Haberler

İstanbul Maratonu’nda 57 şirket bağış toplamak için koştu

Bu yıl 36’ncısı düzenlenen ve Vodafone’un desteklediği İstanbul Maratonu’nda 57 şirketten 418 çalışan, bağış toplamak amacıyla koştu. Adım Adnn Platformu tarafından desteklenen STK’lara bağış yapan kurumsal takımlar 18 Kasım itibariyle toplam 300 bin TL bağış topladı. Yardımseverlik koşularına katılan kurum sayısında son yıllarda artış var ve bu artışm sürmesi bekleniyor.

Türkiye’de düzenlenen önemli spor organizasyonlarından biri olan İstanbul Maratonu’nun 36’ncısı Vodafone’un desteğiyle önceki hafta yapıldı. Bu organizasyonun en büyük koşusu olan 42 kilometre 195 metrelik maratona ve halk yürüyüşüne 10 binlerce kişi katıldı. Çoğunluk spor amaçlı katılsa da bu koşuya çeşitli sivil toplum kuruluşları (STK) için bağış toplamak amacıyla katılanlar da oldu. Cloudte-am’in kurucusu Funda Vural gibi bireysel katılımcılannda olduğu İstanbul Maratonu’nda “Adım Adım Platformu” çatısı altında 57 kurum yardımseverlik koşusu yaptı.

İstanbul Maratonu

Farklı vakıflara destek olmak amacıyla koşan kurum ekipleri arasında en kalabalık olanı, 115 çalışanı ile Shell’in ekibiydi. Tek bir STK için bağış toplamak amacıyla maratona katılım yapan en kalabalık ekip ise 87 çalışanı ile koşan Schneider Electric’in ekibi oldu.

Adım Adım Platformu Kaynak Geliştirme Sorumlusu Renay Onur, geçen yıla oranla kurumların yardımseverlik koşusuna katılma oranlarında ciddi bir artış olduğunu söylüyor. Onur, “Bu yıl Adım Adım ile birlikte yardımseverlik koşusu yapan kurumsal takım sayısı 57’yi buldu. Bu takımların toplam 418 koşucusu vardı. 18 Kasım itibariyle Adım Adım’ın topladığı 1,2 milyon TL’lik bağışın yaklaşık dörtte biri olan 300 bin TL kurumsal takımların koşucuları tarafından toplandı” diye konuşuyor.

Şirketlerin bu yıl bağış toplamak için koştuğu kurumlar arasında üçü öne geçti. 18 şirket KORUNCUK, 16 şirket AÇEV ve sekiz şirket ise TOG adına bağış topladı.

SEKİZ KURUMA ÇALIŞIYOR

2008 yılında kurulan ve bireysel bağışçılar ile demek ya da vakıflan bir araya getiren, bağış toplamayı daha eğlenceli ve koşmayı daha anlamlı hale getirmeyi amaçlayan Adım Adım Platformu, sekiz STK’mn ortak kullanabildiği bir platform. Renay Onur ve Itır Erhart tarafından kurulan Adım Adım, yurtdışmda ‘charity run’ olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kuaılan ilk sivil toplum oluşumu. Adım Adım tarafından desteklenen STK’lar ise Türkiye Omurilik Felçliler Demeği (TOFD), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Anne-Çocuk Vakfı (AÇEV), Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (KORUNCUK), Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ve Buğday Ekolojik Yaşam Demeği. Adım Adım, uzun mesafe koşuları yanında, yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla da Türkiye’nin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlıyor.

7 YILDA 7,5 MİLYON TL

Adım Adım yardımseverlik koşusuna katılan koşucular, bütün sosyal çevrelerine uğruna koştukları amacı anlatıp, farkındalık yaratma ve bağış toplama hedefiyle koşulara katılıyor. Adım Adım oluşumu sayesinde Runa-tolia Antalya Maratonu ve Vodafone İstanbul Maratonu’nda yedi yılda 7,5 milyon TL’lik bağış toplandı.

Bugüne kadar 55 bin bağışçıdan bağış toplanmasına aracılık eden Adım Adım’ın 14’üncü yardımseverlik kampanyası olan 2014 Vodafone İstanbul Maratonu’nda bin 50 kişi gönüllü yardımseverlik koşusu yaptı. 18 Kasım itibariyle 10 bin 500 bağışçıdan 1,2 milyon TL’lik bağış toplanmasına aracılık ettiklerini söyleyen Renay Onur, “Kampanya henüz devam ediyor, verilen bağışlar ve kurumsal koşucu sayısı daha da artacaktır. Adım Adım’ın bu kampanya için hedeflediği toplam bağış miktarı 1,6 milyon TL” diyor.

Adım Adım’ın sekiz yıllık verilerine bakıldığında, ortalama olarak bir yardımseverlik koşucusunun bir koşusunda 12 kişiden toplam bin 700 TL bağış topladığını anlatan Renay Onur, konuşmasına şöyle devam ediyor: “Fakat kurumsal koşucular şu anda koşucu başına altı kişiden 717 TL topladılar. Kampanya bittiğinde bu rakamın sekiz bağışçı ve bin TL’ye ulaşması bekleniyor. İlerleyen yıllarda hem kurumsal katılımcı sayısının hem de bağış oranının artmasını bekliyoruz.”

Renay Onur, oransal olarak kurumsal koşucuların performansının bireysel koşuculardan daha az olmasının nedeninin kurumların yeni yeni yardımseverlik koşusuna alışmaları olduğunu söylüyor. Onur, hala bazı kurumların ‘yardımseverlik koşusu’ ile ‘koşu’ kavramını ayırmakta zorluk çektiğine değiniyor.

BAĞIŞ TOPLADILAR

Bağış toplamak amacıyla maratona katılan en kalabalık şirket ekibi Schneider Electric Türkiye oldu. Geçen yıl Runtalya’ya 51 kişilik bir ekiple katıldıklarını ve TEGV için 19 bin liralık bağış toplandığını söyleyen Schneider Electric Türkiye Fi-nans Müdürü ve koşu takımı koçu Cemal Tosun, önceki hafta yapılan İstanbul Maratonu’na ise 86 bireysel koşucuyla katılıp toplam 19 bin lira bağış topladıklarını anlatıyor.

BASF Koşu Takımı’nm ‘Fîer adım bir nefes’ sloganıyla 36’ıncı Vodafone Avrasya Maratonu’nda katıldığını söyleyen BASF Türkiye Kurumsal iletişim Müdürü Selin Çınar Tunguç da “BASF çalışanlarından oluşan koşu takımının elde ettiği bağışlar, Türkiye’nin arama kurtarma konusunda ilk sivil toplum kuruluşu olan AKUT’a arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılan araçlar, tıbbi ve teknik malzeme gibi ihtiyaçların karşılanması için aktarıldı” diye konuşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu