İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Kinoa Yetiştirmek Çok Kazançlı Tarım Ürünü

Çok kazançlı tarım ürünü Kinoa. And Dağları’nın tahılı kinoa Anadolu iklimine uygun alternatif bir ürün. Dört yıldır ithal edilip lüks restoran mönülerinde yer alıyor.

Kinoa bitkisi yetiştiriciliği, kinoa yetiştirmek çok kazandırıyor

Girişimci bir çiftçi Adana’da üretmeye başladı. Tarlada kilosu 10 TL. Dekarda 5 bin TL kazanç bırakıyor.

SON yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde trend olan kinoa (quinoa) bitkisi Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başladı. Anavatanı oldukça soğuk ve yüksek platolara sahip Güney Amerika’nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesi olan kinoa, ağırlıklı olarak Kolombiya, Arjantin, Peru, Bolivya, Şili ve Ekvador’da yetiştiriliyor. Kinoanm ilk olarak 5 bin yıl kadar önce İnkalar tarafından tarımsal besin ürünü olarak yetiştirildiği tahmin ediliyor.

kazançlı tarım ürünü
Kinoa

Buğday ile pirince alternatif bir besin kaynağı olarak öne çıkan kinoa, zengin protein değerlerine sahip. ABD’de “NASA yemeği” olarak da ün yapan ürün son birkaç yıldır dünyanın da gündeminde. Uluslararası Tarım Örgütü (FAO) iklimi müsait bölgelerde çiftçilerin bu ürüne yönelmelerini tavsiye ederken, Birleşmiş Milletler (BM) geçen yılı “Dünya Kinoa Yılı” ilan etti. Biz de bu önemli bitki nin Türkiye’de şansı olup olmadığını araştırdık. Sonuçlar gelecekte Türkiye’nin yepyeni bir endüstriyel ürünle tanışacağını gösteriyor. Bu arada dünyanın en ünlü doktoru Prof. Mehmet Öz sağlıklı beslenme önerilerinde Kinoa’yı mutlaka öneriyor. Tüketilmesini tavsiye ediyor.

VEJETARYENLERİN YENİ TERCİHİ

Kinoanın Türkiye’ye ilk ithalatı dört yıl önce yapılmış. Ambalajlı ürün olarak market raflarında da yerini almaya başladı. Ayrica markalı restoran zincirleri ile beş yıldızlı otellerin dünya mutfaklarında kinoalı yemekler hazırlanıyor. Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin (protein yapıtaşı) tamamını içeren tek bitkisel gıda olan kinoanm baskın bir tadı olmadığı için birçok farklı tatlı ve tuzlu yemek yapımına uygunluk gösteriyor. Pişirilmesi oldukça kolay ve pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor. Amerika’da un formu bisküvi ve kek karışımlarında kullanılıyor. Kısacası buğdayın kullanıldığı bir çok alan kinoa için de uygun. Ürünü en çok protein yapısı nedeniyle vejetaryenler ve sağlıklı beslenmeye dikkat edenler tercih ediyor.

ERKEN EKEN KAZANIR

Kinoadan hektar başına 3-4 ton ürün elde ediliyor. Tohumları beyaz, sarı, kırmızı, mor, kahverengi ya da siyah olabilen kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zorlu çevre koşullarına kolaylıkla uyum sağlamasıyla tanınıyor. Son yıllarda uluslararası pazarda ürünün fiyatı kilogram başına 1.5 dolara ulaşmış durumda.

Türkiye’de ise henüz yeni olduğu için tarlada 10 TL’den satmak mümkün. Perakende satış rakamı ise 46 TL’ye kadar ulaşıyor. Hal böyle olunca çiftçiler için kazançlı bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Bu ürünü erken eken çiftçilerin kazançlı çıkacağını söylemek için kahin olmak gerekmiyor.

Peki bu bitki Türkiye’de yetişebilir mi? Yaptığımız araştırmada bunun mümkün olduğunu gördük. Adanalı müteahhit Hüseyin Ateşok, iki yıldır beş dekar alanda deneme üretimi yapmış.

Sonuçlar iyi çıkınca bu yıl 100 dekar alanda ekim yapmaya karar vermiş. Ateşoğlu, tohum da yetiştirdiklerini belirterek, yeni ekim alanlarının oluşmaya başladığını söylüyor. Ateşok, şu değerlendirmeyi yapıyor:

ADANA’DA YETİŞTİRİLMEYE BAŞLANDI

“Kinoa ABD’de çok talep görüyor. NASA astronotlarının yiyeceği olarak ün yapmış durumda. Türkiye’de de yetiştirilmesinin mümkün olduğunu herkese gösterdik. Geliştirdiğimiz tohumları Antalya, Mersin, Zonguldak, Konya, Kırşehir, Yozgat ve Niğde’de çiftçilere verdik. Şimdi onlar da deneme üretimi yapacak. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer konuyla yakından ilgileniyor.

Kırşehir Tohum Yetiştiricileri Birliği Başkanı Dağıstan Karahasanoğlu ile görüşüyoruz. 100 dekarlık alan diyoruz ama bunu bin dekara çıkarabiliriz. Şu anda çok karlı bir iş. Dekarda 500-700 kilogram ürün elde ediliyor. Çiftçilere bu ürünü ekmelerini tavsiye ediyorum. Elimizde çok fazla tohum yok ama elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Özellikle buğdaya uygun bölgeleri kinoa ile ilgilenebilir.”

Hüseyin Ateşok’un verdiği bilgiye göre, Marmara Üniversitesi’nden uzmanlar kinoa üretimini yerinde görmeye gelecekmiş. Numuneler alıp, Türkiye ile Amerika’daki üretimlerin besin değerlerini karşılaştıracaklarmış. Ateşok, “Üniversitenin yapacağı çalışma bizim için de önemli. Sonuçları biz de merakla bekleyeceğiz” diyor.

İlginizi çekebilir: Erik Yetiştiriciliği ve Erik Üreticiliği Kazandırıyor

DÖRT YILDIR İTHAL EDİYOR

İstanbul merkezli Bora Tarım Ürünleri, dört yıldır kinoa ithal ediyor. İthal ettiği ürünleri Dimyat Kuinoa markasıyla piyasaya veriyor. Ürün Migros ve Macro Center’larda satılıyor. Bora Tarım Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Darga, kinoayı Peru’dan ithal ettiklerini söylüyor. Darga, “Adana, Samsun, Balıkesir’de deneme üretimleri yapıldığını duydum. Anavatanıyla aynı kalitede olur mu bilemiyorum. Zaman gösterecek” diyor. İthal ettikleri ürünleri genelde vejetaryenlerin tercih ettiğini belirten Darga, zincir restoran ve beş yıldızlı otellerin de müşterileri arasında olduğunu belirtiyor.

Darga, kinoaları geniş kitlelere duyurabilmek için bir etkinlik hazırlıkları olduğunu söylüyor. İstanbul’da merkezi bir yerde ünlü aşçılarla tanıtım günleri yapmayı planlıyorlar. Henüz net tarih belirlenmemiş ama muhtemelen nisan ayının ilk haftasında “Kinoa Tanıtım Günleri” adlı bir etkinlik gerçekleştirilecek. Murat Darga, kinoayı kendi evlerinde de tükettiklerini belirterek, “Haşlayıp birçok yemeğin içine atıyoruz. Pilav gibi de tüketilebilir. Tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde un, bisküvi, makarna ve ekmeği yapılıyor. Biz keklerin içine de koyuyoruz” diyor.

1’e 10 kazandırıyor

Kinoanın ekimi, buğday ile aynı özellikleri taşıyor. Ekim-kasım aylarında toprağa tohumlar bırakılıyor. Kırmızı, beyaz, siyah renkleri mevcut. Haziran, temmuz gibi de hasadı yapılıyor. Tohumun kilosu 500 TL. Çok su isteyen bir bitki değil. Bir dekarın ekim maliyeti 500 TL’yi geçmezken, 500-700 kilo verim elde ediliyor. Tarlada 10 TL’ye satılıyor. Bu hesaplamayla dekar başına 5 bin TL gelir elde edebilirsiniz. Bir dekar alanda bu kadar para kazandıran başka bir ürün şu aşamada yok. Şu anda üretim yok denecek kadar az olduğu için ürün çok değerli. Uluslararası piyasalarda ise ürünün fiyatı 1.5 dolar seviyesinde. Bu nedenle erken eken kazanacak. Şu aşamada müthiş karlı bir iş.

Nur DEMİROK / Girişim Uzmanı
Anadolu iklimine uygun bir bitki

Kinoanın gübre ve su problemi yok. En yüksek verimi rakımı bin ile 4 bin metre arasındaki yaylalık kıraç arazilerde veriyor. Dağ yamaçlarında ve ovalarda verim değişmiyor. Bu bitki her türlü toprağa uyum sağlamasıyla ünlü. Kinoa makineli tarıma son derece uygun. “Kırmızı süpürgeotu” görünümündeki kinoanın bulgur tanesi büyüklüğünde olan ve opak boncuk tanelerini andıran tohumları ya doğrudan ya da öğütülerek kullanılıyor. Kinoa başta Konya Ovası olmak üzere Torosların kuzeye bakan sarp yamaçlarında ve Doğu Anadolu’nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek bir bitki.

İDRİZ ÇOKAL

206 Yorum

  1. Merhabaları bizim arazilerimiz Antalya Elmalı bölgesinde batı Akdeniz yani biz denemelik 30 dekar kadar ekmek istiyoruz ama satış pazarı nasıl alımlar nasıl onu merak ediyoruz onunla ilgili bilgi verirseniz bizde ekmeyi düşünüyoruz daha doğrusu denedeikten sonra bütün arazilerimize yaymak istiyoruz en kısa zamanda dönerseniz sevinirim ben şuanda amerikadayım watsaptan ulaşabilirseniz sevinirim 05423505181

  2. Slm doğuanadolu bölgesine uyumlu kinoa tohumu almak istiyorum yardımcı olabilicek arkadaşlar bu numaradan bana ulaşırlarsa sevinirim şimdiden tşk 05312972789

  3. s.a arkadaşlar türkiyenin bütün illerinin rakımlarına göre tohumlarımiz vardır sattığımız tohumlarımizin mahsulünu sözleşme yaparak sizden geri alıyoruz çiftçilerimiz hiçbir şekilde mağdur olmazlar genel bilgi için 05360603337

  4. s.a arkadaşlar güneydoğu bölgesine uyumlu 2017 kinoa tohumu satışlarmz başlamıştır …kg 120 tl dir çimlenme oranı yüzde 90 dır ekiminde ve sair herşeyinde yardmcı olunur tl 0536 060 33 37…

  5. KİNOA tohumu mevcuttur Ekim bilgisii verilir yer YOZGAT EKTİM GÖRDÜM HATASINI DOĞRUSUNU,2018 YILINDA ekmek isteyene tohum ve ekim bilgisi verilir sistem göründüğü gibi değil tel:0551 447 46 69
    internet: https://www.facebook.com/kinoa66

  6. Bunun hasadini nasıl yapıyoruz bizim buralarda araziler engebeli olduğu için döver biçer giremiyor eski usul patozlarla hasat etme imkanımız varmi lutfen bilgi verin

  7. Peki satışı nasil oluyor kimler aliyor bu tohumu

  8. S.A ARKADASLAR 2017 YILI KİNOA EKİMİ YAPCAK ARKADAŞLAR KENDİMİN EKİP YETİŞTİRDİGİ (ATLAS CİNSİ) % 90 ÇİMLENME GARANTİLİ İÇERİSİNDE KESİNLİKLE OT TOHUMU BULUNMAYAN 120 GÜNDE HASAT EDEBİLECEGİNİZ KİNOA TOHUMU MEVCUTTUR KG 100 TL DİR EKİMİNDE VE YETİŞTİRİLMESİNDE YARDIMCI OLUNUR BİZZAT EKİM YERİNE GİDEREK EKİMİ KONUSUNDA BİLGİ VERİLİR İRT= 0538 696 77 60

  9. Arkadaslar iyi günler iyi calısmalar ege bölgesine uyumlu ve bizimde güzel bir verim aldımız mental kinoa tohumumuz tarım il müdürlügü dogrultusunda devam etmektedir ilgili arkadaslara yardımcı olurz 05531315374

  10. Afyonkarahisar da ekim yapacak arkadaslar var yaklasik 30 dagar.Alım garantili, tohum ve ekimi icin bilgi verecek kurumlar ulassin arazi cok genis koye gelip bi toplanti yaparak daha da fazlalasir tlf 05382516071

  11. Sozlesmeli kinoa ekimi yapacak çiftçilerimiz bilgi için whatsapp 0 531 764 43 35

  12. slm ben yozgat kinoa tohumu bende var gecen yıl aldım ektim bu yıl iki gün önce hasat ettim şuan serili ve eleme işlemi yapılacak ekerken faazla hata yaptım tüm hatalları gördük hiç birsey yazdıgı gibi göründüğü gibi değil ekim cok hassas gecen yıl tohumun kg sunu 250 tl ye aldım tohum ceeşidi gercekten 200 ü aşkın hepsi aynı diyenlere inanmayın iki ceşit aldım birisi boylu birisi kısa bu bitlki boy attıkca başak ve dene veriyor ve benzeer cok şey var https://www.facebook.com/turoglu facebook adresimm bu bilgi ve tohum isteyenler için tel ve faceden ulasa bilirsiniz 5514474669 TURGAY TUROĞLU HİÇ BİRSEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL

  13. ARKADAŞLAR TOHUM ALIRKEN LÜTFEN DİKKAT EDİN PİYASA ÇOK BOZUK PARANIZ ÇOPE GİTMESİN TOHUMUN KG 500 TL DEN ALİPTA TARLASİ YEMYEŞİL KALAN KISIR TOHUM SATAN VATANDAŞLAR VAR MİLLETE YAZIK ÇÖPTEN SÜPÜRÜLMÜYOR PARA GEÇEN YIL TÜRKİYE GENELİNDE 33 TARLADAN VERİM ALINAMADI SEBEBİ KISIR TOHUM 500 TL YE SATTIKLARI TOHUM AMAN DİKKAT

  14. S.A ARKADASLAR 2017 YILI KİNOA EKİMİ YAPCAK ARKADAŞLAR KENDİMİN EKİP YETİŞTİRDİGİ (ATLAS CİNSİ) % 90 ÇİMLENME GARANTİLİ İÇERİSİNDE KESİNLİKLE OT TOHUMU BULUNMAYAN 120 GÜNDE HASAT EDEBİLECEGİNİZ KİNOA TOHUMU MEVCUTTUR KG 100 TL DİR EKİMİNDE VE YETİŞTİRİLMESİNDE YARDIMCI OLUNUR BİZZAT EKİM YERİNE GİDEREK EKİMİ KONUSUNDA BİLGİ VERİLİR İRT= 0538 696 77 60

  15. slm ben yozgat kinoa tohumu bende var gecen yıl aldım ektim bu yıl iki gün önce hasat ettim şuan serili ve eleme işlemi yapılacak ekerken faazla hata yaptım tüm hatalları gördük hiç birsey yazdıgı gibi göründüğü gibi değil ekim cok hassas gecen yıl tohumun kg sunu 250 tl ye aldım tohum ceeşidi gercekten 200 ü aşkın hepsi aynı diyenlere inanmayın iki ceşit aldım birisi boylu birisi kısa bu bitlki boy attıkca başak ve dene veriyor ve benzeer cok şey var https://www.facebook.com/turoglu facebook adresimm bu bilgi ve tohum isteyenler için tel ve faceden ulasa bilirsiniz 551 447 46 69 TURGAY TUROĞLU tohum fiyatı 100 tl

  16. HİLMİ SAGLAM ZİRAAT YUK MUH. ( TEL : 0544 404 89 98)

    1. NESİL SERTİFİKALI (Labaratuar ortamlarında olusturulan anaç tohum )

    İZİNLİ ÜRETİM SERTİFİKALI (Verim yukseklık potansiyeli en fazla olan )

    TOHUMLARIMIZ ”BASİT TOHUMCULUK SERTİFİKALI ”

    TOHUMLARIMIZ BİRİNCİ SINIF HIBRİT TOHUMDUR

    TOHUMLARIN İÇERİSİNDE DOLLEME AMAÇLİ DOGADA DAHI BULUNMASI EN ZOR OLAN %10
    ORANINDA SİRKEN TOHUMU BULUNMAKTADIR

    SİRKEN TOHUMU 100 KILODA 10 KILO OLARAK PAKETLENMIŞ SEKILDE URETİCİYE SUNULUR

    TOHUMLARIMIZ ISLAH/ SATIŞ LİSANSINA SAHİPTİR

    2016 YILI İÇERİSİNDE ELDE EDİLEN URUNLERİMİZ ”SAĞLIKLI GLUTENSIZ VE SUPER BESİN OLARAK
    NİTELENDİRİLEN ÜRÜNDÜR

    TURKIYENIN BES BOLGESİNDE DENENMİŞ VERİM ORTALAMALARI ALINMIŞ VE UYUM SAGLAMASI TEST
    EDİLMİŞ OZEL İTHALAT TOHUMLARDIR

    TOHUMUN TURU ANACIN TURU CAPRAZLAMA YILI TARİHLERLE BELİRTİLMİŞ
    KAÇ GUNDE HASATA GELECEĞİ HESAPLANMIŞ OZEL TOHUMLAR HALKA SUNULMAKTADIR

    URUNLERİMİZ KULLANACAGIMIZ GUBRELEMELERDEN TAM VERİM ALACAK SEKILDE CAPRAZLANMASIYLA BİRLİKTE
    ”SAPONİN” KALINLIĞI TAM BASARI GOSTEREN URUNLERDİR

    * ASİT/ALKALI MIKTARI . ORGANIK MADDE MIKTARI . NPK YANI (AZOT) P (FOSFOR) K (POTASYUM) MIKTARI
    TOPRAĞIN İŞ BAĞI KIREÇ KALSIYUM SODYUM MAGNEZYUM EC MICROMHOS ORANI TUZLULUK ORANI pH ORANLARI
    TEST EDILEREK BOLGE BOLGE ANALIZLERİ YAPILMISTIR

    TOHUMLARIMIZ BIYOGUVENLİK GENEL ANLAMIYLA BIYOTEKNOLOJİ İLE İNCELENMİŞ İNSAN SAĞLIĞI VE
    ÇEVREYE ZARAR VERMEYEN TOHUMLARDIR

    *ASIR SOĞUKLARA VE SIFIRIN ALTINDAKİ SICAKLIKLARA, DON OLAYLARINA KARŞI EN DAYANIKLI
    * ÇİMLENME SURESİ OLARAK 5 GUN GIBI KISA BIR SUREYA SAHİP
    * EN İRİ TANELİ
    * SİLİNDİRİK YAPILI
    * EN İNCE SAPONİNLİ
    * ZARARLI CANLILARDAN VE İLAÇ KALINTISINDAN TAMAMEN AYRILAN SAF YAPILI
    * VE FABRİKADA EN KOLAY İŞLENEBİLEN TOHUM ÇESİTİDİR

    ELİNİZDEKİ URUNLER DEGERİNDE ALINIR FATURALI SEKILDE ODEMELERİMİZ AYNI ANDA YAPILIR
    İSTERSENİZ NAKİT
    İSTERSENIZ HESABINIZA AKTARILIR
    TUM İŞLEMLERİMİZ YASAL GUVENCE ALTINDADIR

    SATISTAKI TOHUMLARIMIZ KARSILIGINDA SÖZLEŞME YAPILIR PERYODIK BAKIMLARI TAKİP EDİLİR EKİLEN ÜRÜNDEKİ
    HERHANGİ BİR SORUNDA ARAZİYE KADAR GİDİLİP UCRETSİZ TOPRAK TAHLİLİ YAPILIP EKSİKLER TARAFIMIZCA KARŞILANIR

    KINOA
    PIONEER (MISIR)
    LG (MISIR)
    DEKALP (MISIR)

    TOHUMLARIYLA YENI BİR BİLNÇLİ ÇİFTCİ PLATFORMU OLUŞTURMAKTAYIZ
    SATIŞ VE SATIŞ SONRAKİ DESTEĞİMİZLE TÜM TOPRAĞA GÖNÜL VERMİŞ İNSANLARI DESTEKLİYORUZ

    İLETİŞİM : 0544 404 89 98

  17. Sivas Gölova da yetiştirmek istiyorum.Arazi sıkıntısı yok.Hiç bir bilgim yok.Nasıl yardımcı olabilirsiniz.

  18. her türlü kinoa alımı yapılır.. ekim için her bölgeye uygun tohum geri alım sözleşmesiyle satılır tlfon:05302620180

  19. Son 100 kg kinoa tohumu kaldi ilgilenen arkadaslara yardimci olabilirim
    05459369527

  20. Ben zirrat mühendisi HARUN KORKMAZ elimde 400 dönüm arazi bulunmakta farklı ürünler yetiştiriyor pazar sıkıntısı olmayan ürünler yanı kinoa hakında bilgim vardı pazar sıkıntısı olur diye pek düşünmedim geçen arkadaşlar bir bak dediler … Eğer alim garantisi veriyor musunuz sözleşmeli bir şekilde alim garantisi veiriseniz eğer sizin istediğiniz kadar ekim yapalirim arazi sıkıntı değil

  21. HER TÜRLÜ KİNOA ALINIR..SERTİFİKLI TOHUMLAR SATILIR..0530 262 01 80

    KLASİK HUBUBAT (BUĞDAY) MİBZERİ İLE EKİM YÖNTEMİ:

    Bu yöntemde kinoa tohumları gübre ile karıştırılarak mibzerin gübre bölmesine konulmalıdır ve ekipmanın dönüme (1000 m2) 800 – 2500 gram kadar tohum gelecek şekilde ayarları yapılmalıdır. Bu ekim yönteminde sıra arası mesafe klasik mibzerde 14 cm dir. Bu yöntemle ekim yapıldığında yabancı ot çıkışı önemli oranda engellenmektedir. Bitki ekim derinliği 1-2 cm’dir. Ekim derinliği iyi ayarlanmalı tohum taneleri küçük olduğundan derin ekimlerde çimlenme sonrası çıkış süresi gecikmekte ya da derinde düşen tohumlarda çıkış sağlanamamaktadır.

    Bu ekim yönteminde birim alana daha fazla bitki sayısı elde edilmektedir. Bu yüzden başaklar orta boyda verim kıraç arazilerde 400 kg/da kadar çıkabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu