Şirket Haberleri

İzocam’da yeni fabrika hazırlığı

İzocam alanında Türkiye’nin en köklü ve şirketlerinden biri. 1965 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan ve o zamandan bu yana yalıtım sektörünün lideri olan İzocam, 2006’da Kuveytli Alamana Industries CO.S.A.K. ve Fransız şirketi Saint Gobain Isover ortaklığına 170 milyon dolar bedelle satılmıştı. Aradan dokuz yıl geçti. Şirket geçen sürede nereden nereye geldi diye merak ettik.

Şirketin yeni ortakları yönetimde hiç değişiklik yapmamış. O günden bugüne Nuri Bulut genel müdürlük yapıyor. Şirketin yeni hissedarları ilk ciddi yatırımlarını 2008-2009 yıllarında yapmış.

İzocam

Sonraki yıllarda da rutin kapasite artırımı yatırımları yapılmış, izocam’ın Tarsus, Gebze, İstanbul ve Eskişehir’de fabrikaları bulunuyor. Son beş yılda 95 milyon dolarlık yatırım yapmışlar. Yalıtım sektöründe tartışmasız lider konumunda olan izocam yeni bir yatırım hamlesine hazırlanıyor. 2015’te 20 milyon TL’lik yatırım yapan şirket 2016’da da 32 milyon TL’lik kapasite artırımına dönük yatırım yapacak. Asıl büyük yatırım ise 2017’de olacak gibi. Bu karar henüz proje aşamasında. Karar verilirse yepyeni bir fabrika yatırımı gerçekleştirilecek, izocam’ın beşinci fabrikası olacak.

Yatırımla ilgili nihai karar 2016’nın ilk yarısında verilecekmiş. Henüz yatırım bölgesi için karar verilmemiş ama yatırım değerinin 40 milyon euro olması planlanıyormuş.

Bu arada izocam ile ilgili başka bir kulis bilgisini daha paylaşalım. İzocam’ın hissedarları global oyuncular. Dünyanın bir çok bölgesinde yatırımları ve fabrikaları var. Yabancı patronlar Türkiye’deki performanstan oldukça memnunmuş, izocam, grup içinde performansı en iyi olan şirketlerin başında geliyormuş. Türkiye’deki bu başarının yeni yatırım kararlarında da etkisi olması kaçınılmaz.

Bildiğiniz gibi izocam 50’nci yılını kutluyor. Taşyünü ve camyünü başta olmak üzere yalıtım malzemeleri imalatı yapan firmanın 50 yılda yaptığı üretim rakamları hayli ilginç. Nuri Bulut’un verdiği bilgiye göre, 50 yılda İzocam ürünlerinin sağladığı enerji tasarrufu 110 milyar dolara ulaşmış.

Bu parayla 12 bin 500 adet tam teşekküllü hastane ve 30 adet Marmaray projesi gerçekleştirilebiliyor. Aynı zamanda 200 milyon ton petrole eşdeğer. 12.5 milyon ton cam yünü üretilmiş. Bu rakam dünya ile ay arasına 16 kez cam yünü döşemek anlamına geliyor. 50 yılda 650 milyon ton karbon salınım engellenmiş…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu