Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Kazanç ve Satışını Artıran 19 Hisse

Analistler jeopolitik risklerin artığı bir dönemde panik satışlardan uzak durulmasını öneriyor. Bu dönemde fiyat /kazanç oranı düşük, öz sermayesi, karı ve satışları artan hisselere uzun vadeli yatırım öneriliyor…

BORSA İstanbul 2016 Aralık’ta başladığı yukarı yönlü trend içerisinde 2017’yi yükselişle tamamlarken, 2018’in hemen başında (29 Ocak) 121.531 puanla zirve seviyesini gördü. Ancak bu tarihten itibaren BIST-100 üzerinde görülen satış baskısının etkisi ile geçtiğimiz hafta endeks 106 bin 604 puana kadar geriledi.

Uzun vadeli trendler de fiyatın belirli dönemlerde düzeltmeler yapması olağan ve sağlıklı olarak kabul edilirken, endeksteki son durumun bir ayı piyasası başlangıcı olabileceği de tartışılmakta. Ancak analistler özellikle jeopolitik risklerin artığı bir dönemde alternatif piyasalarda gerçekleşen yükselişlerle panik satışlardan uzak durulması konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Bu noktada fiyat /kazanç (F/K) oranı düşük, öz sermayesi, karı ve satışları artan, en çok para girişi olan hisseler arasından uzun vadeli seçim yapılabileceğini söylüyor. Bu kapsamda da 19 hisseye dikkat çekiliyor.

“SATIŞI VE KÂRİ ARTMALI”

Ahlatcı Yatırım, Yatırım Uzmanı Emrah Parlan, mevcut koşullarda yatırımcıların önümüzdeki süreçte daha temkinli hareket ederek satışlarla kârlılığını belirgin şekilde artırmış hisselere odaklanmalarını tavsiye ediyor. Şirketlerin nihai hedeflerinin, kar etmek ve bu doğrultuda satışlarını büyütmek olduğunu hatırlatan Parlan, “Hisse senedi yatırımı özünde şirketin karma ortak olmaktır. Bu kapsamda yatırımcıların satışları ile karlılığı artan şirketlere odaklanması, işlerin ters gittiği dönemlerde önem arz eder. Bu gibi şirketlerin, eğer borçluluk oranı yüksek değilse, endeksteki düşüşlere sınırlı tepki vermesi, risk iştahının arttığı iyi havalarda ise endeksin üzerinde yükseliş kaydetmesi beklenir. Tek seferlik kar artışlarının şirkete faydası sınırlı olacaktır; karlılığın devamlı ve artıyor olması önemlidir” dedi.

Şirketlerin satışlarını ve karlılığını arttırması ile birlikte öz sermayesini yükseltmesinin, başarılı bir şirket yönetiminin göstergesi olarak kabul edileceğini de ifade eden Parlan, yatırımcıların aldıkları riske karşılık, enflasyon veya mevduat faizinin üzerinde getiri beklediğini hatırlatıyor. Öz sermayesini artırmayı başaran şirketlerin uzun vadede daha fazla yatırım yapabileceği ve risk almadan daha fazla büyüyebileceğine de dikkat çekerek, bu nedenle öz sermayedeki artışların istikrarlı bir şirket faaliyeti için gerekli olduğunu söylüyor.

Aynı şekilde endeksteki mevcut görünüm ve aşağı yönlü potansiyelin güçlendiği son dönemde, para girişi olan hisselerin de söz konusu özelliklere sahip hisseler olabileceği ihtimalinin de altını çiziyor.

Parlan, bu kapsamda Ege Endüstri, Tüpraş, Petkim, Ereğli, Soda Sanayii, Erbosan, Good Year, Borusan Yatırım, Borusan Mannesman ve Aksa Akrilik hisselerine orta ve uzun vade için alım öneriyor.

“F/K TEK GÖSTERGE OLMAMALI”

F/K oranının şirket hakkında önemli bir ipucu verdiğini fakat sadece F/K oranı düşük diye bir hisse senedine yatırım yapılamayacağını belirten Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, “F/K oranı, şirketin her bir hissesi için hisse senedi fiyatı ile kazancını karşılaştırmaktadır. Genel olarak bu oranın yüksek oluşu hisse fiyatının pahalı, düşük olması ise hisse fiyatının ucuz kalmış olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilir. Ancak F/K oranı kazanç bir anda yükseldiği için düşebilir. Kazanç artışının kaynağı bu noktada önem kazanır. Bir defaya mahsus gelirlerle artan karlar F/K’yı saptıracağından biraz daha detaylı inceleme gerektirir” diyor.

Öte yandan sektördeki diğer şirketlerin F/K ortalamasının da bir gösterge olarak izlenmesi gerektiğini söyleyen Kaya, şirketin F/K oram içinde bulunduğu sektörden daha düşük ise bunun şirket için pozitif bir durum olduğunu hatırlatıyor. Borsanm genelindeki F/K’nın da piyasa genelini görmek için izlenmesi gerektiğini hatırlatarak 10 Nisan itibariyle BIST-100 Endeksindeki hisselerin genel ortalama F/K’sının 9.35 olduğunun altını çiziyor.

19 hisse 1 19 hisse 2

“BORÇSUZ ŞİRKETLER SEÇİLMELİ”

Türk özel sektöründe finansman sorununa da dikkat çeken Kaya, özellikle yatırım yaparken alman döviz cinsi kredilerin daha ödenmeden TL karşılığının yükselmesi, hem yatırımın karlılığını azaltmakta hem de şirketin karlılığını vurmakta diyor. Yılbaşından beri 3.80’den 4.15’e yükselen dolar ve paralelinde diğer kurlardaki hareketinin 2018 şirket karlılıklarında farklı etkilere yol açacağını belirterek, “Ayrıca faizlerdeki artışlar da şirketleri zora sokmakta. Borsadaki yaklaşık 60 şirketin 1 yıllık FAVÖK’üniin borçlarının 1 yıllık faizinin altında olduğunu tespit ettik. Yani daha borcun faizini bile ödeyecek kar üretemiyor bu şirketler.

Bu yüzden devir borçsuz ve borcunu azaltan şirketlerin devri. Yeni satın almalar ve birleşmeler bu şirketleri daha da büyütecektir.

Öte yandan şirketlerin ana kaynağı öz kaynakları. Her yıl enflasyon oranı kadar artmazsa reel olarak o yatırımdan zarar edilmiş olur. Bu yüzden öz kaynaktaki her ciddi artış, ortaklar için güzel bir gelişme. Tek seferlik öz kaynak artışına yol açan gelişmeler şirkete toparlanma imkanı sağlarken devamlılık arz eden artışlar güveni sağlar” yorumunu yapıyor.

Kaya bu kapsamda Akbank, Aksa Ak-rilik, Doğtaş Kelebek, Kartonsan, Migros, Netaş, Odaş Elektrik, Sabancı Holding, Vakıflar Bankası ve Doğuş Otomotiv hisselerine orta ve uzun vade için alım öneriyor.

Yunus KAYA / Alnus Yatırım Araştırma Müdürü
“Doğuş kur artışlarını iyi yönetiyor”

DOĞUŞ OTOMOTİV: Gruptaki yeniden yapılanmadan avantaj sağlayabilir. 400 milyon dolar piyasa değerine sahip Doğuş Otomotiv’in yüzde 85’i son dönemde kredi yapılandırması ile gündeme gelen Doğuş grubuna ait. Doğuş Otomotiv’in Volkswagen’in Türkiye’de tek ithalatçısı olmasıyla markalarının pazar payı 1993’de yüzde 0.5 iken, 2016’da yüzde 20.6’ya kadar yükselmiş ancak 2017’de yüzde 18.9 olmuştur. 2017’de yüzde 22 yükselen euro/TL nedeniyle artan fiyatlar ve pazarın genel dinamikleri bunda etkili oldu. Ancak şirket kur artışlarını iyi yönetiyor. Brüt kar marjının geçmiş yıllar seviyesinde kalması bunu gösteriyor. 2018’de pazardaki ve kendi pazar payındaki daralmaya hazırlıklı olan şirket, operasyonel verimliliğini de güçlendirme çalışmaları yapıyor. Tüvtürk anlaşmasına göre de imtiyaz hakkı 2018’den itibaren yüzde 20’ye çıkacak. 31 Mayıs’ı geçmemek üzere hisse başına da 65 kuruş brüt temettü ödeyecek. Şirket hisselerinde yüzde 25 yükselme potansiyeli ile 9.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve ‘al önerisi veriyoruz.

ODAŞ ELEKTRİK: Şirket hisselerinin potansiyeli Çan Santrali’nin katkısı ile daha iyi olacak. 2010’da kurulan firma, 140 MW Şanlıurfa doğalgaz santralinin yanı sıra Çanakkale’de yerli kömürle çalışacak 340 MW santral, Karadeniz’de HES’ler ve Antimuan ile altın madenciliğine yönelerek büyük bir şirket haline gelmek için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bir sorun var: Yatırımlar nedeniyle net borcu 1 milyar TL’ye ulaştı. Çan Santrali’nin önümüzdeki günlerde ticari satışa başlamasıyla 2018’de FAVÖK’de 2017’ye göre dört kat artış bekleniyor. Bu da borç yükünün azalmasına yol açacaktır. 200 milyon dolar piyasa değerine sahip Odaş Elektrik hisselerinde yüzde 36 yükselme potansiyeli ile 8.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve ‘al önerisi veriyoruz.

Emrah PARLAN / Ahlatcı Yatırım, Yatırım Uzmanı
“Borusan’da beklentimiz olumlu”

BORUSAN YATIRIM: Şirket bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 46.79, net karını ise yüzde 47.45 oranında BORUSAN artırdı. 2016 başından beri de güçlü bir ivme yakaladığı görülüyor. 2018 beklentimiz ise bu performansın devam edeceği yönünde. F/K oranı 18.44 ile diğer sektörlere göre yüksek gözükebilir. Ancak geçtiğimiz yılın aynı döneminde F/K oranının 32.95 ve şu anda sektörün ortalama F/K oranının 56.68 olduğu göz ardı edilmemeli.

Bu noktada Borusan Yatırım hisseleri için yaptığımız değerlemelerle birlikte şirket hisselerinde yüzde 25 yükseliş potansiyeli ile 48 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

AKSA AKRİLİK: Şirket bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 29.38, net karını ise yüzde 57.35 oranında artırdı. Türkiye’nin katma değerli ürün üretme ve ihracatı artırma stratejik hedefleri kapsamında Modakrilik Elyaf Polimeri yatırımının stratejik ürün yatırımları kapsamına alınması ve yatırım teşvik belgesinin onaylanması önemli. Ayrıca akrilik elyaf için yeni kullanım alanları ve yeni ürün geliştirme çalışmaları içerisinde olması şirket hisseleri için pozitif beklenti yaratıyor. Şirketin karlarındaki artış, F/K oranının 9.73 ile son dönemdeki ortalaması ve sektör ortalamasının aşağısına gelmesine neden oluyor. Bu kapsamda yaptığımız değerlemelere göre şirket hisselerinde yüzde 29 civarında yükselme potansiyeli ile 20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İdil Taraklı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu