Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Karbondioksit Fotosentezde Çift Taraflı Oynuyor

îsveç Umeâ Üniversitesinden araştırmacılar, karbondioksitin iyonik formu olan bikarbonat iyonunun (HC03~) fotosentez esnasında suyun H, ve 02 ye parçalanmasında düzenleyici işleve sahip olduğunu keşfetti.

Yani karbondioksit sadece şekere dönüşmekle kalmıyor.

Karbondioksit Fotosentez

İlkokul yıllarından beri fotosentez esnasında karbondioksitten besin elde edildiğini biliriz. Çok azımızın bildiği başka bir şey ise karbondioksidin fotosentez sürecinde elektron taşıma hızını ve böylelikle oksijen üretim hızını etkilediğidir.

Bu sonuç 1931 yılında Nobel Ödülü kazanan Otto Warburg ve çalışma arkadaşı Krippdahl tarafından ilk kez 1958de yayımlandı.

Bu ikili o zaman bitkilerin ürettiği oksijenin kaynağının karbondioksit olduğunu söylemiş ancak bu fikrin doğru olmadığı, atmosfere salınan oksijenin kaynağının su olduğu yıllar sonra anlaşılmıştı.

Araştırmacılar arasında fotosentezde karbonun elektron taşınmasına etkisi ile ilgili yıllardır süregelen fikir ayrılıkları var. Proceedings ofthe National Academy of Sciences’ta yayımlanan çalışmayı gerçekleştiren ekipten Johannes Messinger, araştırmanın sonuçlarının tartışmaları sonlandıracağını belirtiyor. Ekip geliştirdikleri çok hassas bir teknikle karbonik asit döngüsünde ortaya çıkan farklı iki karbon türünden C02’nin fotosentetik tepkimenin sonunda son elektron alıcı olarak, HC03 ’nin ise tepkimenin başlangıcında proton alıcı olarak davrandığını bulduklarını söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu