Haberler

İpekböceği yetiştiriciliğini canlandıracak

Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği’nin başlattığı ‘İpek Eller İpek İşler’ projesi, ipekçiliği yeniden canlandırmayı ve özellikle kırsalda kadınların istihdamını sağlamayı hedefliyor.

Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği’nin başlattığı Samandağ Belediyesi İpek Köyü Projesi devam ediyor. Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği’nin, İŞKUR ve Samandağ Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortak yürüttüğü Samandağ Belediyesi İpek Köyü Projesi’nde en önemli hedef; kırsalda kadın istihdamını artırmak. Ayrıca ipekböceği yetiştirmek, ipek dokuma ile ev eksenli ürünlerin üretimini ve pazarlanmasım sağlamak. Yerelde kadınlarla ve yerel ustalarla yürütülen bu projenin akademik koordinatörlüğünü ise Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Berna İleri yapıyor.

ipek-bocegi-yetistiriciligi

Projenin en büyük amacı; yüzyıllardır devam eden, son yıllarda kaybolmaya yüz tutan Hatay-Samandağ İlçesi ipekçiliğinin yeniden canlandırılarak daha çok ipek koza sağlamak ve ipek dokumayı yaygınlaştırarak daha çok köy kadınına bu işi öğretmek. Projenin hedefi ise özellikle kırsalda kadına yönelik yerel istihdamı desteklemek, Samandağ’ın önemli yerel değerlerinden biri olan Samandağ İpeğini üreterek bu değeri yeniden koruma altına alıp, kültürel mirasın devamlılığını sağlamak.

25 KADIN EĞİTİM ALIYOR

Belediye ve dernek; kadınların özveri ile yaptıkları bu çalışma neticesinde satış ve pazarlama konusunda da yollarım açmak istediklerini belirtiyorlar. Samandağ Belediyesi; Mağaracık Mahallesi’nde 3 dönümlük bir alanda, 2015 yılında 500 dut fidanı ekimi ile başlattığı bu projede, aynı zamanda bir İpek Evi üretim atölyesi kurarak uluslararası standartta bir ‘ipek köyü’ oluşturmayı hedefliyor. İŞKUR ve Samandağ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile yapılan protokol sonucu 25 kadın ipek köyünde ipekböceği yetiştirme ve ipek dokuma eğitimi alıyor. Belediye’nin üç dönüm alanda yer alan eski bir mezbahanenin bakım ve onarımım yapıp, ipekböceği yetiştirmek için raflar yaptıklarını söyleyen Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, “Ayrıca dokuma tezgâhı ve dikiş makinesi alınarak 25 kadın kursiyerin ipekböceği üretmek, ipek kozasından iplik üreterek dokuma yapmak ve farklı ürünler ortaya koyarak mesleği tam anlamıyla öğrenmelerini hedefliyoruz” diyor.

GELİR GETİRİYOR

Proje ortağı olan Samandağ Kadın Dayanışma Derneği; özellikle köylerde kadınların ev eksenli çalışmaları için ipekböceği yetiştiriciliğinin çok uygun olduğunu, ipekböceği yetiştirmenin 40/45 gün süresi olduğunu ve kısa sürede gelir getiren bir dönüşümü olduğunu belirtiyor.

Nisan ayından haziran ayma kadar iki dönemde de yapılması mümkün olan ipekböcekçiliğinde, yumurtaların Kozabirlik’ten ücretsiz alındığını, kadınların ev ve bahçelerinde olan dut ağaçlarının yapraklarıyla ipek-böceğini besleyebildiklerini ve neredeyse sıfır maliyet olduğunu ifade eden Dernek Başkanı Hülya Nehir, “40/45 günde bir kutu ipekböceği beslemenin bir aileye ekonomik katkısı bin- bin 500 TL arasında” diyor.

FESTİVALİ YAPILACAK

Belediye ve derneğin Samandağ Belediyesi İpek Köyü’nde gerçekleştirmeyi düşündükleri en önemli hedeflerinden diğeri ise 14 Mart 2017’de ipek Baharı Festivali’ni gerçekleştirmek. Belediyenin her yıl geleneksel hale getirmeyi planladığı “İpek Baharı Festivali”; yörede insanların baharın gelişini ipek beyazı çorbasıyla kutlamak üzere birbirine süt ikram ettiği ve sütlaç yaptığı, dağıttığı kültürel bayramdır. Yörede “Haririd Adar” olarak bilinen 14 Mart günü yapılacak olan festival, aynı zamanda ipekböcekçiliğinin de başlangıç şenlikleri olarak düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu