Haberler

Kermeslerin sayısı arttıkça artıyor

İhtiyaç sahiplerine yardım amacıyla düzenlenen kermeslerin sayısı arttıkça artıyor. Bu etkinlik için bir dizi prosedüre uymak şart. Gereken izinler alınırsa elde edilen gelirden vergi alınmıyor…

SON yılların moda yardımlaşma yöntemlerinden biri olarak “kermesler” öne çıkıyor. Hem alışverişin, hem de hayır işinin birlikte yapıldığı bu organizasyonlar gönüllü çalışanların ürettikleri el emeği ürünlerle gerçekleştiriliyor. Her köşe başında halkın adını ilk defa duyduğu vakıflar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları (STK), açtıkları çadırlarda ürünlerini tüketicilere sunuyor.

Kermeslerin asıl amacı, gelir sağlamak vc yardım toplamak. Okullar, vakıflar, dernekler, kurumlar, belediyeler, spor kulüpleri ve STK’ların sıkça düzenlediği yardım kermesleri, yıl içerisinde pek çok kez yapılıyor. Elde edilen gelirin çoğu ise öğrencilerin ihtiyaçları, kültür merkezleri ve okul inşaatı gibi projelere harcanıyor.

Peki, herkes kermes düzenleyebilir mi derseniz, hayır düzenleyemez. Kermes düzenlemek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İzin alındıktan sonra usulüne göre yapılması halinde gelir vergisi şartı bulunmuyor.

“OMURİLİK FELÇLİLER ÜRETİYOR”

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin (TOFD) düzenlediği kermeslerin sayısı her yıl değişiyor. Okullar, STKlar vc çeşitli kurumlarm düzenlediği kermeslere davet edilen TOFD, kamu yararına hizmet veren kuruluş olduğu için stant parası ödemiyor. “Kermesten elde edilen gelir, düzenli olarak sürdürdüğümüz projelerimizde kullanılıyor” diyen Dernek Başkanı Ramazan Baş, kermes düzenlenirken yapılan harcamalar ve projeleri hakkında şu bilgileri veriyor:

“Giderler, toplumsal dayanışma halinde bağışlarla ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerle karşılanıyor. 2009’da kurulan TOFD Hüsnü Ayık Özel Bakım Merkezi, ağır bakıma muhtaç, ekonomik ve sosyal yoksunluk içindeki omurilik felçlilerine hizmet sunuyor. 22 kişinin kaldığı merkezde verilen tüm hizmetler ücretsiz veriliyor. Bir diğer projemiz ise akülü sandalye girişimimiz. 2005’ten bugüne yürütmüş olduğumuz akülü tekerlekli sandalye kampanyası, tüm vatandaşların katılımıyla devam ediyor.” Derneğin katıldığı kermeslerde satılan ürünler TOFD’ın tekstil ve takı tasarım atölyesinde omurilik felçlileri olan bireyler tarafından üretiliyor. Kermese katılmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerek. Kurulacak standın herkes tarafından görülebilir ve ziyaret edilebilir olması gerektiğini söyleyen Baş, engelli bireyin etkinliğe katılması halinde uygun ortam ve aracın tahsis edilerek ayarlanması gerektiğinin altını çiziyor.

“MAKBUZ KARŞILIĞI SATIYORUZ”

Yakamoz Derneği, yılda iki kez Anneler Günü ve yılbaşında geleneksel olarak kermes düzenliyor. Kermeste her markanın ve tasarımcının standı yer alıyor. “İlk adımda marka ya da tasarımcıya bağış yapmaları karşılığında kermeste yer alma imkanı sağlıyoruz” diyen Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Yılmaz, etkinlik günü davetlilere makbuz karşılığı giriş ücreti keserek gelir elde ettiklerini söylüyor. Kermes hakkında ise şunları söylüyor: “Elde edilen tüm gelir, çocukların her türlü eğitim ihtiyaçı için kullanılıyor. Yıllık burs giderlerini karşıladığımız öğrencilerimiz mevcut. Odaklandığımız konu, her çocuğun eşit eğitim hakkı için emek vermek ve gelirimizi buna göre dağıtmak.” Yakamoz Derneği kermes düzenlerken, ulaşımın kolay olduğu ve avantajlı noktaları tercih ediyor. Yılmaz, kermeslerin Dernekler Müdürlüğü, Kaymakamlık ve Valiliğin belirlediği kurallar çerçevesinde yapıldığını söylüyor.

“STANT FİYATI 6 BİN TL+KDV”

ÇABA Derneği, yılda bir kez Mayıs ayında kermes düzenliyor. Etkinlikten elde edilen gelir derneğin o dönemki projesi için bağışlanıyor. “Bu yıl gerçekleştirdiğimiz kermesten elde edilen geliri Elazığ’da yapımı devam eden 16 derslikli ÇABA İlkokulu inşaatına aktardık” diyen Demek Başkanı Özlem Zehebi, kermes hakkında şunları söylüyor:

“Kermesimizi Four Seasons Hotel Bosphorus’da gerçekleştiriyoruz. Katılımcıların kermese katıldıkları iki gün için ödedikleri stant fiyatı 6 bin TL+KDV. Etkinliğe Türkiye’nin önde gelen markalarının yoğun katılımı oluyor. Satışlardan derneğimiz herhangi bir kar almıyor. Sadece markalardan stant ve kermes girişlerinde aldığımız ücret derneğe aktarılıyor. Avrıca kermeste derneğin ürünlerini de satışa sunarak gelir elde ediyoruz.”

İzin belgesiz yapılamıyor

  • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazı yazılarak, kermesin lokasyonu, nelerin satılacağı ve düzenleyen kişilerin kimlik bilgilerinin ibraz edilmesi gerekiyor.
  • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü üst yazı ile Kaymakamlığa başvuruda bulunuyor.
  • Kaymakamlık izin verirse makbuzlar bastırılarak, kermes yetki belgesi veriliyor.
  • Ek olarak kermesin yapılacağı bölgedeki Emniyet Müdürlüğü’ne de bilgi veriliyor.

Fatma TÜRK / İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı [İHH] Kadın Kolları İstanbul Koordinatörü

“Ürünlerimizin yüzde 90’ı el emeği”

İlkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez kermes yapıyoruz. Buralarda satılan ürünlerin yüzde 90’j gönüllülerimizin atölyelerimizde ürettikleri el emeği ürünler. Diğer ürünlerde bağış olarak geliyor. Açık alanlarda yaptığımız kermesler için ilgili kurumların izin dilekçesiyle başvuru yapıyoruz. Özel kapalı alanlarla ilgili kermeslerde ücret ödemesi yapabiliyoruz. Kermes faaliyetlerimizi, Asya’dan Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Balkanlar’a kadar 135 ülkede gerçekleştiriyoruz.

Bunu, afetlere, mağduriyetlere, zulümlere ve yoksulluğa köklü çözüm geliştirmek amacıyla ortaya konulan projelere destek olarak yapıyoruz. 2018 döneminde Nepal’in başkenti Katmandu’da büyük bir kültür merkezi inşa edeceğiz.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu