Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Kendisi küçük, etkisi büyük icatlar

İnovasyon, sadece büyük ve önemli icatlardan ibaret olmamalı. Kendisi küçük ama etkisi büyük icatlar hayatı çok kolaylaştırabiliyor…

İNOVASYON konusunda örnekler verirken, haliyle en etkileyici, en dikkat çekici olanları paylaşıyoruz. Bugün bir değişiklik yapalım ve kendisi küçük, etkisi büyük bazı inovatif icatlara bakalım.

îlk örneğimiz açma halkası… Bugün bütün kutu içeceklerde kullanılan açma halkası, Ermal Fraze adında bir takım tezgahı operatörünün bir gün pikniğe gitmesi ve birasını araba tamponuyla açmak zorunda kalmasının ürünü. Fraze’nin aklına, o gün teneke kutuya yapışık bir kaldıraç kolu yapmak geliyor. 1963’te bunun patentini de alıyor. Bundan iki yıl sonra Omar Brown ve Don Peters, bunu bir parmağın girebileceği halka haline getiriyor. İşte bu üç adam sayesinde bugün içecek kutuları kolayca açılıyor.

açma halkası

İkinci örnek, bugün adeta alışverişin simgesi haline gelmiş olan alışveriş arabaları… Market alışverişi denilince aklımıza ilk gelen bu ürünün muci-di Sylvan Goldman adında Oklohamalı bir süpermarket yöneticisi. Aslında sistemi çok basit; Goldman 1936 yılında ekstra büyük sepetlerin altına tekerlek takıverince alışveriş arabasını icat ediyor. Karşılığında da satışlarını ikiye katlıyor ve literatüre adını yazdırıyor.

Bir yazı insanı olarak çok sevdiğim inovasyon örneklerinden biri de ataç…

Dijitalleşme sayesinde kağıtla olan ilişkimiz azalsa da hala bir sürü şeyin çıktısını almak, tasniflemek ve saklamak durumundayız. Yani hiç kimse ataç için miadını tamamlamış bir icat diyemez. Bu mini minicik buluşun sahibi Johann Vaaler. Gerçi aynı tarihlerde birkaç yerde birden bulunmuş bir icat ama 1899’da Vaaler, iğne yerine kağıtları birbirine tutturacak bu aracın patentini alarak, kırtasiye sektörüne önemli bir katkıda bulunuyor.

Bunlar sadece birkaç küçük örnek. İnovasyonu, sadece çok büyük ve çok önemli bir icat, bir buluş olarak algıladığımızda küçük değişiklik ve yenilikleri ihmal edip, onların taşıdığı büyük potansiyeli göremeyebiliriz. Oysa tarih bunun böyle olmadığını anlatan benzer örneklerle dolu. Belki de inovatif olmak için amansızca çabalamak yerine, hayatı nasıl kolay-laştırabiliriz sorusuna yanıt aramak, içimizdeki inovatif ve kreatif gücü ortaya çıkaracak. Öyleyse bu yazıyı Cem Yılmaz’ın meşhur repliğini kendimize uyarlayarak bitirelim, inovasyon içimizde…

İNOVATİF Güneş enerjisi ile ısıtan mont

Güneş enerjisinden yararlanılan ilk giysi değil ama Thermal Tech’in yeni montu dikkat çekici bir ürün. Üzerinde kablo, şarj ya da pil gibi ekstra bir cihaz olmadan güneş enerjisi ile giyeni *•¥ ‘W®’ ,sltan bu montun, püf noktası

paslanmaz çeliğin ipliğe dönüştüğü hafif bir malzemeden üretilmiş olması. Destek sitesi Indiegogo üzerinden bir yandan bağış toplayan diğer yandan 139 dolara satışa sunulan mont, sportif şıklıktan da taviz vermiyor.

KREATİF Senegal semt pazarlarına PA6 imzası

Bu haftanın kreatif haberi PAB Mimarlık’tan. Pınar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yıldırım’ın kurucusu olduğu PAB, Afrika’daki yaşam alışkanlıklarını değiştirecek bir projeyi üstlenmiş ve Senegal’in 13 farklı kentinde daha düzenli, güvenli, hijyenik

ve yasal semt pazarlan kurmak için kolları sıvamış. Çizimlerden gördüğümüz kadarıyla Senegalliler, avlu ve sokak düzenine sahip kreatif bir ticaret ortamına kavuşacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu