Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Kendi Kendine Dolan Şişe

Gündemden düşmeyen küresel ısınma ile birlikte artık her damla su daha da kıymetli. Suya sahip olanlar, onu daha verimli kullanmanın yolunu ararken bir de temiz suya ulaşma şansına sahip olamayanlar var. Yıllık 1,3 cm yağışın düştüğü Namib Çölü’nde yaşayan endemik bir böcek (Stenocaragracilipes) atmosferdeki nemi toplama konusunda araştırmacılara esin kaynağı oldu.

Namib Çölü’nde yağış nadir olmasına rağmen sise çok daha sık rastlanıyor. Sis olduğunda bu böcek kum tepelerinin üzerine tırmanıyor. Başını rüzgâra çevirerek kabuğunu açıyor. Kabuğun üzerinde nano büyüklükte, tepeciklere benzer yapılar var. Bu yapıların üst tarafı su moleküllerini kendine çekerken (hidrofilik) yan tarafları suyu itiyor (hidrofobik). Bu tepeciklerin atmosferden yakaladığı nem 15-20 mikron çapında damlacıklar haline geliyor.

Stenocaragracilipes

Bu büyüklüğe ulaşan damlacıklar-nano yapıların üstünde duramayıp böceğin ağzına doğru süzülüyor. Bu sayede böcek su ihtiyacını gideriyor.

İki biyolog, bir organik kimyacı ve bir makine mühendisinden oluşan ABD kökenli NBD Nano adlı şirket, bu böceklerin kabuklarının yapısını yüksek kalitede kopyalamayı başararak havadaki nemi yakalayan bir şişe tasarladı. Şirket tasarımlarını bir prototipe dönüştürmek için fon arayışında. NBD Nano şişenin iklim şartlarına bağlı olarak saatte yarım litre ile 3 litre arasında su toplayabileceğini iddia ediyor. Fakat şişenin Namib Çölü gibi, nem oranı çok düşük bölgelerde su toplayabilmesi için kat edilmesi gereken çok yol var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu