Girişimcilik Haberleri

İsveç, Türk girişimcileri bekliyor

İsveç Türkiye’den girişimci bekliyor

Türkiye’nin 17’nci ihracat pazarı İsveç, Türk girişimcileri bekliyor. Sağlık, bilgi teknolojileri, güvenlik, savunma, enerji ve çevre teknolojileri, ulaşım ve gıda sektörlerinin öne çıktığı İsveç, 400 şirketiyle Türkiye’de faaliyet gösteriyor.

isvec ve turk girisimciİsveç İstanbul Konsolosluğu, yaklaşık üç hafta önce Türkiye’de faaliyet gösteren isveçli markaların da katılımıyla ‘yaratıcılık’ odaklı bir etkinlik gerçekleştirdi. Bu etkinlikte İsveçli markaların hikayeleri dinlendi, nasıl global arenada yer aldıkları anlatıldı.

İsveç, eskiden ormancılık ve madencilik sektörleri odaklı bir ülkeydi. Ancak bugün yüksek teknoloji ve üretim sonrası hizmetler göz önüne alındığında çok uluslu firmalar faaliyet gösteriyor. Bunların dışında da inovasyon odaklı uygulamalar gerçekleştiren firmalar ile telekomünikasyon firmalan mevcut. Örneğin Skype gibi bir firma İsveç’ten çıkarak dünyaya yayılmış durumda.

400 ŞİRKET VAR

İsveç İstanbul Başkonsolosu Jens Odlander, dünyanın 20 büyük ekonomisinden biri olan Türkiye ile yalnızca ihracat değil, ithalat da yapmak istediklerini söylüyor. İsveç’te inovasyon ve tasarımı ileri teknoloji ile birleştirdiklerini ifade eden Odlander, “Türkiye, denizcilik veya inşaat gibi çok gelişmiş olduğu sektörlerine inovasyon ve tasanmı da eklemeli. İsveç ve Türkiye ayrı karakterlere sahip ancak birlikte çok şey başarabilecek iki ülke. Yaklaşık 400 İsveçli markanın faaliyet gösterdiği Türkiye ile ekonomik derinliği artırmak adına ithalat-ihracat ilişkimizi geliştirmek istiyoruz. Bu çerçevede de Türk firmalannı İsveç’e yatırıma bekliyonız” diyor.

İsveç’te ağırlıklı olarak sağlık, bilgi teknolojileri, güvenlik, savunma, endüstriyel ekipmanlar, enerji ve çevre teknolojileri, ulaşım sistemleri ve gıda sektörleri öne çıkıyor. Odlander, bu çerçevede Türk firmalarının İsveç’e yatırımını beklediklerini belirtiyor.

I7’NCİ PAZAR

İsveç Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Antoine Fanoun da İsveç ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere değinerek iki ülke arasında 1,9 milyar dolar ihracat ve 1 milyar dolardan fazla ithalat ilişkisi bulunduğunu söylüyor. Fanoun, Türkiye’nin İsveç için 17’nci ihracat pazan ve İsveç’in de Türkiye’nin 28’inci ihracat pazan olduğunu vurgulayarak her iki ülke için 10 büyük pazardan biri olmayı hedeflediklerini kaydediyor.

Fanoun, Türkiye’de ABB, H&M, AutoLiv, Ericsson gibi global markaların da aralarında yer aldığı 400 İsveçli şirketin faaliyet gösterdiğini belirterek şöyle devam ediyor: “Bu şirketlerin 125’inin doğrudan iştiraki var, 270’i de distribütör ve ortaklıklarla Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Bunların yanı sıra sayısız küçük oluşumlar da var. İsveçli firmaları Türkiye’ye çekmek istiyoruz. İsveçli firmalara diyoruz ki, Türkiye Avrupa’nın üretim merkezi konumunda. Aynca Ortadoğu veya Kuzey Afrika’ya bir sıçrama tahtası niteliğinde. Son olarak da Türkiye 2040’a kadar büyümeye devam edecek bir ülke.”

Köprünün ayakları İsveç’ten

Türkiye’de birçok anahtar teslim altyapı projesinin hayata geçtiğini belirten İsveç Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Antoine Fanoun, şunları söylüyor: “Örneğin yeni kurulacak havalimanı için yerel üretim şartı aranıyor. Bu alanda İsveç’ten Türkiye’ye yatırım yaparak üretime katkı sağlamak isteyen birçok firma mevcut Bir diğer örnek ise İstanbul’a inşa edilen Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün ayaklarından birini İsveçli bir firma olan Bygging-Uddermann AB yapıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu