Girişimcilik Haberleri

İş Kuracak Girişimcilere Patronlardan Öneriler Tavsiyeler

İş Kuracak Girişimcilere Öneriler Tavsiyeler

Halen 2 milyon girişimcimiz var ama her üç kişiden biri de kendi işinin sahibi olmak istiyor. Türkiye’nin geleceği bu girişimci potansiyelini harekete geçirilebilmesinde yatıyor. Bu noktadan yola çıkarak, bir zamanların girişimcisi olan bugünün patronları ile Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin tepe yöneticilerine gelecek döneme damga vurmasını bekledikleri girişim sahalarını sorduk. Aldığımız yanıtlar yatırım yapılacak alanlardan dikkat edilmesi gerekenlere kadar pek çok alanda girişimcilere ışık tutuyor.

Türkiye yaklaşık 2 milyon girişimciye sahip. Son yıllarda girişimcilik ekosisteminin gelişmesine yönelik oldukça büyük gelişmeler kaydediliyor. Girişimcilere yönelik verilen teşvikler, melek yatırımcı yasası, üniversitelerin de artık ‘girişimci kimliği’ kazanmaya başlaması aklagelen ilk gelişmeler. Her ne kadar siyasi belirsizlikler ve ekonomideki kaygan zemin zaman zaman moralleri bozsa da, yapılan araştırmalar.

girisimcilere oneriler

Türkiye’de her üç kişiden birinin kendi işinin sahibi olmak istediğini gösteriyor. Türkiye’nin geleceği bu girişimci potansiyelini harekete geçirilebilmesinde yatıyor.

Bu noktadan yola çıkarak, bir zamanların girişimcisi olan bugünün patronları ile Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin tepe yöneticilerine gelecek döneme damga vurmasını bekledikleri girişim sahalarını sorduk. îş dünyasının 50 kanaat önderinden girişimcilere tavsiye olarak çıkan ortak ses “Ne yaparsanız yapın, ancak yaptığınız işe odaklanın” oldu.

Yakın gelecekte hangi sektörlerin ön plana çıkacağını sorduğumuzda başta teknoloji olmak üzere gıda, enerji, eğitim, madencilik, perakende, inşaat yanıtını aldık. Kimi yeni, kimi ise geleneksel olan bu sektörlerde başarıya ulaşmanın anahtarı olarak ise her yanıtta ‘yenilikçi bir yaklaşım’ getirmenin önemi vurgulandı.

PATRONLAR NE DİYOR?

Örneğin Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, yakın gelecekte enerji, eğitim, sağlık, bilişim, madencilik, savunma sanayi, gıda ve turizmin bazı kollarının öne çıkacağını söylüyor. Bodur, bu sektörlerin öne çıkmasını arz-talep dengesine bağlıyor. Girişimcilerin nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda ise şunları söylüyor: “Her gün bir önceki günden farklı ne yapılabilir sorusunun cevabı girişimciliktir. Girişimci büyük düşünmeli, çok çalışmalı ve mutlaka bir değer yaratmalıdır.” Türkiye’de girişimcilik deyince ilk akla gelen isimlerden biri olan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de önemli tespitlerde bulunuyor. Kendi işini kurup 17 bin çalışan-lı bir grup haline gelmelerinde yurtdışımn önemli katkısı olduğunu söyleyen Hüsnü Özyeğin, “Büyüklere karşı deplasmanda başarı çok önemli” diyor. Bu anlamda taahhüt sektörünün ilk adımları attığını, önemli bir fırsatın ise perakende sektöründe olduğunu belirten Özyeğin, yeni projeler peşinde koşan girişimcilere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Yapmak istediğiniz işe inanmak ön koşul. Bir de erken yılmamak gerek.”

Özgörkey Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özgörkey ise girişimciler için fark yaratmanın önemine işaret ediyor. Girişimci gençler için teknoloji ve inovasyon alanlarında önemli fırsatlar olduğunu anlatan Özgörkey, iş yapılacak pazarla ilgili ön araştırmanın da başarı için olmazsa olmaz olduğunu kaydediyor.

SABANCI’NIN GİRİŞİMCİ RUHLARI

Sabancı ailesinin girişimci ruhunu bu dönemde en iyi yansıtan iki isim de yeni döneme ilişkin önemli tespitler yapıyor. Pegasus Hava Yollan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yeni girişimciler için yükselen orta sınıfı işaret ediyor. Türkiye’nin zenginleştiğini ve orta kesimin de bundan nasibini aldığını söyleyen Sabancı, “Tüketim tabana yayılıyor. Önümüzdeki dönemde orta direk daha talepkar olacak. Bu paralelde orta direğin tüketimine yönelik yatırımları cazip buluyorum. Bunların başında doğal olarak perakende geliyor” diyor.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya işaret eden Ali Sabancı, girişimci adaylarının en büyük hatalarının ‘girişkenlik’ ile ‘girişimcilik’ arasındaki farkı anlamamak olduğunu söylüyor. Aradaki farkı anlatan Sabancı, girişkenin fikri olan kişi olduğunu, girişimcinin ise fikrinin uygulanmasını planlayan kişi olduğunu belirtiyor.

Girdiği her işte öne çıkan Demsa Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Demet Sabancı Çetindoğan ise inşaat, perakende ve hizmet sektörlerinde canlılığın süreceğini düşünüyor. İnşaat sektöründe kentsel dönüşüm projeleri kadar yeni yatırımların da devam ettiğine dikkat çeken Çetindoğan, “Çok sayıda otel ve hastane inşaatının sürdüğünü, köprülerin barajların inşaat halinde olduğunu biliyoruz. Öyle ki Türkiye’nin şu an en aktif sektörünün inşaat olduğunu ve ekonominin biraz da buradaki canlanmaya dayandığını bile söyleyebiliriz” diye konuşuyor.

Sert girişimci sayısı arttı

Esnek çalışma alanları sağlayıcısı Regus’un son araştırmasına göre, Türkiye’deki çalışanların yüzde 86’sı bulundukları sektörde son beş yıl içinde girişimci sayısının arttığını söylüyor. Dünyada aynı gözlemi yapanların oranı ise yüzde 78 düzeyinde. 98 ülkeden 19 binin üzerinde üst düzey profesyonelin katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçları şöyle:

■ Türkiye’de çalışanların yüzde 86’sı bulundukları sektörde son beş yıl içinde girişimciliğin yükselişte olduğunu söylüyor. Yüzde 14’ü seri (birbiri ardına yeni şirketler kuran), yüzde /si de kadın girişimci sayısının arttığını ifade ediyor.

■ Araştırmaya Türkiye’den katılan profesyonellerin yüzde 64’ü girişimciliğe en elverişli ve en yüksek potansiyele sahip olan sektörün BT ve yazılım olduğunu düşünüyor. Yazılım sektörünü yüzde 38 ile telekom, yüzde 27 ile emlak, yüzde 25 ile danışmanlık sektörleri takip ediyor.

■ Araştırmanın küresel ortalamalarına göre katılımcıların yüzde 78’i son beş yıl içinde sektörlerinde girişimciliğin arttığını, yüzde 11’i daha fazla kadın girişimci, yüzde 11’i ise daha fazla seri girişimci olduğunu söylüyor. Profesyonellerin yüzde 54’ü BT, yüzde 34’ü danışmanlık, yüzde l/si ise perakende ve pazarlama sektörlerinin başarılı bir girişimcilik için en elverişli sektörler olduğunu düşünüyor.

Profesyonellerin yatırım alanları

Egon Zhender Yönetici Ortağı Murat Yeşildere, Türkiye’de profesyonelken girişimci olmak konusunda karşılaşılan örneklerin çoğunun göreceli olarak küçük inisiyatiflerin ya da hobilerin işe dönüşmesi şeklinde gerçekleştiğini anlatıyor. Genellikle, şarap, zeytin, zeytinyağı üretimine girmek, cafe/restoran/bar açmak ve işletmek, online ticaret konusunda girişimler başlatmak, gözlemlenen girişimcilik örnekleri arasında yer alıyor. Bazı profesyoneller de farklı girişimlere finansal ortak olarak katılıp, icraata değil stratejiye katkı yapabiliyor. Üstlendiği taahhüt, franchise sahipliği gibi işlerde de profesyonelken girişimciliğe adım atanlar var.

Girişimciliğin sıklıkla yaratıcılık, pazarlama, ürün geliştirme veya araştırma gibi bölümlerden kaynaklandığının varsayıldığınt söyleyen Yeşildere, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Ancak yaratıcılığın bölümler ile değil bireyler ile kategorize edilebilecek bir kavram olduğuna inanıyorum. Yani muhasebe veya tedarik zinciri bölümünde de son derece girişimci insanlar olabilir. Bence profesyonelken girişimci olmanın temel kuralı, organizasyon, planlama ve önceliklendirme yeteneği olarak öne çıkıyor!’

Girişimci olmaya yönelten 8 etken

Profesyonel hayatı bırakıp girişimciliğe geçiş yapmanın altında ne yatıyor? işte bazı nedenler:

1, Kariyerinde gelebileceği en üst noktaya geldiğini düşünmesi ve bulunduğu şirket veya sektörde profesyonel olarak kendisi için ilerleyecek daha ileri bir nokta görememesi.

2. Mevcut durumda profesyonel kariyerini farklı bir alana kaydırma imkanı görememesi.

3, Mevcut organizasyonunda yaşanan bazı yönetimsel sıkıntılardan uzaklaşma isteği.

4, Profesyonel hayatında kişisel ve mesleki ilgi alanlarının bir kısmına karşılık bulamıyor olması.

5, Kendi işinin sahibi olduğunda kararlarında ve aksiyonlarında daha özgür hareket edebileceğini düşünmesi.

6. 0 ana kadar edindiği maddi birikiminin kendisi için yeterli finansal güvenceyi sağladığını ve bu tür bir girişime imkân verdiğini düşünmesi.

7. Kendi işinin sahibi olarak daha büyük maddi başarılar ve manevi tatmin elde edebilme, belirli bir noktadan sonra da özel hayatına daha çok zaman ayırabilme ve zamanını daha iyi organize edebilme isteği.

8. Yaratma ve geliştirme arzusu.

SİMİT SARAYI İCRA KURULU BAŞKANI VE CEO’SU ABDULLAH KAVUKÇU

-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Simit sarayı da bir inovasyon olarak başladı. Simit Sarayı öncesi, simit sağlıksız şartlarda üretilen, ayaküstü yenen ve giderek önemini yitirdiği için kaybolmaya başlayan bir üründü. Hangi sektör olursa olsun, o sektör için inovasyon yaratmak çok önemli. Özellikle gıda sektöründe büyük fırsatlar var.

-Nelere dikkat etmeli?

Bir fikirleri varsa, o fikri her yönüyle değerlendirsinler mali ve teknik analizlerini yapsınlar. Günlük ticari hayata uygun olduğuna karar verdikten sonra yüzde 100 inanarak çalışmaya başlasınlar. Başarısız bile olsalar yılmadan, motivasyonlarını kaybetmeden denemeye devam etsinler.

ZORLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET NAZİF ZORLU
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

İleri teknolojiye dönük olarak bilişim ve iletişim sektöründe potansiyel görüyorum. Ama aslında yeni, inovatif fikrin olduğu her sektörde girişim yapılabilir. Girişimcilik artık, inovatif yaklaşımla yan yana.

-Nelere dikkat etmeli?

Rekabet hemen her alanda fazlasıyla var. Fakat böyle rekabetçi bir ortamda yaptığımız işin zamanlaması ve takibinin çok önemli olduğu fikrindeyim.

KİBAR HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ ALİ KİBAR 
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Türkiye’de popüler olan işlere bakılırsa inşaat ve hizmet sektörleri kazandıran alanlar. Dolayısıyla bu sektörlere yönelik yeni girişimlerin başarılı olabileceğini düşünüyorum.

Bir de girecekleri işleri iyi analiz etmeliler.

-Nelere dikkat etmeli?

Öncellikle heyecan duydukları işlere yönelmeliler ve konsantre olmalılar. Yapacakları iş her ne olursa olsun inovatif yaklaşım sergilemeliler. Bir de

İNCİ DERİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ MURAT KIZILTAŞ
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Yeme, içme ve enerji sektörleri öne çıkıyor. Ayrıca bu yıl yaşadığımız yağış sorunu nedeniyle suya dayalı sektörlerde fırsatlar olduğunu düşünüyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

Rekabetin çok yoğun olduğu bir ortamdayız. Farklı bir ürün ya da hizmet bulup ona odaklanmak gerekiyor. Sadece ucuza satarak başarılı olmak mümkün değil.

ERDEMİR GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ PANDIR
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Gıdadan hizmet sektörüne, tarıma kadar pek çok alanda girişimcilik örnekleri göze çarpıyor. Önümüzdeki yıllarda da girişimcilik konusunda sektörlerden bağımsız olarak yaratıcılığın ön plana çıkacağı projelerin önemli hale geleceğini düşünüyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

Gençlerin büyük bir kısmı girişimcilik tarafının farkında değil. Hepsi üniversite okuyup kariyer yapma isteğinde. İş aramakla geçen sürelerini erken yaşta girişimcilik yönlerini keşfederek geçirmeleri halinde daha katma değerli iş kollarında gelişim sağlayabilirler.

PEGASUS HAVA YOLLARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ SABANCI
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Orta direğin tüketimine yönelik yatırımları cazip buluyorum. Bu noktada perakendeye yönelik girişimler başı çekecek.

-Nelere dikkat etmeli?

Sadece bir proje konsantre olmalarını ve onu da hakkını vererek yapmalarını tavsiye ederim. Bir de iyi bir ekip kurmalılar.

YILDIZ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ ÜLKER
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Teknoloji ağırlıklı, inovasyonun hakim olduğu alanlar. Yeni sahalar örneğin welness center’lar gibi. Tarımda henüz keşfedilmemiş alanlar mevcut.

-Nelere dikkat etmeli?

İnovasyon önemli, fark yaratmak peşinde koşmalılar. Toplumun ihtiyaçlarına yanıt veren alanlardaki fırsatlar gözlenmeli.

NAKSAN YÖNETİM KURULU ÜYESİ BAHAEDDİN NAKİBOĞLU
Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Girişimciler tarım sağlık ve teknoloji alanlarına yoğunlaşmalı.

Nelere dikkat etmeli?

Türkiye’nin teknoloji alanında önemli çalışmalara imza atması gerekiyor. Bu açıdan girişimciler bu alanda fark yaratacak projelere odaklanmalı.

INTEL TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ BURAK AYDIN
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Nesnelerin interneti ve giyilebilir cihazlar; donanım ve yazılımın iç içe olduğu, her iki alanda da inovasyona açık olan alanlar. Hem donanım, hem yazılım, hem de servisler tarafında sınırsız fırsatlar var, önemli yatırımlar bekliyoruz.

-Nelere dikkat etmeli?

Türkiye’de girişimciliğin yaygınlaşması, daha fazla girişimci çıkarmamız için her şey den önce ülkemizde bir kültür değişikliğine gitmek gerekiyor.

ISS TÜRKİYE CEO’SU CAVİT HABİB
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Önümüzdeki dönemlerde IT sektörü öne çıkacak. Özellikle günlük hayatımızı kolaylaştıran web uygulamaları çok önemli.

-Nelere dikkat etmeli?

İş kurarken, önce sabırlı olmaları ve girecekleri alanı da iyice tetkik etmelerinde fayda var. Tüm mevcut olan dataları inceleyerek alacakları kararları etkileyecek doneleri doğru bulmaları gerekir.

EVYAP ASİA YÖNETİM KURULU BAŞKANI CEM KOZLU
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

E-ticaret dünyası önemli fırsatlar sunuyor.

 -Nelere dikkat etmeli?

Sırf karlı diye bir sektöre girmek yerine kendinizi tanıyıp, donanım ve ilginize dönük alanlara odaklanmalısınız. Yaratıcı olunmalı ve planlar baştan yapılmalı.

CNR HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI CEM ŞENEL
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Emlak-İnşaat, enerji ve lojistik sektörü bu dönemde de önemini koruyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bitmesi planlanan üçüncü köprü, üçüncü havalimanı ile birlikte kentsel dönüşüm hız kazanacak. Hızlı tren, tüp geçitler, limanlar, 2014 süresince inşaat sektörünün temel dinamikleri olacak.

-Nelere dikkat etmeli?

Fikrin uygulanabilir olması öncelikli husustur. Girişimci, Pazar analizi yapmak zorundadır, gerçekçi bir iş planı olmazsa olmazdır. Sermayesini ve kaynaklarını zamanında kullanmasını bilmelidir. Bu temel kriterler girişimcilerin çok hassas davranması gereken unsurlardandır.

ÖZGÖRKEY HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI CEMAL ÖZGÖRKEY
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Teknoloji ve inovasyon diyorum, çünkü dünyada her şey inanılmaz bir hızla gelişiyor. Genç girişimcilerimiz şunu unutmamalılar, inovasyon artık gelişmiş ülkelerin temelinde değil. Tam aksine ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerden çıkıyor.

-Nelere dikkat etmeli?

Öncelikle zevk aldıkları işleri yapmalarını öneriyorum. İşlerinden aldıkları kişisel tatmin, finansal kazanım ve keyif, işlerine verdikleriyle doğru orantılı. Yaptıkları işi ciddiye almaları çok önemli.

Girişimcilik adı üstünde özgüven, bilgi ve cesaret ister. Girişimcilikte yılgınlığa hiçbir zaman yer yok.

TIRSAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÇETİN NUHOĞLU
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Lojistik ve değer zinciri yönetimi, IT ve yazılım sağlık.

-Nelere dikkat etmeli?

Sürekli öğrenme halin de olunmalı, gelişmeler yakından takip edilmeli. Yönetim araçları konusunda, toplam kalite, sixsigma gibi yaklaşımlara açık olunmalı.

DOĞTAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI DAVUT DOĞAN
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Gıda sektöründe franchise fırsatları olduğunu düşünüyorum. Bir de e-ticaret yatırımda öne çıkan alanlar arasında.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimcilik araştırmayla başlıyor ve sonrasında cesaretli olmak gerekiyor. Bir iş fikriniz varsa artık para bulmak kolay. Bütün mesele harekete geçmek. Ayrıca çok iyi bir fizibilite hazırlamak gerekiyor.

DEMSA YÖNETİM KURULU ÜYESİ DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

İnşaat, perakende ve hizmet sektörlerinin yatırım açısından canlılığını koruyacağını düşünüyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

Aslında temel konu farklılaşma. Üründe ve hizmette farklılaşma günümüzde rekabet için sihirli dokunuş. Ancak biliyoruz ki Türk insanı yatırım için kazanan örnekleri takip etmeyi tercih ediyor. Yani benzeşme yönünde bir yatırım stratejisi izliyor.

ŞÖLEN CEO’SU ELİF ÇOBAN
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Kritik nokta farklılık yaratmak… Eğer fark yaratabilecekse, bir girişimci için Türkiye’de tüm sektörlerin cazip olduğunu düşünüyorum; bu lojistik veya tekstil de olabilir, gıda da… önemli olan yatırım yapılacak işte fark yaratacak tüketiciye, müşteriye farklı olanı istikrar içinde sunabilmek.

-Nelere dikkat etmeli?

Öncelikle girişimci olmak için enerji ve cesaretleri var mı, kendilerinde müteşebbis ruhu var mı onu çok iyi tartmaları lazım. Burada bir diğer önemli konu da girişim fikri. O kıvılcımı yakaladıktan sonra kurmak istedikleri iş için çok detaylı bir ön araştırma yapmaları gerekiyor.

AVEA GENEL MÜDÜRÜ ERKAN AKDEMİR
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Mobil teknolojilere yönelik girişimlerin başarılı olacağını düşünüyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimci sahip olduğu değerleri kullanmalı. Hayal kurun ve gerçekleştirecek cesarete sahip olun. İşinizi yaparken düzgün, adil, şeffaf olun.

RİXOS YÖNETİM KURULU BAŞKANI FETTAH TEMİNCE
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Türkiye’nin potansiyeli olan işlere yönelmek kazançlı olacaktır. Baktığınızda hizmet sektörüne yönelik girişimleri çok anlamlı buluyorum. Hizmetin ihracatı da gündemdeyken bu alana yönelik girişimler başarı getirebilir.

-Nelere dikkat etmeli?

Bir işe girerken cebinizdeki paranın ne kadar büyük olduğu önemli değil yaptığınız iş ne kadar farklı buna bakmalısınız. Dünyayı etüd ederek farklılığı yakalamalarını ve sabırlı olmalarını tavsiye ederim.

VODAFONE TÜRKİYE İCRA KURULU BAŞKANI GÖKHAN ÖĞÜT
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Bulut girişimin ve mobilleşmenin yüksek ilgi ile karşılandığını görüyoruz. Mobil uygulama geliştiricileri ve servis sağlayıcıları için yepyeni fırsatlar bulunuyor. Perakende satış ve pazarlama sektörü için mobil çözümler alanında büyük fırsatların yer aldığını düşünüyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

Ekosistemlerindeki olanakları iyi araştırmalarını ve böylece potansiyellerini yükseğe taşıyacak işbirliklerini değerlendirmelerini öneririm. Diğer yandan sadece ulusal bazda değil global arenada rekabetçi vizyon ile çalışmalarının da önemli olduğunu düşünüyorum.

EREN HOLDİNG KAĞIT VE AMBALAJ GRUP BAŞKANI HAMDULLAH EREN
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Gıdada daha yapılacak çok iş var.

-Nelere dikkat etmeli?

İhracat odaklı olunmalı, gıdanın alt sektörlerine dönük çalışmalar yürütülmeli.

DAİKİN TÜRKİYE CEO’SU HASAN ÖNDER
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Günümüzde herkes web tabanlı işlerin büyüme potansiyel, taşıdığı düşüncesinde. Ancak bu tespit; mevcut sektörlerde yeni girişimler yapmak yerine sadece internetten satış yapmak olarakm algılanmamalı. Gıdadan perakendeye pek çok geleneksel sektöre yönelik, inovatif fikirlerin her zaman iyi bir gelişme dönüşebileceğine inanıyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

Yani girişimcilere verebileceğimiz anahtar kelimeler; cesaret inisiyatif sahibi olmak, risk alabilmek, motivasyon, pozitif enerji, fırsatları görmek ve değerlendirmek, iyi bir takım ve ekip ruhu oluşturmak, sektörüne hakim olmak, mukayese yeteneği, planlama, hızlı karar almak ve hızlı aksiyona geçirmek olarak sıralayabiliriz.

HAFELE TÜRKİYE CEO’SU HİLMİ UYTUN
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Hizmet sektörü ve internet üzerinden katmadeğer yaratan girişimlerim ön plana çıkacağını düşünüyoruz. İnternet üzerinden günlük taze meyve satışı bu örneklerden biri.

-Nelere dikkat etmeli?

Ulaşılabilir maliyet ve doğru tanıtım bütçesi, bir girişime başlarken ve önemli adımları oluşturuyor.

ÖZDİLEK YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN ÖZDİLEK
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Hizmet, Ar-Ge’ye dayalı makine sanayi ve teknoloji sektörleri öne çıkacak.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimci ne iş yaparsa yapsın niteliğe odaklanmalı. Vizyoner olmalı, insan ilişkilerine önem vermeli.

FİBA HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSNÜ ÖZYEĞİN
-Hangi sektöre yatırım yapmalı?

Bu dönem için özellikle perakende ve enerji sektörlerinde önemli bir potansiyel görüyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

Yapmak istediğiniz işi inanmak ön koşul. Özgüven ve işinize konsantrasyon önemli. Bir de erken yılmamak gerek. Kesinlikle erken yılıp koşuyu bırakmamalılar.

KONYALI SAAT GENEL MÜDÜRÜ İHSAN NALÇACI
-Hangi sektörlere yatırım yapmalı?

Her yıl olduğu gibi 2014 yılında da inşaat ve perakende cazip sektörlerden. Ancak gözle görünür değerde yükselecek ve cazip hale gelecek sektörlerin başında; bilişim, teknoloji, finans ve enerji sektörleri geliyor.

-Nelere dikkat etmeli?

Özellikle sektörü çok iyi tanımak ve bilmek girişimcilerin yapması gerekenlerin başında geliyor. Aynı zamanda girişimciler mentörlerini kendine yakın olan insanlardan seçmek yerine sektöre hakim ve alanında uzman kişilerden seçmeli.

ALTINBAŞ HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ İMAM ALTINBAŞ
-Hangi sektörlere yatırım yapmalı?

Tarımsal üretimde, gıdada ve teknoloji alanında girişimciye ihtiyaç var.

-Nelere dikkat etmeli?

Türkiye’nin tarımsal üretimde yeni hamlelere ihtiyacı bulunuyor.

ARÇELİK CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU
-Hangi sektörlere yatırım yapmalı?

Her girişimcinin her dönemde riskleri iyi değerlendirmesi gerek. O nedenle ihtiyaçlara yönelik girişimleri benimsemeliler.

-Nelere dikkat etmeli?

Sektörlere göre değişmekle birlikte girişimcilere kararları bu döneme özgü olmaksızın, kısa vadeli risklerle hareket etmemelerini, uzun vadeli kararlar almalarını öneririm.

ARBEL YÖNETİM KURULU BAŞKANI MAHMUT ARSLAN
-Hangi sektörlere yatırım yapmalı?

Dünyada ekonomik krizlerin kendini en fazla hissettirdiği dönemler dahil olmak üzere büyümesini düşürmeyen sektörlerin başında enerji ve gıda sektörleri geliyor. Bu alanda potansiyel devam ediyor.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimcilerin tüm gelişmeleri, yatırım yapacakları ülkenin o sektörle alakalı politikalarını ve kanunlarını, ülkelerin sosyo-ekonomik yapılarını, iç ve dış gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor.

TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ
-Hangi sektörlere yatırım yapmalı?

İleri teknoloji ürünleri, sağlık alanındaki fırsatlar gözlenmeli. Enerji diyoruz ancak ekipmanın büyük çoğunluğu yurtdışından geliyor.

-Nelere dikkat etmeli?
Inovasyon yaratacak alanlara yönelinmeli. Katma değer ortaya konulmalı ve ihracat ağırlıklı çalışma yürütmeli.

RAVAGO TÜRKİYE GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET ONUR
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Önümüzdeki dönemde yatırım için cazip olan alanların başında kimya, enerji ile kişisel bakım ve koruyucu sağlık sektörlerini görmekteyiz.

-Nelere dikkat etmeli?

Öncelikle sabır. Hemen boy yapmaya soyunmamalı girişimci. En sık yaşanan borçlanma rasyosunda kontrolü kaybetmemek gerekiyor.

FAİK SÖNMEZ YÖNETİM KURULU BAŞKANI METE SÖNMEZ
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Teknoloji ve internetle ilgili hizmetler girişimcilerin radarında olmalı. Özellikle yemek sepeti gibi firmaları bir araya getiren platformlar yaratılabilir.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimci kesinlikle kendini çok akıllı zannedip işini küçümsememeli. Araştırma yapmak çok önemli. İnsanı, onun ihtiyaçlarını anlamak ve bunlara yönelik çözümler geliştirmek gerekiyor.

ÇİLEK MOBİLYA YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUZAFFER ÇİLEK
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Mobilya ve mobilya yan sanayiyi oluşturan tüm sektörlerin popülerliğini koruyacağını ve girişimcilere fırsatlar yaratacağını düşünüyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

İnsan kaynağının iyi yönetimi en önemli konu. Ne girişim yaparsanız yapın, o alanın en niş noktasını seçin ve orada uzmanlaşın.

ODE YALITIM BAŞKANI ORHAN TURAN
– Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Türkiye’de inşaat sektörünün katma değer yarattığı birçok alt sektör bulunuyor. Bunların başında da yalıtım geliyor. Enerji tasarrufu ve kısıtlı kaynakların efektif kullanılması açısından bu sektör önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacak.

-Nelere dikkat etmeli?

Öncelikle farklı şirketlerde iş deneyimleri olmalı. İş disiplininin ardından global düşünmeyi de bilmeliler.

ULUDAĞ İÇECEK İCRA KURULU ÜYESİ ÖMER KIZIL
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Gıdanın öne çıkacağını düşünüyorum. Ancak en önemlisi bence girişimci ilgisi olduğu, sevdiği bir alanda çalışmalı.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimcinin fikri var ama en önemlisi hesabı kitabı olmalı. İyi bit fizibilite yapılmazsa başarısız olabilir.

MİGROS CEO’SU ÖZGÜR TORT
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Girişimciler için her şeyin başında yaratıcılık ve teknoloji geliyor. Bugünün dünyasında teknoloji, enerji üzerine kafa yoran herkes kazanıyor. Dünyada kıt kaynak neredeyse orada fırsat var. Su, enerji, teknolojiden bir şey çıkartmalılar.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimcilerin daha ziyade yapılmayanı yapması lazım… Herkes aynı işle ortaya çıktığında ancak marjinal fayda sağlayabiliyorlar.

AKFEN HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ PELİN AKIN
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Son dönemde İstanbul’un adeta bir şantiyeye dönmesi altyapı girişimciliği için çok önemli fırsatlar sunuyor. Bunun yanında bilişim alanında önemli girişim hamleleri yapılabilir.

-Nelere dikkat etmeli?

‘Y Kuşağı’ diye tabir ettiğimiz jenerasyonunun yaklaşımları önemli. Bu noktada çalışma saatlerini sınırlamamak ve ilgi duydukları, kendilerinde heyecan yaratan işlere odaklanmaları doğru olur.

PENTİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI SAMİ KARİYO
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Perakende ve teknoloji sektörlerinin öne çıkmasını bekliyorum. Öne çıkmalarının temel nedeni değer zinciri içerisinde nihai tüketiciye en fazla dokunan, onunla en iç içe olan, bu nedenle de en fazla yenilikçilik potansiyeli taşıyan sektörler olmaları.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimciliğin temel kuralı insanların ihtiyaçlarını ve ifade etmedikleri talep ve arzularını en iyi şekilde anlatmaktır. Bunun için girişimci dünyayı ve çevresini bilimsel argümanlarla anlamalı ve gözlemlemeli.

SİNGER TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ SİNEM KINRAN PARLAK
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Dijital alanda yapılacak olan atılımların yatırımcısına iyi dönüşler sağlayacağını düşünüyorum. Veriler ve araştırmalar da bu sektörün kazandığı önemi daha net bir şekilde ortaya koyuyor.

-Nelere dikkat etmeli?

İhtiyaç olan sektörde var olmak gerekiyor. Farklılık olmazsa olmaz bir diğer konu. Yapılan iş her ne olursa olsun daha önce bakılmamış bir perspektiften bakmak, yapılmamışı yapmak lazım.

ORKA GRUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Niş bir alanda odaklanmış internet girişimlerinin önü açık.

-Nelere dikkat etmeli?

Potansiyel hedef kitlenin sosyo-ekonomik özelliklerini, duygusal alışkanlıklarını, psikolojik ve sosyal davranışlarını araştırmak girişimci için ipuçları ortaya koyabilir.

MİCROSOFT TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ TAMER ÖZMEN
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Yazılım, donanım ve servislerin iç içe girdiği günümüzde dünyada bilişim sektörüne dört temel kavram yön veriyor: İletişimi ve etkileşimi farklı bir noktaya taşıyan sosyal ağlar, zaman ve mekandan bağımsız olarak çalışma imkanı sunan mobilite, süreçlerinizi ve müşterilerinizi daha iyi tanımanıza olanak sağlayan büyük veri, teknolojinin sunduğu gelişmiş hizmetleri tüm ölçekler için ulaşılabilir hale getiren bulut bilişim.

-Nelere dikkat etmeli?

Genel olarak girişimcilere baktığınızda herkes milyon dolarlık projelerin, milyon dolarlık hayallerin peşinde. Peki ya projenin altyapısı ve sürdürebilirliği? Beraberinde getirdiği hukuki ve maddi yükümlükler? Girişimcinin kitlesine, markalara, ortaklarına, yasalara, sektöre ve diğerlerine yönelik sorumlulukları? Girişimcilerin bunların da farkında olması, bilmesi, öğrenmesi gerekiyor.

P&G TÜRKİYE YÖNETİM KURULU BAŞKANI TANKUT TURNAOĞLU
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Girişimciler Türkiye’nin cari açığını kapatacak alanlara odaklanmalı. Yenilenebilir enerji kaynakları bu anlamda önemli. E-ticaret, sürdürülebilirlik ve çevreye yönelik girişimler de önemli.

-Nelere dikkat etmeli?

Sürdürülebilir ve inovatif yaklaşımla projelerini sunmalılar. İhtiyaçlara yenilikçi cevaplar verebilmeliler.

KADOOĞLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI TARKAN KADOOĞLU
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Organik tarım alanında önemli fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’nun verimli arazilerinde gerçekleştirilecek tarımsal yatırımların önü çok açık.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimciler mutlaka sivil toplum örgütlerinden bilgi ve yardım almalı. Mesela bizim bölgede yatırım yapmayı planlayan herkese kapımız açık. Hemen pes etmemek, doğru bir strateji ile adım adım büyümek gerekiyor.

BOYNER HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ÜMİT BOYNER
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Yatırım yapılan alanın ne olduğundan çok projenin yenilikçi dozu önemli. Teknolojiyi ve bilgiyi iyi kullanmak başarı için şart. Ben bu kıstasları yerine getirebilen her projenin alanı ne olursa olsun başarı şansı olur diye düşünüyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimcilik önce cesaret ve azim istiyor. Ayrıca başarı gerçekten de başarısızlıklardan ne kadar öğrenebildiğimize bağlı. Kolay vazgeçmemeli ve hayatın her gününde sınandığımız bir eğitim süreci olduğunu unutmamalıyız.

KİLER HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ÜMİT KİLER
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Bilişim, telekomünikasyon ve hizmet sektörü potansiyeli taşıyor.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimcinin fikri kadar iş planı olmalı. Dürüst davranmak, güven kazanmak bir girişimcinin olmazsa olmaz noktaları.

ASTAŞ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI VEDAT AŞÇI
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Enerji ve emekli olup Türkiye’ye yerleşen yabancılara yönelik hizmetleri bir arada sunan yaşam mekanları potansiyel taşıyor.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimciler konusuna hakim uzmanlarla Pazar araştırmasını çok iyi yapmalı. Yapılacak yatırımda işin geri dönüş süresi, hedef kitle gibi konular net olmalı.

DOĞAN HOLDİNG CEO’SU YAHYA ÜZDİYEN
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Aslına bakarsınız bu yıl her sektör için zor bir yıl

.-Nelere dikkat etmeli?

Girişimcilerin, yeni iş kuracakların bu dönemde riskleri iyi analiz etmelerini ve temkinli olmalarını tavsiye ederim.

İPEKYOL YÖNETİM KURULU BAŞKANI YALÇIN AYAYDIN
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Enerji, gıda ve yaş sebze ve meyve sektörlerinin uzun vadede yatırım potansiyeli taşıdığını düşünüyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimci öncelikle yapacağı işi iyi analiz etmeli ve araştırmalı. Artıları eksileri ortaya koyup ona göre bir strateji belirlemeli.

KALE GRUBU BAŞKANI ZEYNEP BODUR OKYAY
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Ülkemizin yakın geleceğinde enerji, eğitim, sağlık, bilişim, madencilik, savunma sanayi, gıda ve turizmin bazı kollarının öne çıkacağını düşünüyorum.

-Nelere dikkat etmeli?

Girişimci büyük düşünmeli, çok çalışmalı ve mutlaka bir değer yaratmalıdır. Emek vermeden olmaz. Girişimci kendini iyi yetiştirmeli. Yapacağı işi iyi seçmeli, risk ve fırsatları iyi etüt etmeli, iyi bir plana
sahip olmalı.

Doruk Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Akkurt
-Hangi sektörler yatırım yapmalı?

Girişimcilik için özellikle dört segmentte fırsatların olduğunu düşünüyorum. Bunlardan ilki havacılık.
Ardından otomotiv yan sanayi, bilişim ve topraksız tarım yeni girişimler için cazip olabilir.

-Nelere dikkat etmeli?

Öncelikle hangi sektörde olacaklarsa o alana dönük iyi analiz yapmalılar. Bir de projelerine inanıp, sabırla üzerinde çalışmalılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu