılmayan nakit, şirketin kendi alanıyla ilgili işlere yatırım avantajı sağlar. Böylece şirketlerin öz kaynak ve kredi hacmi daralmaz. Kiralama yapılması durumunda aylık ödemelerin tamamı gider-leştirilerek, vergi yönetimi de yapılabilir. Satın alınan araçlar için periyodik bakım, sigorta, vergi, lastik değişimi ve faturaların muhasebeleştirilmesi gibi konular da bizim tarafımızdan takip edilir. Ayrıca, aracın çalınması, kaza yapması, arızalanması gibi durumlarda ikame araç tahsisi ile iş devamlılığı sağlanır. Tam bir hizmet sektörü haline gelen filo kiralama sistemi, büyük şirketler tarafından tercih edilirken, son birkaç yıldır KOBİ’ler ve küçük esnaf tarafından da benimsenmeye başladı. Önümüzdeki yıllarda da, bu ilginin artarak devam edeceğini düşünüyoruz.

İlkay ERSOY / DRD Filo Kiralama Genel Müdürü
Şirketlerin kurum imajını yükseltiyoruz

TÜRKİYE’DE operasyonel kiralama sektörünün gelişimi ile birlikte, kiralamaya konu olan unsurun araçtan ziyade bir hizmet paketi olduğu konusundaki bilinç hızla artıyor. Şirketler, operasyonel kiralama firmalarının danışmanlığında iş modellerine en uygun araç alternatiflerini seçebiliyor ve satış sonrası süreçlerde etkin ve profesyonel bir hizmet alarak işlerinin sürekliliğini sağlıyor. Sektörümüzün sürekli büyümesi, artık çok uluslu ve büyük yerel şirketlerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelerin de araç filolarını operasyonel kiralama yönetimini tercih ettiğini işaret ediyor.

Operasyonel kiralama sürecinde, aracın mülkiyeti ve taahhüt edilen hizmetlerle ilgili tüm riskler operasyonel kiralama şirketine ait. Döviz kuru, faiz, ikinci el fiyat, tahsilat, hasar/prim, enflasyon ve değişim aracı kullanım süresi gibi riskler operasyonel kiralamada kullanıcı için sorun olmaktan çıkıyor. Araç kiralayan firmalar ise tüm konsantrasyonunu kendi işine vererek daha verimli bir çalışma ortamına sahip oluyor. Operasyonel kiralama endüstrisi birçok sektördeki teşebbüse sermayelerini daha etkin kullanabilme imkanı da sunuyor. Yeni araçlara erişimi kolaylaştırarak bir yandan yeni teknoloji ürünü araçların payının artmasını sağlayan sektör, diğer yandan da firmaların kurum imajını yükseltmesine destek oluyor.

2014 sonu itibarıyla 550 milyon TL seviyesinde bir satış gerçekleştiren DRD, faiz, amortisman ve vergi öncesi karını 147 milyon TL’den 180 milyon TL seviyesine yükseltti. 2014’te 682 milyon TL seviyesinde araç yatırımı gerçekleştirerek, 2014 yılso-nu itibarıyla 20 bin adedi aşkın bir filo büyüklüğüne ulaştı. Firma olarak mevcut yüzde 10 seviyesindeki pazar payımızı istikrarlı bir biçimde sürdürüyoruz. Bizim için hedef, sadece büyüme ve karlılık ile alakalı değil. Hizmet kalitesi, yeni ürün ve süreç geliştirme gibi sayamayacağım kadar çok farklı hedef ve projeler her zaman gündemimizde. Bizim için önemli olan sürdürülebilirliktir. Bunun temelinde de müşterilerimizin memnuniyeti ve sağlam bir mali yapı yatıyor. 2015’te yaklaşık 804 milyon TL’lik bir yatırımla filomuza 11 bin 650 adet araç katmayı hedefliyoruz. Böylece 2010 yılından bu yana filomuza dahil ettiğimiz toplam 48 bin 192 adet yeni araç için yaklaşık 3 milyar TL’lik bir yatırım gerçekleştirmiş olacağız.

H. Kağan DAGTEKİN / Borusan Oto. Premium Kir. Gn. Müdürü
Lüks markalı özel kiralama

UZUN dönem kiralama sektörü, otomotiv sektörüne kıyasla daha hızlı bir büyüme trendi gösterdi ve her yıl yeni otomobil satışları içinden aldığı pay büyüdü. Geçtiğimiz yıl satılan yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 15’i kiralama şirketlerince alındı. Bu yıl yaklaşık 90 bin otomobilin sektörümüz tarafından satın alınmasını bekliyoruz. Sektörün büyük oyuncuları 20 bin adede yaklaşan filo büyüklüklerine ulaştı.

Borusan Otomotiv Premium Kiralama olarak biz ‘Markaya Özel Kiralama’ hizmeti sunuyoruz. Sadece kendi ithal ettiğimiz markalara özel kapalı devre bir kiralama deneyimi yaşatıyoruz. Bünyemizdeki BMW, MINI, Land Rover, Range Rover ve Jaguar markalarına özel hizmet sunuyoruz. 2014’ü tümü kendi seçkin markalarımızdan oluşan yaklaşık 2 bin 500 otomobil ve 300 milyon TL’ye yaklaşan aktif büyüklüğü ile tamamladık. Filomuzun 3 bin adetlere, bilanço büyüklüğümüzün ise asgari 400 milyon TL’lere ulaşacağını öngörüyoruz.

Selami EKİN / Garanti Filo Genel Müdürü
Sektör hızla büyüyecek

2013’TE Türkiye ekonomisinin büyüme hızının beş katı bir performansla, yüzde 22 büyüme kaydeden sektör, 2014’te Türkiye ekonomisinin ve otomotiv sektörünün üzerinde bir büyüme kaydetti. KOBİ’ler, ticari ve kurumsal firmalara kıyasla çok daha düşük sermayelere sahipler. Bu açıdan filo kiralama, KOBl’lere önemli avantajlar sağlıyor. Filo kiralama hizmetinin, herhangi bir peşinat ödemesi veya satın alım bedelleri ile ilgili toplu nakit çıkışı gerektirmemesi en önemli kolaylıklarından biri.

TOKKDER’in verilerine göre, Garanti Filo, en çok tercih edilen ilk 10 firma arasında yer aldı. Sektörün penetrasyonu, Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında hala düşük seviyelerde. Sektörün ciddi bir büyüme potansiyeli var. Önümüzdeki yıllarda hızla büyümeye devam edecektir. Filo kiralama sektörünün 2015’te de yüzde 15 civarında büyümesini bekliyoruz. Garanti Filo’nun 2015 hedefi sektörün üzerinde büyümek.

İnan EKİCİ / Avis S Budget Türkiye Genel Müdür Yardımcısı
2015’te yeni araç yatırımımızı yüzde 30 artıracağız

HEM günlük kiralama hem de operasyonel kiralama pazarının büyüme potansiyeli yüksek. Bu anlamda sektörün hizmet kalitesinin de büyüme hızına car Rentai paralel gelişim göstermesi önemli. Örneğin havalimanlarındaki koşulların ve kiralama firmalarının vereceği hizmet sürecini kolaylaştıracak şekilde planlanması ve iyileştirilmesi, verdiğimiz hizmet kalitesini de artıracaktır. 2014 sonunda uzun ve kısa dönem araç kiralama pazarı toplam 240 bin adede ve yaklaşık 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı. Pazar her yıl yüzde 15 civarında büyüyor.

Dolayısıyla 2015’te toplam pazarın 275 bin adet, aktif büyüklüğünün de 14 milyar TL olacağını öngörüyoruz. Avis ve Budget, 2014’te pazarın üzerinde büyüdü, 2015’te de aynı oranda büyümeyi hedefliyoruz. Yeni araç yatırımımızı 2015’te yüzde 30 artıracağız. Operasyonel kiralama tarafında 2014’te 20 bin 800 adede ulaştık. 2015’i yüzde 20 büyüme ile 24 bin 500 adetlik araç ile kapatmayı hedefliyoruz. 2015 sonunda Avis, Budget ve Zipcar markaları ile günlük ve operasyonel kiralama tarafında toplamda 39 bin araç parkı ile sektörün en büyüğü olmaya devam edeceğiz. Yeni ofis yatırımlarımız 2015’te de devam edecek. Yurtdışı yatırımlarımıza yenilerini eklemek için yakın coğrafyalardaki arayışımız sürüyor.

Türkay OKTAY / LeasePlan Genel Müdürü
Müşteri sayısı yüzde 40 arttı

TÜRKİYE’DE şirketlerin toplam araç parkının 2 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bu ölçekte değerlendirildiğinde operasyonel kiralamanın kurumsal araç parkı içinde ulaşması gereken önemli bir potansiyel var. Gelişmiş ülkelerin araç sahipliğinde operasyonel kiralama oranı yüzde 50’lere yaklaşmış durumda, dolayısıyla Türkiye’de sektörün potansiyeli oldukça yüksek.

LeasePlan olarak 2014’te yüzde 37 oranında bir büyüme ile 14 bin 300 kontratlı araca ulaştık. Her kanalda müşteri kazandığımız oldukça dengeli ve sağlıklı bir büyüme yakaladık. Sektörün 2014’ü 210 bin adetlik kontratlanmış araç ile kapatmasını bekliyoruz. 2015’te bu rakamın 230 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz. Sektörde araç parkı yıllık yüzde 10’lar seviyesinde artarken, müşteri sayısı ise neredeyse yüzde 40 artıyor.

Ali Kemal ULUER / Fleetcorp Türkiye Ticari Direktörü
Sadece fiyata bakmayın

OPERASYONEL Kiralama Sektör Raporu 2014 üçüncü çeyrek yılı sonuçlarına göre, sektör 11.7 milyar TL aktif ve 221 bin araçlık park büyüklüğüne ulaştı. Fleetcorp ise 17 bin adedi aşan araç filosu ile 2 bin 400’den fazla yerel ve çokuluslu firmaya operasyonel filo kiralama hizmeti sunarak sektörde yüzde 8’lik bir pay elde etti.

İlk kez filo kiralama hizmetinden faydalanacak şirketler, iş ortaklarını seçerken birçok etkeni göz önünde bulundurmalı. Yalnızca kiralama fiyatım göz önüne alarak karar vermek, firmaları önümüzdeki dönemlerde beklenmedik maliyetlerle karşı karşıya getirebilir. Karşılaşabilecekleri sürpriz bedelleri en aza indirmek amacıyla kiralama ücretine dahil edilen hizmet kalemlerinin sözleşme aşamasında netleştirilmesi ve analiz edilmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu