Pazarlama Reklam

Kim demiş gazeteler öldü diye?

Darbe girişimi manşetlere damga vururken, iç sayfalar ve arka kapaklar kınama ilanlarıyla doldu taştı. Hain darbe girişimi günlük gazetelerin sanılanın aksine ölmediğini bir kez daha ortaya koydu…

ÜLKEMİZ ne yazık ki önceki hafta hain bir saldırıyla karşı karşıya kaldı. Türkiye demokrasisinin belki de en zorlu sınavı olarak tarihe geçen bu dönem haliyle tüm gündeme damgasını vurdu. Öyle ki sosyal medyadan televizyonlara, yazılı basından radyo programlarına geçen hafta iletişimde tek bir başlık yer aldı. Üstelik duruş ya da ideolojisi ne olursa olsun, tüm bu iletişim mecraları bu kez tek yürek olmayı tercih etti ve sağduyu ile birlik çağrısı yapmayı ihmal etmedi.

SANİYEDE 34 TWEET

İş dünyası ve siyasetçilerin yaptıkları açıklamalara göre, dünya üzerinde halk tarafından durdurulmuş ve püskürtülmüş ilk darbe girişimi bu. Bu sonucun elde edilmesinde ise başrolde olan taraflardan birinin basın olduğunu söylemek mümkün. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer hükümet yetkililerini canlı yayında ekrana bağlayan televizyon kanalları, adeta bu kalkışmaya ilk darbeyi vuranlar oldu.

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi Twitter’da da rekor kırarken, sosyal ağların önemini de bir kez daha ortaya koydu. Twitter kullanıcılarının darbe girişimi ile ilgili paylaşımları, normal bir güne göre o gece yarısı 35 kat artarken, dört saatte toplam 495 bin tweet atıldı. Bu rakam saniyede 34 tweet’e denk geliyor. En çok kullanılan hashtagler ise ‘#NoCoupInTurkey’, ‘#Darbeye-Hayır’, ‘#sokaktayız’, ‘#DarbecilerîcinidamGeriGelsin’, ‘#15Temmuz’ oldu. Bu sayede meydanların daha hızlı dolduğunu sanırım kimse inkar edemez.

tank halk

KONUYLA İLGİLİ 77 BİN HABER

Televizyon ve sosyal medyanın başarısını küçük görmüyoruz; ancak yine de gündemi sarsan darbe girişimi yazılı basının, özellikle de günlük gazetelerin sanıldığı gibi ölmediğini, aksine yükseldiğini çok net bir biçimde ortaya koydu.

Öyle ki medya takip firması Ajans Press’in çalışmasına göre, 15-24 Temmuz tarihleri arasın-
da, konu hakkında tam 77 bin 271 haber yapıldı. Son yıllarda Türkiye’nin gündemini belirleyen diğer olayların yansımalarına bakıldığında, kalkışmanın medyada yarattığı etki net olarak anlaşılıyor. Öyle ki; tüm dünyada terör eylemleriyle gündem oluşturan IŞİD hakkında 2016’nm ilk altı ayında toplam 25 bin 30 haber yapıldı.

2013 yılında medyada büyük yankı uyandıran 17-25 Aralık operasyon süreci 23 bin 577 haberle konuşulurken, 1999 yılında tüm Türkiye’yi yasa boğan 17 Ağustos depremi hakkında 18 bin 238 haber yapılmıştı.

Dahası reklam pastasında son yıllarda gücünü kaybettiği iddia edilen günlük gazetelerin ilan bakımından adeta şaha kalktığını söylemek mümkün. Televizyon veya online mecralar yerine darbeyi kınamak ve karşı çıkmak için şirketlerin ilk adresi günlük gazeteler oldu. Tam sayfa şirket ilanlarla gazeteler doldu taştı. Kamuoyundan gelen talepler üzerine hazırlanan demokrasi eklerinde de durum değişmedi. Şirketlerin direkt tavırlarını ortaya koyduğu ve özel sektöre de birlik çağrılarının yapıldığı bu ilanların bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyoruz. Reklamların miktarı ise kısa sürede rakamsal olarak ortaya çıkacaktır.

YURTDIŞINDA DARBE KARŞITI İLANLAR

Bu arada hemen ekleyelim; kurum ve şirketlerin darbe karşıtı ilanları ulusal basınla da sınırlı kalmadı. Özellikle yurtdışmda oluşan bazı yanlış algıların önüne geçmek ve doğru mesajları tüm dünyaya haykırmak isteyen kuramların dünyanın en çok takip edilen günlük gazetelerde ilanlarına da şahit oluyoruz.

Bu konudaki ilk adım TÜSİAD’dan geldi. Darbe girişiminin ardından uluslararası kamuoyunu Türkiye ile ilgili doğru yönlendirebilmek ve Türkiye algısını güçlendirmek amacıyla TÜSÎAD, ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin gazetelerinde “Türkiye’de Demokratik Anayasal Düzeni Korumak” başlıklı bir ilan yayınladı. Financial Times, Le Monde, Washington Post ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetelerinde yayınlanan ilanlarda, darbe girişimine karşı Türk halkının, siyasi partilerin ve tüm kuramların demokrasiye sahip çıkma iradesinin önemi vurgulandı.

Aynı konuda bir diğer örnek de, gayrimenkul sektörünün önemli firmalarından Neften geldi. Nef, ülkemizde 15 Temmuz gecesi yaşananları, önce The New York Times’ta, ardından USA Today ile ABD ve tüm Avrupa’da eşzamanlı olarak Financial Times gazetelerine verdiği demokrasi ilanları ile dünyaya anlattı.

Bu güzel örneklerin sayısının artacağı kanısındayım. Özellikle şirketlerin aktif oldukları ülkelerin en çok takip edilen mecralarında benzer ilan çalışmalarının ülkemize yönelik olumsuz haberlerin önüne geçilmesinde etkili olacağı düşüncesindeyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu